ÄKS

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen: Käytämme otto-oikeutta tilojen käyttömaksuja koskevaan päätökseen

13.06.2019 14:41
Käyttäjiä kurjistava tilojen käyttömaksusuunnitelma käsitellään maanantaina uusiksi tämän katon alla.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen kertoo saaneensa kuntalaisilta melkoisen paljon palautetta teknisen lautakunnan jo hyväksymistä kaupungin tiloista perittävistä käyttömaksuista. 

 

Käyttömaksut ovat olleet tapetilla jo marraskuusta 2015 lähtien, jolloin kaupunginvaltuusto päätti kaupungin palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Tuolloin valtuusto hyväksyi maksuja koskevat yleiset luokitteluperiaatteet.
Valtuusto velvoitti toimialat hinnoittelemaan palvelut ja maksut luokitteluperiaatteiden mukaisesti. Valtuusto myös velvoitti toimialat tuotteistamaan omat palvelunsa ja selvittämään niiden kaikki kokonaiskustannukset.

Kaupunginvaltuusto päätti kuluvan vuoden toukokuussa hallintosäännön muuttamisesta siten, että päätöksenteko kaupungin tiloista perittävien käyttömaksujen suuruudesta keskitetään tekniselle lautakunnalle. Kaupunginhallitus oli asettanut jo syyskuussa työryhmän pohtimaan kaupungin omistamista ja hallitsemista tiloista perittävien käyttömaksujen tarkistamista ja siinä yhteydessä huomioon otettavia seikkoja.

Työryhmän laatiman, elokuun alussa voimaantulevan käyttömaksuperiaatteen mukaan joutuu moni yhdistys nyt pohtimaan, onko toiminnalle edellytyksiä. Tiistaina Äänekosken Teatterin nuorisoteatteri Varjolapset joutui toteamaan, ettei ole enää mahdollisuuksia jatkaa toimintaa.
ÄKSän saamien tietojen mukaan, myös moni muu yhdistys ja toimija on samassa tilanteessa.

Viikko sitten torstaina teknisen lautakunnan nuijima päätös on Kiiskisen mukaan keskeneräinen. Kiiskinen on päättänyt käyttää maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa niin sanottua otto-oikeutta. Otto-oikeudella tarkoitetaan kunnanhallituksen oikeutta ottaa käsiteltäväkseen asia, jossa kunnan organisaatiossa alempi viranomainen on jo tehnyt päätöksen.

– Haluan tuoda asian maanantaina kaupunginhallituksen keskusteluun. Tavoitteena on käydä asia vielä kerran läpi, ja miettiä kipukohdat uudelleen, kertoo Kari Kiiskinen ÄKSälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Svantte sanoo:

  Ne politiikot jotka olivat tekemässä moista päätöstä, olisi pitänyt tajuta mitä päättivät. Vai olivatko virkamiesten vietävänä.

  1. marke sanoo:

   Miten yhtälö voitaisiin ratkaista niin,ettei ketään suosita toisten kustannuksella?

 2. Ari Baas sanoo:

  Sama se on liikuntapuolellakin. Esim. Suolahden Urhon salibandyn puolella (12 joukkuetta, joista kaksi aikuisjoukkuetta, muut junnuja) ei vastusteta sinänsä tilamaksuja, mutta niitten korkea hinta ehdotetulla tavalla tulee olemaan ongelma ja tulee karsimaan ja vähentämään toimintaa. Toiminta rahoitetaan melkein kokonaan harrastajien ja vanhempien pussista kausimaksuilla, joita joudutaan jopa 2,5 kertaisesti korottamaan.

  Äänekosken lasten nuorten ja nuorten aikuisten tila on erilaisilla barometreilla ja tilastollisilla mittauksilla (mm. Sotkanet) arvioitu yhdeksi huonoimmista koko Suomessa. Kannattaisi satsata heidän hyvinvointinsa ylläpitämiseen ja ainakin sen estämiseen, ettei kenenkään harrastaminen jää kiinni esim. vanhempien vähävaraisuudesta. Kuten tiedetään, kausimaksun kaksinkertaistumisella on huomattavasti suurempi merkitys pienituloisille kuin esim. keskituloisille.

  Kiitos kaupunginhallitus, jos vedätte huonosti ja ajattelematta valmistellun esityksen pois. Älkää kuitenkaan poistako tliamaksuja kokonaan, vaan kohtuullistakaa ne. Kohtuullinen tilamaksu rajoittaa vuorojen varmuuden vuoksi varaamista, eikä tänä päivänä mikään täysin ilmaista tarvitse olla. Laittakaa kohtuullinen kausi/vuosi kiinteä hinta vuorolle paikka huomioiden, se on kaikille helpompaa, myös niille toimistojen tytöille.

 3. La Kala sanoo:

  Taiteentuottajana, ja pienenä tekijänä, voimme mainita että jos käyttömaksut Äänekoskella alkaa olla samaa luokkaa kuin Musiikkitalon pienemmän salin (joka ei nyt ihan pieni ole), sitten toiminta luonnollisesti siirtyy Helsinkiin ja muualle. Mutta tämmöinen ratkaisu kokonaisvaltaisesti on meistä kyllä surullinen. Mielummin tekee molempia, tuottaa lähipalvelua ja vie seutumme kulttuuria muualle kuten pääkaupunkiseudulle ja mm. Lontooseen.

  Hieman voi ounastella että hienot tilat kotipitäjässä tulevat olemaan aika hiljaiset maksuineen päivineen. Tuskin se on päämäärä tässäkään.
  Muutenkin ne tilat ovat kaupunkilaisten veroilla ostettu ja maksettu että huollettu, jos ymmärämme asian oikein.
  Nyt olemme saaneet väkeä tulemaan kokemaan kulttuuria Ääneseudulle muualta Suomesta, joka on ollut hienoa kaikinpuolin, ja yhteistyö Kaupungin kanssa on ollut erittäin hedelmällistä.
  Jatkukoon se tulevaisuudessakin, aivan niinkuin Varjolasten ja muiden harrastusten toiminta.

 4. Hannu Liimatainen sanoo:

  Useissa kunnissa tilat ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille. Tai jos tilat ovat maksullisia, asia huomioidaan kohdeavustuksissa. Muutaman vuoden asia on ollut framilla ja useammankin valtuutetun suusta olen kuullut mielipiteenä saman suuntaista. Menikö kaikki tarvittava fakta ja mielipiteet sitten asiaa valmistelleen työryhmän ja teknisen lautakunnan tietoon?

  Itse olen sitä mieltä, että jos juniorit joutuvat tiloista maksamaan (oli laji sitten mikä tahansa, kulttuuria, liikuntaa, muuta harrastustoimintaa), pitää maksut kunnan omistamissa tiloissa olla kohtuullisia. Yksityisten tilojen hinnathan määrittelee sitten kysynnän ja tarjonnan laki. Jos kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, tuppaa hinnat pikku hiljaa nousemaan. Tasapuolisuutta on vaikea toteuttaa, jos mietitään vain tilasta tulevia kustannuksia. Ja jos toimintaa ei ole suunniteltu siten, että tiloista ollaan hieman valmiita maksamaan, niin näitä sitten veivataan edestakaisin moneen kertaan.

  Kaupunki jakaa vuosittain kohdeavustuksia. Mikään yhdistystoiminta ei voi kuitenkaan olla täysin kaupungin avustusten varassa, omatoimista varainhankintaa ja muita rahoituslähteitäkin tulee olla. Jakoperusteet on tuolla selkeästi lueteltu eri toimijoille. Kaikilla ei ole mahdollisuutta järjestää maksullisia tilaisuuksia tai “pitää kioskia” tapahtuman aikana. Tässäkään ei tasapuolisuus aina toteudu.

  https://www.aanekoski.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/avustukset/perusavustukset

  1. Hannu Liimatainen sanoo:

   Niin, eihän tämä ihan uusi asia ole… https://aksa.fi/hallitus-ei-tilavuokrille/

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy