ÄKS

Huima 1982: Turkulaisille tukkaan ja kunnolla – Huimalta huima harppaus kohti I-divisioonaa

26.09.2022 21:33 (muokattu 26.09.2022 22:33)

Ennätysyleisö sai ihailla Huiman 4–1-voittoa Turun Pallosta. Vastustaja kaatui avauspuoliskon kolmella pikamaalilla. Sinikeltaiset iskivät jo toisen jalkansa I-divisioonaan.

 

  • Ottelu: Nousukarsinnan 1. osa
  • Sunnuntai 26. syyskuuta 1982
  • Äänekosken keskuskenttä
  • Huima-Turun Pallo 4–1 (3-0)
  • Maalit: 26. Seppo Rahkonen 1–0 (rp.), 26. Tero Melasalmi 2–0, 32. Tero Melasalmi 3–0, 57. Hannu Kovanen 4–0, 80. Pentti Torkkeli 4–1.
  • Päätuomari: Heikki Ahponen
  • Katsojamäärä: ”Lähes 800” (Sisä-Suomen Lehden mukaan)

 

Jännitys oli huipussaan, kun Huima aloitti karsinnat noususta I-divisioonaan kotikentällään. Jokunen fani saattoi tulla paikalle tunnin myöhässäkin, jos kello jäi edellisenä yönä siirtämättä talviaikaan. Kesäajan käyttöön oli Suomessa vielä uutta, sillä siihen oli siirrytty Suomessa vasta edellisenä vuonna.

Joillain urheilufaneilla saattoi olla vatsa täynnä jo aamulla, olihan Keijo Rosberg tehnyt yöllä Suomen aikaa historiaa varmistamalla formula 1:n maailmanmestaruuden.

– En ajanut mestaruutta Suomelle vaan itselleni, ”Keke” totesi medialle.

Äänekoskella ei moista itsekkyyttä esiintynyt, kun urheilukentän nurmelle asteli urheilujoukkue, joka pelasi toisilleen ja koko yhteisölle.

PELIN HENKI oli selvä: lohkovoittajana Huima oli saanut yhden lähtöpisteen – se joukkueista, kumpi keräisi ensimmäisenä 4 pistettä täyteen, nousisi I-divisioonaan. Eli voitto ja tasapeli riittäisivät Huimalle.

– Jos häviämme, se on vastustajan hyvyyttä, selittelyille ei ole aihetta. Oman joukkueeni kunto on hyvä, joten luottavaisin mielin lähdemme taistelemaan noususta, valmentaja Reijo Rantanen ennakoi ottelua Keskisuomalaisessa.

Rantanen oli käynyt vakoilemassa TuPan viimeisen sarjapelin Turussa viikkoa aikaisemmin.

– TuPa on meille kaikille varsin outo valmentaja, Rantanen taustoitti, mutta uskoi, että vastus tulee olemaan kova.

JÄNNITYS NÄKYI Huiman pelissä alkuvaiheissa, jolloin TuPa pääsi pariin vaaralliseen tilanteeseen. Kotijoukkue pääsi johtoon, kun Hannu Kovanen kaadettiin rankkarin arvoisesti, ja Seppo Rahkonen teki pilkulta varmaa työtä.

Kun Tero Melasalmi pääsi lisäämään johdon saman tien 2-0:aan, alkoi turkulaisten ote herpaantua. Melasalmi iski vielä 3-0 ennen taukoa.

Tämä Jari Ihanaisen nappaama riemukas kuva on vuodelta 1982, koska juuri tuon kesän Matti Kautto (vas.) kantoi hihassaan kapteenin nauhaa. Kotikentällä otetussa kuvassa juhlitaan oletettavasti maalia, joten jos kuva on kyseisestä TuPa-pelistä, niin maalintekijä on joko Seppo Rahkonen, Tero Melasalmi tai Hannu Kovanen. Joku heistä olisi siis juhlinnan keskipisteenä päälle kivunneen Sakari Hapon ja Kari Hilpisen keskellä.”Joukkue hehkui voitontahtoa. Voitto oli koko joukkueen voitto”, ylisti valmentaja Rantanen pelin jälkeen.

HUIMAN VAHVA puolustus sai kehuja, etenkin maalivahti Jari Lampinen, libero Sakari Happo ja puolustaja Markku Vertainen. Kai Melasalmi kesytti TuPan vaarallisen Heikki Virran ja osallistui lisäksi tehokkaasti pelin rakenteluun. Hyökkäyskolmikko Hannu Kovanen-Tero Melasalmi-Kari Hilpinen oli tutun vaarallinen.

TuPan valmentaja Markku Laine vakuutti, että joukkue yllättää Huiman Kupittaalla ja tulee vielä kerran Äänekoskelle. Sisiksen raportin mukaan sopisi hyvin, että Koskella pelattaisiin vielä kerran, sillä nyt oli paikalla ennätysyleisö, liki 800 katsojaa. Samalla meni rikki Sisiksessä ikivanhaksi kuvattu katsojaennätys 654.

Vaatimaton oli ottelumainos Sisä-Suomen Lehdessä, mutta hienosti kansa löysi urkkakentälle kannustamaan omiaan.

Jutussa kehotettiin myös lähtemään Turkuun kannustamaan Huimaa.

”Huiman toimisto järjestelee yhteismatkaa Turkuun. Ja pääseehän sinne omallakin autolla, matkaa on hieman yli 300 kilometriä”, informoitiin jutussa.

Huima-futiksen 80-lukua voi muistella myös tässä Facebook-ryhmässä.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy