ÄKS

Isolla kattilalla ja suurella sydämellä – liiketoiminta otti jättimäisen harppauksen

29.03.2024 06:00
Taina Girsén haluaa, että aitous näkyy ja että ihminen tietää mitä suuhunsa laittaa. 

 Taina Girsénin liiketoiminta on ottanut melkoisen harppauksen, sillä nyt lounasruokaa valmistuu sadoille. 

 

Vielä kesällä Taina Girsén pyöritti Saarijärvellä lounasravintola-kahvila Friseetä. Elokuun puolivälissä aloitti Äänekosken kaupungintalolla lounasravintola Maku. Nyt perunoita keitetään jättimäisellä kattilalla, sillä Girsén joukkoineen tarttui maaliskuun alussa kauhan varteen Metsän henkilöstöravintoloissa. Lounasruokaa valmistuu sadoille työntekijöille ja muille nälkäisille. 

Girsén kertoo, kuinka Maku on saanut hyvän vastaanoton. Maku työllistää kaksi henkilöä Äänekosken kaupungintalolla.

– Kattilat ovat jo löytäneet paikkansa ja henkilöstö asettunut aloilleen. Tosi mukavasti on lähtenyt käyntiin. Girsén naurahtaa ja kertoo, kuinka Saarijärven Friseessä ja Makussa ovat omat maailmansa ja rytminsä. 

Metsä kilpailutti henkilöstöravintolansa. Kilpailutus päättyi joulukuussa, joten aikaa jäi suunnitteluun ja astiastojen sekä muiden tykötarpeiden hankintoihin. Päivä jäi mieleen, kun ratkaisu tuli. 

– Se oli mieleenpainuva ja hieno hetki, kun iso toimija halusi panostaa paikalliseen pieneen toimijaan. Hoidamme tällä hetkellä Metsä Fibren kaksi ruokalaa ja ensi kuun alussa avaamme Metsä Boardin puolellakin. 

Ruokailijoiden määrä perustuu arvioon. Puhutaan kuitenkin sadoista henkilöistä. 

– Tarjoamme maittavaa ja värikästä lounasruokaa, myös kasvissyöjille että erityisruokavalioita noudattaville. Se on tätä päivää. 

Girsen kertoo, ettei osannut unelmoida suurista padosta ja kattiloista. Friseen keittiössä kypsyi ajatus lähteä etsimään uusia toimitiloja.  

– Koronakurimuksen jälkeen tuli fiilis lähteä kokeilemaan uutta, ja aloin etsiä toimitiloja Äänekoskelta. Ajattelin, että nyt täytyy uskaltaa, kun tuntui että ravintola-alalla vain supistettiin tai laitettiin ovia kiinni. Kun pääsin avaamaan Maku -ravintolan, se ruokki ajatusta lisää. Kun tuli tietoon, että Metsä kilpailuttaa henkilöstöravintolansa Äänekoskella, päätimme Tommi Lindholmin kanssa osallistua, sillä vastaavaa tilaisuutta tuskin heti tulee vastaan, Girsén kertoo. 

Metsän  henkilöstöravintolat työllistävät seitsemän henkeä. Girsén kertoo, että osaava henkilökunta löytyi Äänekosken alueelta. 

– Laitteet ovat Metsän omistamat, mutta astiasto hankittiin osittain itse. Monelle sadalle ostetut lautaset ja aterimet olivat tietenkin tämän kokoiselle yritykselle iso investointi. 

Tehtaan sisällä toimiva ravintola toimii viitenä päivän viikossa. Tarjolle katetaan lounaan lisäksi myös  aamiainen. 

– Asiakkaat voivat tilata ruokaa myös viikonlopuksi, mutta silloin ei henkilökuntaa ole paikalla. Toimitamme tarjottavat myös Pro Nemukseen sekä erilaisiin koulutustilaisuuksiin – mitä kaikkea tarvitaan. Koska työ on kohteessa vielä uutta, saamme kokea yllätyksiä, mutta sehän tuo vain henkeä ja intoa keittiöön. Toiminta on meidän näköistä: olemme omia itseämme ja teemme töitä omilla persoonoilla. Haluamme palvella henkilökohtaisesti, jotta aitous näkyy. Haluamme tehdä niin hyvää ruokaa, että tullaan toistekin syömään ja kaupanpäälle saa vielä iloisen hymyn, luettelee Girsén onnistuneen maustekaapin sisältöä.

Keittiömestari Tommi Lindholm vastaa Metsän henkilöstöravintolasta toimien keittötoimenjohtjajana. Hän on työskennellyt ja perehtynyt makujen maailmaan muun muassa Yhdysvalloissa, Karibialla ja Saksassa. Kokemusta ja innovaatioita riittää. Hän vastaa Äänekosken päässä operatiivisesta toiminnasta. 

– Olen saanut aivan mahtavan porukan! En olisi uskaltanut alunalkaenkaan lähteä Saarijärveltä jos en tietäisi, että homma pyörii ilman minuakin. Myös Maussa otetaan koppia itsenäisestä työskentelystä, on onni, että tiimissä on huipputyyppejä, Girsén sanoo. 

Koronan jälkeen on kaupan- sekä ravintola-alalla saatu tehdä pätkätöitä ilman vakituisia työsopimuksia. 

– On upeaa, kun pystyy tarjoamaan henkilökunnalleen jatkuvuutta ja varmuutta tulevaisuuteen työn myötä. 

Girsén sukkuloi jokaisen toimipisteen välillä. Hänelle tärkeää on osallistua myös suorittavaan työhön. 

– Ravintola-ala on minulle intohimo ja haluan palvella asiakkaita. En näe itseäni hautautuneena pelkkiin paperitöihin vaikka toki niitäkin riittää.

Girsén kertoo, että ruoanlaiton perusidea pysyy samana, vaikka kattila suureni. 

– Nyt vaan kerrotaan kaikki aineet sadalla – tai sadoilla. Asiakkaat tykkäävät aidosta ja oikeasta hyvin tehdystä ruoasta, sellaisesta joka maistuu hyvältä ja että tunnistaa mitä suuhunsa laittaa. Hyvän maun lisäksi lounaan tulee olla ravitsevaa. 

Ideana on tarjota myös salaatteja ja kasviksia. 

– Kun nekin valmistaa hyvin ja monipuolisesti, ne uppoavat huomaamatta. 

Girsénin silmin katsottuna pöhinä Äänekoskella näyttää hyvältä. 

– Olen tosi kiitollinen, kun palautetta tulee suoraan. On ollut kiva tulla Äänekoskelle, sillä on iso merkitys, että on kokenut olonsa tervetulleeksi. Kun ei ollut ennakko-odotuksia, on tullut huomanneeksi virkistäviä juttuja. Jokainen kontakti tulee hankkia ja yhteistyö solmia. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy