ÄKS

Kaupungin vanhin bändi ei treenaa enää: ”Nyt vaan soitetaan”

13.04.2024 10:07
Alabama Riders on yhtäkuin Jari Pasanen, Markku Pasanen ja Mika Äijäläinen. 35 vuotta yhtäjaksoista soittoa on hatun noston paikka - ja juhlakonsertin. 

Rehellisen bluesrockin sanansaattaja, The Alabama Riders, on laittanut sointuja riviin, potikoita kaakkoon ja komppia kohdalleen jo 35 vuoden ajan. 

 

Kaupungissa yhtäjaksoisesti pisimpään toiminut bändi viettää juhlavuottaan konsertin merkeissä. Suolahtisalissa kuullaan yli sata biisiä käsittävästä soittolistasta vain murto-osa. Mutta ainakin tunti soitetaan, ellei sitten toinenkin – tai niin kauan kuin yleisö vaatii. 

Suolahtelaiset Mika Äijäläinen, Jari ”Quuppa” Pasanen ja Markku ”Makke” Pasanen muodostavat takuuvarman rytmiryhmän, jolta ei huku nuotit eikä poljento laahaa. Etelävaltioiden bluesmeininki on rehtiä äijäilyä, taidokasta musisointia ja sopivasti letkeätä rytmiä. Alabama Ridersia on saatu kuulla kymmenillä – ellei sadoilla – estradeilla Kotkasta Iisalmeen ja takaisin. Bändi sukeltaa bluesin juurille niin omilla biiseillä kuin omannäköiseksi sovitetuilla covereilla.

Bändin alkusanat lausuttiin Alkulan bänditiloissa. Kaiken maailman kokoonpanojen jälkeen on Alabama Ridersistä muotoutunut trio. 

Ojalan Kimmo, Rytkösen Mika ja veljeni Makke tulivat kysymään, lähtisinkö soittamaan bassoa. Ja läksin, basisti-vokalisti Jari Pasanen muistelee vuoden 1989 tapahtumaa, josta tuli elinkautinen. 

Alkaa Alkulan bänditilojen kehuminen. Se oli aikaa, kun bändeillä oli paikka jossa soittaa. 

– Se oli erinomaisen hyvä bänditila! Se oli semmoinen, jossa hengailtiin hyvässä hengessä, kun toiset treenaili. Se oli hyvä yhteisö, paikka, jossa tuli vietettyä enemmän aikaa kuin kotona. Siellä sai treenata rauhassa ja kaupunki hommasi vielä kaupan päälle pienen PA-järjestelmän. Terveisiä nuorisosihteeri Leppäsen Arjalle, ja kiitos ja anteeksi, Alabama Riders toteaa. 

Nimi keksittiin samantien. Päätettiin, että sen pitää alkaa aakkosten ensimmäisellä kirjaimella, jotta päästää puhelinluettelossa kärkisijoille, sillä keltaiset sivut olivat sen ajan Google. 

– Tämä on fakta. Ja eka biisi joka tehtiin alkoi myös a-kirjaimella: All over the Beach. Enää ei ole keltaisia sivuja, ei puhelinluetteloita, mutta bändi sentään toimii, rumpali Makke Pasanen naurahtaa. 

Kuhnamon Studioilla tehtiin Rujoa Meininkiä II c-kasetti. Siitä lähti bändille kuuluvuus valtakunnan verkkoon saakka, kun radioaallot ottivat biisin soittaakseen. 

– Kun kuuli oman biisin Radio Mafiassa, niin olihan se aika kova juttu, Jari huokaisee. 

Jossain kohtaa vaihtui rumpali Moision Mikkoon, mutta Makke jatkoi keikkailemista miksauspöydän takana. 

– Mä oon ollut koko ajan remmissä ja Makke on palannut takaisin rumpuihin jo parikymmentä vuotta sitten.

Ensimmäisessä kokoonpanossa soittivat Markku Pasanen (oik), Jari Pasanen, Kimmo Ojala ja Mika Rytkönen. The Alabama Riders  kuvattuna Alkulan tilojen edustalla 1.4.1989. 

Treenikämppä on vaihtunut. Nyt ollaan päästy kerhotiloilta ja terveyskeskukselta Suolahden kaupunginhallituksen kokoushuoneeseen. Monet bänditilat nähnyt toimittaja huomaa siisteyden, järjestyksen sekä kotoisuuden. Kahvipannu porisee, ja pöytään on katettu pullapitkon lisäksi kahvikermaa! 

– Ollaan pidetty tukikohtaa tässä jo vuodesta 2013 saakka. Kokoonnutaan torstaisin soittamaan, mutta ensin keitetään kahvit, vaihdetaan kuulumiset ja puhutaan päivän polttavat asiat halki. Joskus juttelu venyy niin, että soittohommat jää vähälle, vuodesta 2006 lähtien remmissä ollut kitaristi Mika Äijäläinen pohtii. 

Ei vain soittoa ja ajatustenvaihtoa, sillä myös vahvistimia ja soittimia ja efektejä syntyy taitavissa käsissä. 

– Niitä on tuolla pinossa, tuossakin sellainen kitara, mitä ei varmasti löydy mistään. Sen nimi on Derhanyr. Kaupasta ei saa ihan kaikkea mitä haluaa, niin silloin pitää rakentaa itse, Makke sanoo.

Ensimmäinen keikka on hävinnyt muistojen kultaisesta kirjasta. Ehkä se oli Kukkulalla, ehkä Komulassa. Kumpaakaan ei enää ole, mutta bändi rokkaa.

– Aika monta keikkapaikkaa on jo kuopattu. Oltiin niin sanottu vakiasiakas Tampereella Kujasen baarissa ja sieltä on muistona  tuo punainen lippalakki seinällä. Kujasen baarikin on jo historiaa. Ei ole muuten Iisalmen Country ja bluesfestariakaan. Sielläkin käyty monta kertaa, Makke huokaisee. 

Mukavia juttuja on kiva muistella. Kaikki eivät ole ihan painokelpoisiakaan, vaikka hyvässä hengessä ja herrasmiestyylillä hoidettuja ovatkin. 

– Kerran kävi niin, että pakkasimme tarjotusta yökortteerista mukaamme yhden ylimääräisen makuupussin. Kohta tuli postikortti, jossa osoitteena: Alabama Riders, Keski-Suomi. Ja niin saatiin postitettua makuupussi takaisin omistajalleen. On meillä ollut sellainenkin keikka, jolloin artisti melkein joutui maksamaan, Jari naurahtaa.  

Suolahtisaliin Alabama Ridersia lämppäämään tulevat bändit Kasitahti ja Tapio. 

– Jännittää ihan hirveästi, tuleeko sali täyteen vai jääkö penkit tyhjilleen. Soittaminen on ehdottamasti parasta mitä voi housut jalassa tehdä, joten toivottavasti yleisökin nauttii. Me soitetaan niin kauan kuin jalka nousee ja vissiin vielä sen jälkeenkin, Jari Pasanen sanoo. 

– Eihän me täällä pelkästään soittamisen vuoksi käydä, sillä setit ovat olleet valmiina viimeiset 15 vuotta. On mukava tulla kattomaan kavereita ja soittamisella saa työasiat nollattua päästä pois, Mika Äijäläinen lisää. 

The Alabama Riders 35 vuotta Suolahtisalissa la 4.5. klo 19 alkaen. Menossa mukana myös Kasitahti ja Tapio

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy