Äänekoskella järjestetyssä monimuotoisuusseminaarissa käsiteltiin ikääntyvien maahanmuuttajien asemaan Suomessa ja Äänekoskella.
Monimuotoisuusseminaarin tarkoituksena oli pohtia kuntien ikäihmisille suunnattua palvelutarjontaa ja nostaa ikääntyvät maahanmuuttajat näkyville.
Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoi avauspuheenvuorossaan Äänekosken tilanteesta.
– Äänekoskella asuu tällä hetkellä noin 300 maahanmuuttajaa, eikä näin pieni määrä juuri näy kaupungin arjessa tai palveluissa. He menevät siellä muiden mukana. Mutta lisääkin saisi tulla. Omasta mielestäni monimuotoisuus on rikkaus ja antaa meille enemmän kuin mitä ottaa, Tuononen sanoo.
ÄÄNEKOSKELLA maahanmuuttajien avuksi on koottu palveluopas, josta voi löytää tarvittavat tiedot niin tukien hakemisesta kuin terveydenhuollostakin. Lisäksi Äänekoskella toimii maahanmuuttoneuvonta ja Koskelassa järjestetään maahanmuuttajille kursseja ja monikulttuurisia tapahtumia.
– Siellä saa tuoda esille sitä omaa kulttuuriaan. Ja olen ymmärtänyt, että tapahtumat ovat erittäin suosittuja, Tuononen sanoo.
Eläkeläiset ry:n Eva Rönkkö kertoi tilaisuudessa siitä, kuinka kuntien ja valtion tulee ottaa huomioon ikääntyvien maahanmuuttajien haasteet. Rönkön mukaan on tärkeää, että ihmistä kohdellaan aina yksilönä, eikä esimerkiksi selitellä käyttäytymistä kulttuurieroilla.
– Usein nähdään vain erilaisuus, ja kaikki samankaltaisuuden jätetään huomiotta. Ikääntyvien kanssa on tärkeä muistaa, että muslimilla on ihan samanlaiset ikääntymisprosessit kuin suomalaisillakin. Pitäisi ajatella, että mitä tehtäisiin, jos ihminen olisi kantasuomalainen, miten häneen suhtauduttaisiin. Ikä yhdistää enemmän kuin etninen tausta erottaa, Rönkkö sanoo.
IKÄÄNTYVIEN maahanmuuttajien palveluihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, että jokaiselle kanssakulkijalle voidaan taata arvokas vanhuus.
– Ikääntyvien ihmisten kanssa, kuten muidenkin, tulee pyrkiä säilyttämään ihmisen itsemääräämisoikeus ja yhdenvertaisuus. Se, että ihminen saa elää sellaista elämää kun toivoo. Se, että palvelut ovat samat kaikille, ei ole yhdenvertaisuutta, Rönkkö sanoo.
YLEISÖSTÄ saatiin hyvä ehdotus, joka voisi tuoda apua ja iloa monen ikääntyvän elämään.
– Meillä on paljon kielitaitoisia vanhuksia, jotka voisivat alkaa vaikka kummeiksi näille henkilöille ja auttaa kaikissa asioissa, yleisön jäsen ehdottaa.
– Ei tarvitse olla edes kielitaitoinen, pelkkä vertaistuki on arvokasta. Se yksikin rinnalla kulkija on erittäin tärkeä tällaisille ihmisille, Rönkkö sanoo.