ÄKS

Kirppistely on ekoteko – uusi kirppis avataan pääsiäisen jälkeen

31.03.2024 06:00
Maria Heikkinen avaa pääsiäisen jälkeen Kirppari ja käsityöpuoti Hattaran.

Maria Heikkisen unelma omasta kirpputorista on vain avajaisten päässä. Kirppari ja käsityöpuoti Hattaralla avaa heti pääsiäisen jälkeen. 

 

Maria Heikkinen ei hyppää yrittäjyyteen uutena tulokkaana. Sivutoiminen yrittäjyys on hoitunut liikunnanohjaajan työn ohessa. Nyt kääntyy uusi lehti, kun Heikkinen ryhtyy päätoimiseksi yrittäjäksi omassa käsityö- ja kirpputori yrityksessään, joka kantaa nimeä Hattaralla. Heikkinen on myynyt valmistamiaan tuotteita, kuten hameita ja asusteita Facebookissa. 

Rovaniemeltä kotoisin oleva Heikkinen on viihtynyt jo 14 vuotta Äänekoskella.

 – Mieheni suku on Konnevedeltä, ja siellä on kesiä vietetty. Kun aikamme mietittiin, pakkasimme muuttoauton Vantaalta ja muutimme Keski-Suomeen, kun työpaikka Äänekoskelta löytyi. Olen toiminut liikunnanohjaajana Äänekosken kaupungilla jo pitkään, ja nyt olen irtisanoutunut kun haave omasta yrityksestä konkretisoituu,  kertoo Heikkinen taustoistaan. 

Perheessä on ollut yritys jo vuodesta 2019 saakka. 

– Mieheni tekee erilaisia remonttitöitä ja minä olen tehnyt sivutoimisesti käsitöitä. Teen kierrätyskankaista kellohameita, hiusdonitseja, rusettiponnerita sekä tuubihuiveja ja kauratyynyjä. Kudon myös sukkia myyntiin, eli monenlaiset käsityöt onnistuvat, Heikkinen luettelee. 

Kimmoke omaan yritykseen tuli sattumien kautta. Kun Heikkinen kuuli, että Äänekoskella pitkään toiminut Mörön Puoti lopettaa alkoi ajatus ottaa tuulta alleen. 

– Kun kuulin, että Mörön Puodin kalusteet tulevat myyntiin, tartuin toimeen ja kävin kysymässä hintaa. Siinä kohtaa päätös syntyi jo aika äkkiä, vaikka olen miettinyt jo todella pitkään, että voisin tehdä muutakin kuin liikunnanohjausta. 

Äänekoskella ei löydy kilpailua vastaavalle kirpputorille. Hattarallasta voi vuokrata itselleen myyntipaikan joka on varustettuna pöydällä, hyllyllä ja rekillä viikoksi tai pidemmäksi aikaa. 

– Jos haluaa pelkän rekki- tai hyllypaikan sekin onnistuu kyllä. 

Hattaralla avaa Torikadulla tiistaina 2. huhtikuuta. Paikka on valoisa ja esteetön kulku liiketilaan tuo plussaa. Tila on reippaan kokoinen, 450 neliötä. 

– Tila on apteekin vieressä, entisessä Postin lajittelukeskuksessa. Tila on siisti, iso ja valoisa. On mukava päästä sisustamaan ja viemään pöydät tilaan, joka mahdollistaa paljon. Olin jo ennättänyt piirrellä pohjakuvia pöytäpaikoista ennen kuin veimme pöydät paikoilleen.

Heikkinen kertoo olevansa kirppishai. 

– Nämä päälläni olevat vaatteet ovat kirppislöytöjä, Heikkinen esittelee. 

Kirpputorilta shoppailu sekä vaatteiden ja tavaroiden kierrätys on ekoteko. On myös varsin trendikästä koluta vintage- ja second hand -liikkeissä sekä kirppareilla. Vaatteiden käyttöiän pidentämisessä on järkeä sillä tekstiiliteollisuuden osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin kymmenen prosentin luokkaa, mikä on enemmän kuin ­lentoliikenteen ja merenkulun päästöt yhteensä.

– Varsinkin nuoret ovat innostuneet kirppistelyistä. 

Konmaritus on myös pinnalla. Omista turhaksi käyneistä tavaroista tai kaapissa kutistuneista vaatteista on puhdistavaa päästä eroon, ja saada euroja tilalle. 

– Uskon, että Äänekoskella on tilaus tällaiselle kirpputorille. En olisi lähtenyt perustamaan kirpputoria, jos täällä olisi jo valmiiksi kilpailua, Heikkinen sanoo. 

– Olen saanut jo tässä vaiheessa hyvää palautetta, myyntipöytien varauskin on lähtenyt hyvin käyntiin. Nyt vain pitää odottaa, että pääsen avaamaan, Maria Heikkinen naurahtaa. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy