Alueellisen tartuntautien torjunnan johtoryhmän (ns. Koronanyrkki) kokouksessa todettiin KSSHP:n alueen siirtyvän epidemiologiselta tilannekuvaltaan kiihtymisvaiheeseen.
Muutoksen perusteena toimii voimakkaassa nousussa olevat tartuntaluvut sekä perusterveydenhuollon kuormittuminen äärirajoilleen. Sairaalakuormitus on pysynyt toistaiseksi maltillisena, mutta jäljityksen ja karanteenien parissa työskentelevä perusterveydenhuolto on joutunut venymään maksimiinsa.
Rokotukset ratkaisuna vakavaan tilanteeseen
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen tartunnat ovat pitkälti lähtöisin joukkoaltistumisista muun muassa juhlista, kokoontumisista sekä harrastetoiminnasta. Positiivisten näytteiden osuus on koko sairaanhoitopiirin alueen tasolla jopa ennätyksellisen korkea 10 %. Tartuntojen taustalla näyttää yhä olevan puutteellinen rokotussuoja, eli tautiin sairastuneista yhä valtaosa on joko täysin rokottamattomia tai heiltä on puuttunut rokotteen tehosteannos. Nyrkin kokouksessa keskusteltiin alueen rokotuskattavuuden parantamismahdollisuuksista. Alueen kunnat työskentelevät aktiivisesti tuodakseen rokotukset mahdollisimman helposti asukkaidensa saataville ja suunnitteilla onkin jatkaa sekä ajanvarauksetonta rokotustoimintaa että lisätä rokotuspisteitä muun muassa kauppakeskuksiin. Jos rokotteen ottaminen ei ole mahdollista esimerkiksi terveydentilan kannalta, on muu suojautuminen (turvavälien pitäminen, maskin käyttäminen sekä käsihygieniasta huolehtiminen) todella tärkeää.
Työpaikkojen turvatoimista tulee pitää kiinni lähityöhön siirryttäessä
Nyrkki kiinnitti huomiota myös käyttäytymiseen työpaikoilla. Monet työpaikat ovat siirtyneet syksyllä etätyöstä lähityöhön ja tämä voi osaltaan lisätä tartuntojen määrää. Myös työpaikalla tulee huolehtia riittävästä suojautumisesta ja etätyötä kannattaa harkita yhä sen ollessa mahdollista tartuntatilanteen ollessa näin jyrkässä kasvussa.
Terveydenhuollon kuormitukseen etsitään ratkaisuja
Nyrkki keskusteli kokouksessa myös keinoista helpottaa perusterveydenhuollon jäljityksestä sekä karanteenimääräyksistä aiheutunutta kuormitusta. Jäljitys- ja karanteenitoiminnassa priorisoidaan toimintaa mahdollisuuksien mukaan. Tämänhetkisen epidemiatilanteen valossa todennäköiseltä näyttää se, että kaikki rokottamattomat tulevat sairastumaan viruksen aiheuttamaan tautiin jossakin vaiheessa ja siksi jäljitys- ja karanteenitoiminnan tarpeellisuudesta tulee keskustella. Nyrkki jää odottamaan asiaan THL:n ja muiden valtion tason toimijoiden linjauksia.