ÄKS

Kaupunki toivoo päivystyksen laajentamista Äänekoskella – myös yksityisen palvelutuotannon roolia halutaan korostaa

31.08.2023 09:38

Kaupunki on laatinut lausunnon Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjauksiin. Luonnos esitellään kaupunginhallitukselle maanantaina 4. elokuuta. 

 

 

Pääsääntöisesti linjaukset huomioivat kaupungin näkökulmat ja tarpeet. Kaupunki haluaa, että yksityisen palvelutuotannon rooli säilyy Äänekoskella. Myös terveyskeskuksen päivystykseen toivotaan laajempaa toiminta-aikaa.

–  Kirjauksessa korostetaan voimakkaasti julkisen palveluntuotannon ensisijaisuutta yksityiseen palveluntuotantoon nähden, ja tämän linjauksen yhteensopivuuta oleviin oloihin nähden on syytä tarkkaan harkita. Äänekoskella toimii vakiintuneesti myös yksityistä palveluntuotantoa, jolla on erittäin tärkeä rooli paikkakunnalla saatavilla olevassa palveluvalikossa. Äänekosken yksityinen palveluntuotanto on kaupungin kokemuksen mukaan korkeatasoista ja nauttii suosiota alueen väestön keskuudessa, lausunnon laatija hallintojohtaja Aleksi Heikkilä sanoo.

Äänekosken kaupunki on huolissaan mahdollisuudesta, että hyvinvointialueen liian voimakas linjaus julkisen palveluntuotannon ensisijaisuudesta vaikeutaa hyvin toimivan yksityisen palveluntuotannon taloudellisia ja muita toimintaedellytyksiä.

– Tämä ei ole elinkeinopoliittisesti eikä väestön hyvinvoinnin kannalta ongelmatonta. Asetelmaa kärjistää erityisesti kysymys siitä, miten hyvinvointialue voisi järjestää tilalle korvaavaa julkista palveluntuotantoa vai johtaisiko linjaus käytännössä vain saatavilla olevien palveluiden vähenemiseen, linjauksessa pohditaan.

Lisäksi Äänekoskella toivotaan että terveyskeskuksemme voisi toimia päivystyksen osalta entistä laajemmin aukioloin. Kaupunki toivoo, että linjauksissa otettaisiin esille mahdollisuus kehittää Äänekosken terveyskeskuksesta entistä laajempaa maantieteellistä aluetta palveleva ja nykyistä laajemmin myös päivystysluonteisia palveluita tuotava toimintayksikkö.

–  Katsomme, etä hyvinvointialueella on tilaisuus vähentää kuntarajojen merkitystä palveluiden tarjoamisessa ja käyttämisessä. Ei pitäisi olla edes muodollista estettä sille, että myös naapurikunnistamme voisi jatkossa asioida Äänekosken terveyskeskuksessa. Toivomme, että palveluita laajennettaisi supistamisen sijaan, Heikkilä sanoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy