ÄKS

Kiinni tavalliseen arkeen – Suolahteen avattiin lastensuojelun sijaishuollon pienkoti

30.01.2021 13:45
Mäntyrinteen pienkodin johtajana toimii Santtu Yli-Rahnasto ja vastaavana ohjaajana Juuso Sorvali. Nyt haetaan alan ammattilaisia mukaan remmiin. 

Suolahden Nappamäkeen avattiin marraskuussa uusi pienkoti lastensuojelun sijaishuollon asiakkaille.  

 

Ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista on vanhemmilla tai muilla huoltajilla. Vastuu on painava sana, ja aina sen kantaminen ei onnistu. Viime vuosina ovat Äänekoskella lastensuojelun tarpeet yleistyneet ja sen myötä menot kasvaneet. Suolahteen perustettu uusi pienkoti vastaa tarpeeseen.

Pienkoti toimii Suolahdessa, Metsolankadulla. Omakotialueen rauhalliseen huomaan, mäntymetsän katveeseen perustettu Mäntyrinne toimi aiemmin kehitysvammaisten palvelukotina.

Jo pihaan tulessa katoaa viimeinenkin fiilis laitoksesta: on kuin ajaisi jonkun kotipihaan.

– Mäntyrinne on kodinomainen ja perhelähtöinen paikka. Mäntyrinne toimii laitosluvan varaisesti pienkotina, joka tarjoaa perustason sijaishuollon toimintaa, kertoo yksikön johtajana toimiva Santtu Yli-rahnasto.

Talo itsessään on hyvässä kunnossa ja sijaishuollon toimintaan sopiva. Mäntyrinne avasi ovensa marraskuussa ja toiminta on sijoitusten myötä saatu käyntiin. 

– Sijoituksia otettiin maltillisesti vastaan ja Halusimme tutustua taloon ja sen toimivuuteen ennen täyttä toimintaa. Päivitimme sisustusta ja samalla saimme mukaan viihtyisyyttä ja kodinomaista henkeä. Isompaan remonttiin ei ollut tarvetta, Yli-rahnasto esittelee.

Punatiilitalon seinien sisältä löytyy tilat seitsemälle 6-17-vuotiaalle lapselle. Työpaikkoja on kahdeksalle alan ammattilaiselle.

– Juuri nyt on meille rekrytointi päällä, Yli-Rahnasto vinkkaa kiinnostuneille alan ammattilaisille.

Toimintaa kuvaa lapselle turvallisen ja tuiki tavallisen arjen luominen.

– Tarjoamme lapselle rauhallisen paikan asua, elää ja käydä koulua. Jokaisen täällä olevan lapsen taustalta löytyy jotain, jonka vuoksi sijoitukseen on päädytty. Ja välillä ne syyt ovat raskaita. Ensin kysytään, mikä on lapsen edun mukaista, ja vasta sitten ryhdytään työskentelyyn, Yli-rahnasto kertoo.

– Tänne sijoittuvat lapset tulevat Äänekoskelta sekä ympäristökunnista. Sijoituksen tekee aina lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä joka virka-ajan ulkopuolella on sosiaalipäivystyksen sosiaalityö. sijaishuoltopaikkojen etsintää tekee myös keski-Suomen sijaishuoltoyksikkö Jyväskylässä, maakunnallisesti ympäristökuntien sosiaalityön puolesta, kertoo Yli-rahnasto   

Mäntyrinteen toiminnan tarkoitus on tarjota lyhyt- ja pitkäaikaista kuntoutusta lastensuojelun tarpeessa oleville lapsille ja nuorille.  Lapset eivät välttämättä jää taloon vaan saattavat olla sijoituksessa yhdestä kuukaudesta useaan kuukauteen. Joidenkin lasten kohdalla voidaan päätyä huostaanottoon, jolloin lapsi/nuori jää asumaan taloon vielä pidemmäksikin aikaa

– Kokemuksesta voin sanoa, että yleisellä tasolla lastensuojelussa lapsen sijoitukset voivat usein kestää yli puolikin vuotta. Tällä hetkellä ei pysty Mäntyrinteen sijoituksista sanomaan, kun olemme toimineet vasta pari kuukautta, Yli-rahnasto sanoo.

Mäntyrinteen toimitusjohtajana toimiva Marko Kalmari on pitkän linjan lastensuojelun ammattilainen. Hänelle Äänekoski on entuudestaan tuttu paikka, Keski-Suomen Opistolta opinnot jatkuivat sosionomiksi asti. Kalmari toimii vanhempana Puuppolassa sijaitsevassa Haukkahovin perhekodissa.

– Toimin aikoinaan myös Loden johtajana, Kalmari sanoo.

Kiitosta tulee jo nyt ammattitaitoIseksi tiedetylle henkilöstölle.

– Meillä on hyvä ja osaava porukka töissä, mutta tarvitsemme lisää ammattilaisia joukkoomme tänne Mäntyrinteelle. Tulevaisuuden haaveena on saada mukaan vielä yksi vakituinen lomittaja, joka tekisi töitä Mäntyrinteen lisäksi myös yrityksen toisessa toimipisteessä Vihtorinlahden pienkodissa Vehniällä, Marko Kalmari sanoo ja toivoo lasten pääsevän käsiksi aivan tavalliseen arkeen.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy