Äänekosken kaupungin nuorisopalveluiden organisoiman nuorisovaihdon aikana pohditaan nuorten oikeuksia, velvollisuuksia ja vapautta.
Äänekoskelaisnuoret ovat päässeet esittelemään kotiseutuaan espanjalaisille vieraille viime torstaista lähtien. Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut organisoivat Erasmus+-nuorisovaihdon yhteensä 17 äänekoskelaiselle ja 16 espanjalaiselle nuorelle, ja vaihtotapaaminen on käynnissä Sumiaisissa.
– Olemme tutustuneet toisiimme ja osallistuneet työpajoihin, joissa aiheena ovat olleet nuorten oikeudet. Pääsimme myös saunaan ja uimaan järveen, kertoo espanjalainen Estela Sempere.
Uiminen ja sup-lautailu kuvankauniissa Kangaslammessa ovat muodostuneet alkuviikon hitiksi. Kun espanjalaisryhmä saapui Suomeen, oli kotikaupungista Elchestä lämpötilan pudotusta yli 20 astetta. Nyt aurinko lämmittää mukavasti ja vesi houkuttelee pulikoimaan.
– Toivottavasti sää pysyy tällaisena, ettei tule uudestaan niin kylmä kuin viikonloppuna, Estela ja Mustapha Kassama toivovat.
Äänekoskelaiset Riku Riihimäki, Janette Heinonen ja Julia Mäkelä ovat viihtyneet vaihtoleirillä. Osana ohjelmaa espanjalaiset pääsivät myös perhevierailuille tutustumaan nuorten arkeen.
– Espanjalaiset olivat yllättyneitä siitä, että taloissa on harjakatot eikä tasaista kattoa. Heidän mielestään täällä on myös tosi hiljaista, Riku kertoo.
Estela ja Mustafa nyökkäävät. Suomen luonto, puut ja hiljaisuus ovat olleet ihastelun kohteena. Kaksikolla on myös jo selkeä suunnitelma siihen, mitä he aikovat esitellä suomalaisnuorille ensi vuonna Espanjassa.
– Menemme ainakin rannalle, Mustapha linjaa.
Nuoruus tapetilla
Leirin pääteemoina ovat nuoruus, kulttuuri ja luovuus. Nuoret tuottavat nuoruuden kokemuksistaan valokuvatarinoita, jotka pääsevät esittelyyn Äänekoskella ja Espanjassa.
Aikuisellekin työpajojen kysymykset tuntuvat suurilta: mitä merkitsee olla nuori? Millaista vastuuta ja vapautta nuorella on? Nuorisotyöntekijä Petri Varis kehuu, että leirillä nuoret ovat uskaltaneet vaihtaa ajatuksia vaikeistakin aiheista.
– Nuoret ovat olleet mukana suunnittelemassa vaihtoa alusta saakka. He ovat itse saaneet vaikuttaa ohjelmaan ja siihen, millaisia teemoja täällä käsitellään. Viikonloppuna kävimme esimerkiksi Ähtärin eläinpuistossa tutustumassa suomalaiseen luontoon, ja siellä oli nuorten laatimia tehtäviä, Varis esittelee.
Kulttuurinen oppiminen korostuu kansainvälistyvässä maailmassa. Mukaan hakeneiden nuorten motivaationa ovat muun muassa kielitaidon lisääminen, muista kulttuureista oppiminen ja sosiaalinen vahvistuminen.
– Tämä on hieno oppimiskokemus nuorille, mutta myös meille ohjaajille. Ammatillinen nuorisotyö on vielä harvinaista muissa Euroopan maissa, ja on hienoa päästä esittelemään espanjalaisille ohjaajille työtä, jota teemme.
Viikon ohjelmassa on virallisempien osuuksien lisäksi myös paljon rentoja aktiviteetteja, jolloin nuoret voivat tutustua toisiinsa. Kielikylpy ja molempien ryhmien järjestämät iltamat tutustuttavat kulttuuriin ja tapoihin tehokkaammin kuin koulunpenkillä istuminen.
– Olen päässyt kehittämään englannin kielen taitoani ja oppinut myös muutaman sanan suomea. Huomenna meillä on espanjalainen fiesta, jossa kokkaamme Alicanten alueelle tyypillisiä perinneruokia ja tarjoamme niitä kaikille, Estele kertoo.
Ohjelma on rahoitettu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa.