ÄKS

Juhannus alkaa Savulenkiltä

23.06.2022 13:36
Kiimasen Savulenkki juostaan jälleen, tällä kertaa ilman ajanottoa.

Kiimasen Savulenkkiä uhkasi jo loppu, mutta tänä vuonna Lannevedellä vietetään taas perinteistä kulttuuri-urheilu-juhannusjuhlaa.

Korona pisti parin vuoden aikana monta asiaa sekaisin, mutta nyt palataan normaaliin myös juhannuksen aloituksen suhteen: Kiimasen Savulenkki järjestetään jälleen.
Tarkemmin sanottuna aivan normaaliin ei palata, sillä tänä vuonna Savulenkillä ei oteta aikoja lainkaan. Saunamaailma on paikoillaan, tarjolla on myös kulttuuriohjelmaa, mutta muuten järjestäjät halusivat vetää henkeä.
Mielessä oli jopa se, että tämä olisi ollut Savulenkin päätepiste. Takaportti jatkosta jätettiin kuitenkin raolleen. Hyvä näin, sillä tapahtumasta on tullut tärkeä juhannuksen startti myös monille ääneseutulaisille.

Savulenkkikasvoi vuosien mittaan Kiimasen Savun omasta kylätapahtumasta yli tuhannen juoksijan karnevaaliksi, joka veti juoksijoiden lisäksi paljon myös muuta väkeä nauttimaan kulttuuriohjelmasta, tuttujen tapaamisesta ja vähitellen kasvaneesta saunamaailmasta.
ÄU:ssa kovia tuloksia mailerina aikoinaan tehnyt Pauli Pääkkönen on ollut vuosikymmeniä Savulenkin kantavia voimia, viime vuodet tapahtuman juontajana. Hän oli jo oikeastaan lopettanut juoksu-uransa muutettuaan Lannevedelle vuonna 1984, mutta maalaislääkäri Tapani Kiminkinen sai vihiä yhä lenkkeilevästä Pääkkösestä.
– Hän sanoi että olethan sinä noita mailerimatkoja juossut, mutta entäs maraton.
Pääkkönen liittyi Savun hullujen maratoonareiden joukkoon ja juoksi kolme kertaa Helsinki City Marathonin, parhaimmillaan 2.50.
Savulla oli myös mailerivoimaa – kuten juuri kaksi edellä mainittua hahmoa – mutta seura ei päässyt edes piirinmestaruuskisoihin, koska se ei kuulunut valtakunnallisiin urheiluliittoihin.

Moni muistaa Savulenkiltä esimerkiksi Tarmo Mannin performanssit padassa kylpemisineen ja ruumislaudalla tarinoimisineen, mutta vuosien varrella siellä on nähty paljon muutakin.
Pauli Pääkkönen esiintyi kerran Kekkosena, olihan hänellä samanlainen kampauskin valmiina.
– Kekkonen ajettiin paikalle vanhalla ruumisautolla. Hän oli tullut etsimään Hyytiäisen Topia, Pääkkönen viittaa Lanneveden 1950-luvun keihästähteen. Kekkonen kävi oikeasti aikoinaan onnittelemassa Toivo Hyytiäistä tämän 50-vuotisjuhlissa. Nyt Topia ei näkynyt, joten Kekkonen tyytyi muun muassa hyppimään korkeutta.

Savulenkillä on nähty paljon myös huippu-urheilijoita, vaikka heitä ei ole koskaan erityisesti paikalle houkuteltukaan. Kiimasella ovat vauhtia pitäneet monet juoksijat, hiihtäjät ja suunnistajat, mainittakoon esimerkiksi Francis Kirwa, Jussi Utriainen, Ritva Melender, Anne Kyllönen ja Jani Lakanen.

ÄU:n juoksijoista uudelleen juoksu-uraansa virittelevä Ulla Tuimala voitti naisten kisan vuonna 2003 ja 2007.

Pääkkönen ei usko, että Savulenkin tarina loppuisi tähän vuoteen. Asiaa on pohdittu ennenkin saunan lauteilla, jonne järjestäjät vetäytyvät aina tapahtuman jälkeen yleisön lähdettyä.

– Ensin ajateltiin että sitten on aika lopettaa kun tulee yli tuhat juoksijaa. Sitten ajateltiin että siinä vaiheessa, kun joku ulkomaalaistaustainen voittaa juoksun. Nyt mietittiin että sitten, kun Eurosport tulee tekemään livelähetystä saunomisestamme!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy