ÄKS

Kansallinen veteraanipäivä kunnioittaa perinteitä ja muistaa veteraaneja sekä sodassa kaatuneita

27.04.2023 11:15

Äänekoski juhlistaa kansallista veteraanipäivää perinteiseen tapaan tänään torstaina 27. huhtikuuta. Henna Penttinen piti puheen Äänekosken kirkkopihalla järjestetyssä seppeleenlaskutilaisuudessa. 

 

Äänekosken kaupunki ja seurakunta järjestivät kunniakäynnit muistomerkeillä.  Kukkien lasku tapahtui sankarihaudoille Suolahdessa, Sumiaisissa ja Konginkankaalla ja Äänekoskella.

Seppeleenlaskun jälkeen kokoonnuttiin Äänekosken seurakuntasaliin kahvin ja musiikkiesitysten äärelle. Ohjelmassa kuultiin Ala-Keiteleen musiikkiopiston lapsikuoro Sirkuttajia & Visertäjiä sekä Musapaja 4:än soitinyhtyettä. Kuoroa johtaa Ulla Kotamäki, soitinyhtyettä luotsaa Tuomo Mustonen. Juhlapuheen pitää lukiolainen Aapo Aaltonen.

Henna Penttisen puhe kokonaisuudessaan:

Vietämme tänään huhtikuun 27. päivänä sodan päättymisen muistona ja rauhan alkamisen kunniaksi sotiemme veteraanien juhlapäivää. Sotiemme veteraanien juhlapäiväksi otettua Lapin sodan päättymispäivää on vietetty vuodesta 1987 kansallisena veteraanipäivänä.

Vuoden 2023 veteraanipäivän teemana on: “Sotiemme opetukset – Tulevaisuutemme turvaksi”. 

Suomen käymät sodat 1939–1945 opettivat meille monta asiaa maamme puolustuksen osalta. Yksi niistä, ja ehkä tämän teeman kannalta tärkein oli – ei enää koskaan yksin. Ukrainan tapahtumat ovat olleet monelle sotaveteraanille kova paikka. Naapuri, jonka demokratiakehitystä toivoimme, ei osoittautunutkaan toiveidemme mukaiseksi.

Nyt olemme tilanteessa, jossa nuo opetukset, ovat saaneet kansakuntamme tekemään tulevaisuutensa turvaksi kauaskantoisia puolustusratkaisuja.

Me sotien jälkeiset sukupolvet olemme eläneet rauhan sekä hyvinvoinnin ja vakaan kehityksen aikaa. Ukrainan sodan myötä kunnioitamme ja arvostamme sotiemme veteraaneja kaikesta, mitä meillä itsenäisyytemme puolesta taistelleiden tähden on. Kiitollisuutta veteraaneja kohtaan osoitamme kansakuntana niin, että vuosi vuoden perään käymme sankarihaudoilla kunnioittamassa heidän työtään. Muistamme myös heidän perheitään, lapsiaan ja puolisoitaan, joihin jäivät sodan haavat.

Veteraaneja oli vuoden 2023 alussa vielä joukossamme lähes 3 000. Veteraanien määrä on ääneseudulla nykyään vähäinen, ja veteraanijärjestöjä onkin päädytty lakkauttamaan. Uuden perustetun Tammenlehvän Perinneliiton tarkoituksena on hoitaa ja vaalia Suomen vuosina 1939 -1945 käymien sotien ja niiden veteraanien perinteitä. 

Viime vuoden elokuussa siunattiin Sumiaisten viimeinen sotaveteraani kirkon multiin. Heino Pietiläinen oli viimeisiä sotatoimiin joutuneita sukupolvia. Sodan jälkeen hän suoritti vielä asevelvollisuutensa, ja hän kotiutui vasta myöhään vuonna 1945.  Nämä sankarihaudat, joiden äärellä tänään olemme ja niissä esillä oleva ristinsymboliikka, muistuttaa siitä toivosta, joka meillä on viimeisen rajan edessä. Se raja tuli vastaan sodassa kaatuneilla kovin varhain. Se raja on meillä jokaisella lopulta vastassa.  

Sodan ajan keskeiset arvot – vastuullisuus, velvollisuudentunto, isänmaallisuus, lähimmäisestä huolehtiminen sekä luja ja horjumaton usko tulevaisuuteen – eivät ole menettäneet merkitystään tänäkään päivänä

Tärkein kiitos kuuluu kaikille sotiemme veteraaneille. Ilman heidän tahtoaan itsenäisenä valtiona pysymiseen, ei olisi Suomea.

”Oi Suomi katso, sinun päiväs koittaa. Yön uhka karkoitettu on jo pois. Ja aamu kiuru kirkkaudessa soittaa, kuin itse taivahan kansi sois. Yön vallat aamun valkeus jo voittaa. Sun päiväs koittaa, oi Synnyinmaa.”     

 

Vastaa

  1. Bullriver sanoo:

    Suomessa on nyt enää vajaa 3,000 veteraania. Keski-ikä on 97 vuotta. Ikuisesti olemme eläville ja kuolleile veteraaneille kiitollisuuden velassa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy