Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta. Mikäli vanhaan loruun on uskominen, kesän pitäisi alkaa jo huhtikuun alussa.
Niin sekä tämän kevään ensimmäisiä kiuruja että peippoja on jo nähty seutukunnalla. Kiurut hakeutuvat mieluimmin peltoaukeille, jotka ovat vapautuneet vähäisestä lumipeitteestään.
Samoille alueille kerääntyy myös töyhtöhyyppiä, joita nähtiinkin viime viikonloppuna jo useita parvia muuttomatkalla sekä pelloilla lepäilemässä. Myös sepelkyyhkyt aloittivat rynnistyksensä pesimäalueilleen.
Piharuokinnoilla on nyt saanut ihastella lukuisia mustarastaita.
Varhaisesta keväästä johtuen ensimmäiset peippokoiraatkin ovat jo saapuneet viikon, pari etuajassa. Muuton edistyessä niitä saattaa etenkin koleina päivinä kerääntyä jopa monikymmenpäisinä parvina pihoihin ja pellonreunoihin. Tuolloin peipon laulun seasta saattaa kuulua kuivan ryystävää ääntä – järripeippoja matkalla hiukan pohjoisemmaksi pesimään.
Joutsen käynnisti jo aiemmin isojen lintujen muuton.
Vähitellen on viriämässä myös petolintujen liikehdintä. Merikotkat matkaavat Keski-Suomen ylitse Lappiin ja Kuolan niemimaalle jo näin maaliskuusta lähtien.
Niitä tavallisempia muuttajia ovat kuitenkin varpus- ja hiirihaukat, jotka ovat talvehtineet lähinnä Keski-Euroopassa. Varpushaukkojen muutto etenee totutusti peippo- ja rastasmuuton myötä, sillä runsaslukuiset lajit ovat tavallisimpia niiden saalislintuja
Hiirihaukat taasen mieluummin pyydystävät nimensä mukaisesti pikkujyrsijöitä avomaastosta ja kohdalle osuessa myös käärmeet kelpaavat ruokalistalle.
KIMMO TUIKKA