ÄKS

Kannanotto Työttömien Keskusjärjestöltä

23.05.2020 20:49
Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi on huolissaan työttömien yhdistysten toiminnan jatkuvuudesta.

Toivon, että pienillä resursseilla ja paljolti vapaaehtoistyöllä tehty mittava panos työttömien ja vähävaraisten hyväksi huomataan nyt, kun joissakin kunnissa pohditaan leikkauksia ja kunnan talouden tasapainottamista.

Yhdistyksistä eri puolelta maata tulleen palautteen mukaan korona-karanteenin takia heikoimmilla olleet ihmiset tulevat olemaan syksyllä vieläkin heikommalla. Uusien työttömien määrä lähenee 200 000 ja uusia pitkäaikaistyöttömiä tulee tästä joukosta väistämättä. Kriisin odotetaan pahenevan syksyä kohti moniongelmaisten ihmisten kohdalla. Silloin on tärkeää, että apu, kuten diakonia ja kolmannen sektorin toimijat ovat helposti saavutettavissa. Ruoka-avun tarpeen odotetaan myös kasvavan voimakkaasti.

Taloudellisesti työttömien yhdistysten toiminta on sijoitus joka selkeästi säästää kunnan kuluja,  muun muassa kelapalautusten eli sakkomaksujen muodossa, neuvonnan ja henkisen tuen kautta. Yhdistykset ovat seurakunnan ohella toiseksi suurin EU-ruoka-avun jakaja. Erilaisia ratkaisuja harkitessa kannattaa tavoitella tämän kustannustehokkaan palvelun maksimointia.

Kannattaa myös laskea, paljonko viranomaistyönä maksaisi kunkin kolmannen sektorin työ. Nyt esimerkiksi merkittävä määrä neuvontaa, kaavakkeiden ja oikaisuvaatimusten sekä hakemusten tekemisestä saa tukensa kolmannelta sektorilta. Kokemuksemme mukaan yhdistykset eivät tätä tuo esiin, vaikka sen vaatima työaika on lisääntynyt jopa moninkertaiseksi viime vuosien aikana. Samoin ruoka-yms. kuljetukset jätetään usein mainitsematta toimintakertomuksissa. Tämä vielä kaiken sen lisäksi kuinka paljon yhdistysten työllistäminen eri hankkeissa säästää kuntien kustannuksia ja tuottaa osallisuutta ja hyvinvointia monella tavalla.

Seuraamme koko ajan ruohonjuuritason toimintaa kunnissa liittyen työttömien yhdistyksiin ja muihin toimijoihin työttömien asiassa. Juuri tekemämme puhelinkierroksen ja kyselyjen mukaan kuntayhteistyö ja tila-asiat ovat jälleen tulleet esiin keskeisinä työttömien yhdistysten toiminnassa.

Niissä kunnissa, joissa yhdistykset ovat hyvin saavutettavissa, toiminta on tehokkainta, ja korona-toimenpiteistä huolimatta palvelevat edelleenkin hyvin, neuvonnan, tiedotuksen sekä ruokajakelun näkökulmasta. Tämä säästää suoraan kunnan varoja, sen totean itse kunnanvaltuutettuna ja maakuntavaltuutettuna.

FT Irma Hirsjärvi, Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu, Keski-Suomen maakuntavaltuutettu

Vastaa

  1. marke sanoo:

    Organisaatio ei ole merkittävä tekijä vaan se miten palvelut vastaavat asiakkaan tilanteeseen ja tarpeeseen.
    Sen sanon, Äänekoski touhut kaupungin taholta ovat tässä pahasti epäonnistuneet.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy