ÄKS

Kissin keikka opetti suuren maailman touhua – Ville-Matti Laine pistää pyrotekniikat kohdalleen

29.12.2020 06:00
Ville-Matti Laine Eppu Normaalin stadionkeikalla Tampereen Ratinassa 2016. Loppuhuipennuksen valmistelu vei kaksi pitkää päivää.

Ville-Matti Laine tilataan Äänekoskelta sinne, missä tarvitaan ammattilaista toteuttamaan näyttävää lavashow’ta, oli kyse mistä tahansa esitystekniseen asiaan liittyvästä.

 

Aika moni äänekoskelainen on kuullut ”Mämmen ruutiukoista” ja heidän näyttävästä uudenvuoden ilotulituksestaan. Aika moni tietää myös, että tapahtuman taustalla häärii ilotulituksen ammattilainen Ville-Matti Laine.

Harvempi tietää, että hänen osaamisellaan on kysyntää eri puolilla Suomea mitä erilaisimmissa tapahtumissa.

Teatterialalla se tiedetään: Laine sai syyskuussa Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton hopeisen ansiomerkin 25-vuotisesta urastaan teatterin palveluksessa.

Teatteri Euroopan Neljän käyttöpäällikkönä siviilissä toimiva Laine kutsutaan avuksi silloin, kun jossain tarvitaan näyttävää pyrotekniikkaa tai tavanomaisempaa valo- ja ääniohjausta.

– Usein olen tehnyt töitä toinen käsi ääni- ja toinen valopöydällä, Ville-Matti naurahtaa.

Ville-Matti Laine on todellinen multitaskaaja, jolta sujuu omassa teatterissa lähes kaikki mahdollinen suunnittelusta ja lavastuksesta lähtien. Siunatussa hulluudessa (1991) hän auttoi lukuisia rooleja näytelleelle Ritva Oksaselle pukuja päälle.

Tarpeen tullen Ville-Matti näytteleekin. Hän on melkein syntynytkin teatterin lavalle, sillä vanhemmat olivat Nokian työväen näyttämön aktiiveja.

– Vuonna 1975 esitin vauvaa näytelmässä Pumpulitehtaan Ulla, hän ”muistelee”.

Laine valmistui sähkövoimatekniikan mekaanikoksi 1995, mutta sai välittömästi pestin teatteriin, edellä mainittuun Teatteri Eurooppa Neljään.

2000-luvulla Ville-Matti opiskeli pyrotekniikan käyttäjäksi. Sillä puolella keikkoja alkoi tulla Suomen Ilotulitus Oy:n kautta monenlaisille festareille.

Yksi unohtumattomimmista on Kiss-yhtyeen keikka Hyvinkään Rockfestilla kesällä 2019. Toimiminen osana isoa ammattitiimiä oli silmiä avaava kokemus.

– Siinä ei tarvinnut yhtään kysyä, paljonko on budjetti!

Toinen mieleen painunut tapahtuma oli Eppu Normaalin stadionkonsertti Tampereen Ratinassa vuonna 2016. Ville-Matti sai seurata suosikkibändinsä keikkaa aitiopaikalta äänitornista.

– Minun työni eli se loppurytinä alkoi, kun Martti ja Pantse hyppäsivät rumputasanteelta viimeisen kappaleen lopuksi ja heidän jalkansa koskettivat lavaa. Toki sen loppurytinän valmisteluun oli kulunut kaksi pitkää päivää neljän hengen tiimiltä.

Ville-Matti on jo vuosia kuulunut päälavan erikoistehostetiimiin Helsingin Weekend-festivaalilla.

Siinä sivussa Ville-Matin oppiin ovat päässeet myös naapuritalojen isännät Savipohjalta ja muualta Mämmeltä.

– Kun Suomi täytti sata, kävimme Linnan Mikon kanssa hoitamassa Tampereen pyromusikaali-ilotulituksen. Tampereelta piti värvätä muutama pyroteknikko tiimiin, koska muut eivät saaneet kotoa poistumislupaa, hän veistelee.

Mämmen ruutiukkojen kanssa hän on käynyt tekemässä muun muassa Kalajoen venetsialaisten ilotulituksen pariin kertaan.

Vaikka Ville-Matti toteuttaa näyttäviä spektaakkeleita ammatikseen ja saa siitä palkkaa, on Mämmen ilotulituksella oma tärkeä paikka hänen elämässään.

-Olen niin paljon tehnyt muiden suunnittelemia juttuja, että hullua ei tarvinnut paljon yllyttää, kun tämä tapahtuma lähti kehittymään.

Mämmen ilotulituksessa hän voi päästää luovuuden valloilleen ja kokeilla asioita, jotka eivät etenkään kaupunkien ahtaammissa oloissa onnistuisi.

Vaikka maaseudun pelloilla on tilaa, ei sielläkään voi turvallisuudesta tinkiä, Ville-Matti muistuttaa.

– Pitää aina muistaa, että nämä ovat räjähteitä ja että niillä voi saada aikaan isoja vahinkoja.

Hän ei halua, että yksityinen ilotulittelu kiellettäisiin, mutta muistuttaa huolellisuudesta.

– Jokainen pikkupoika haluaa jotain pientä ampua, onhan siinä oma meininkinsä. Turvallisuudesta huolehtiminen on kuitenkin kaikkein tärkeintä.

Ilotulitusraketit ammutaan tietokoneohjatulla laukaisujärjestelmällä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy