ÄKS

Huima 1982: ”Täydellinen joukkue”, myönsi Vasabladet nöyrästi murskatappion jälkeen

17.08.2022 16:53
Ei ollut Huiman kotikaupunki kovin tuttu vaasalaislehdessä. Kuvatekstin mukaan joukkue tuli "Ääneskoskelta". Lisäksi lehti väittää Erkki Hapon vartioineen Huiman maalia.

Vaasassa odotettiin trilleriä II-divisioonan kärkiottelusta, mutta sitä ei tullut; Huima johti jo vartin jälkeen 2–0 ja pian jo 5–0. Ote lohkovoitosta ja nousukarsintapaikasta nyt entistä tukevampi. Kokko-Penan mukaan menestys ei ole noussut pelaajien hattuun.

 

 • Ottelu 17/22
 • Sunnuntai 15. elokuuta 1982
 • Hietalahden
 • VPS-Huima 2–5 (0–2)
 • Maalit: 8. Kari Hilpinen 0–1, 15. Hilpinen 0–2, 55. VPS oma maali 0–3, 76. Sakari Happo 0–4, 85. Tero Melasalmi 0–5, 89. Dean Edwards 1–5, 90. Kari Söderholm 2–5.
 • Päätuomari: Nikkanen
 • Katsojamäärä: 550
 • Sarjasijoitus pelin jälkeen: 1. (edellisen pelin jälkeen 1.)

 

Huima pesi kasvonsa nopeasti surkean Jämsänkoski-tasurin jäljiltä. Edellissyksynä joukkue oli varmistanut nousunsa jalkapallon II-divisioonaan Vaasassa, ja jälleen oli vaasalaisilla tilaisuus ihailla Huiman taituruutta.

VPS oli noussut KaPan rinnalle sarjan kakkoseksi, ja kaupungissa uumoiltiin tasaista kärkiottelua. Siitä ei tällä kertaa ollut tietoakaan, ja sen Vasabladetin toimittaja K-D Långbacka tunnusti auliisti raportissaan:

”Näyttää niin yksinkertaiselta, kun Huima pelaa. Kaikki tapahtuu luonnollisesti ja helposti. Sarjatason tulokas on ehkä II-divisioonan nuorin joukkue, ja se pelaa kypsästi ja määrätietoisesti. Pelaajat ovat myös sarjan parhaiten harjoitelleita; hyvä kunto ja fyysinen voima on jo hyvä valtti pohjoislohkossa. Lisätään siihen vielä, että kaikilla Huiman pelaajilla on poikkeuksellisen hyvä tekniikka. Täydellinen joukkue!, Långbacka hehkutti.

HIETALAHDEN LEHTEREILLE saapuneet reilut 500 katsojaa eivät olleet uskoa silmiään, kun Tero Melasalmi iski lukemiksi 85. minuutilla jo 0–5.

Kotijoukkueen kannalta lukemat kaunistuivat kuitenkin lopuksi, kun Shrewsburysta Englannin II-divisioonasta Vaasaan tullut Dean Edwards teki 89. minuutilla 1–5, sen jälkeen hän järjesti joukkuekaverinsa hyvään paikkaan, ja lukemat olivat yhtäkkiä 2–5. Kaiken lisäksi vähän ennen näitä maaleja VPS oli tuhrinut rankkarinsa!

Voittajasta ei ollut kuitenkaan mitään epäselvyyttä, kuten Vasabladetkin totesi: ”Huima näytti olevansa ylivoimaisesti sarjan paras joukkue. Täysin omassa luokassaan.” Sen takia VPS:llä ei ollut syytä heittää kirvestä kaivoon nousuhaaveiden suhteen; Huima näytti voittavan sarjan, mutta toisesta nousukarsintapaikasta käytäisiin vielä kova taistelu.

KARI HILPINEN osoittautui kesällä 1982 varsinaiseksi Vaasan-tappajaksi: ”Kapi” iski VPS-verkkoon sekä avauskierroksen kotipelissä että elokuisessa vierasmatsissa kaksi maalia vastustajan verkkoon.

Sisä-Suomen Lehdessä joukkueenjohtaja Pentti Kokko sanoi, että edelliskierroksen vaikeudet Jämsänkosken Ilveksen kanssa johtuivat nimenomaan väsymyksestä eivätkä esimerkiksi siitä, että menestys olisi noussut hattuun. Hänen mukaansa voittoisa KaPa-ottelu oli ollut kauden rankin.

 

VPS:n lisäksi myös Kajaanin Palloilijat hävisi ottelunsa. Niinpä Huiman sarjajohto kasvoi kerralla kuuteen pisteeseen, kun otteluita oli pelaamatta enää viisi. Koska voitosta sai vuonna 1982 vain kaksi pistettä nykyisen kolmen sijaan, Huiman ote lohkovoitosta alkoi jo näyttää todella tukevalta.

 

Huiman maalipörssi ottelun jälkeen

 • Kari Hilpinen 11
 • Hannu Kovanen 9
 • Tero Melasalmi 8
 • Seppo Rahkonen 4
 • Matti Makkonen 2
 • Erkki Happo 1
 • Antti-Pekka Nikula 1
 • Jarmo Blomberg 1
 • Sakari Happo 1

 

Faktaa painotuotteeseen VPS-voiton jälkeen: pelkät kotivoitot riittävät karsintaan! Mutta kuka arvasi ”ylisuuren jalkapallon halkaisijan”?

 

Artikkeli liittyy ÄKSän juttusarjaan Huiman historiallisesta kesästä 1982. Huima-futiksen 80-lukua voi muistella myös tässä Facebook-ryhmässä.

 

Lue lisää: Huima 1982: Hilpinen ja Nikula murskasivat VPS:n – takalinjan löysästä roikusta tuli lopulta voittomaali

Lue lisää: Huima 1982: Nousiko kärkipaikka hattuun paikallispelissä? Sarjajohtajan surkein suoritus!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy