ÄKS

Kokoomuksen Wallinheimo: “Olisiko negatiivisesta arvonlisäverosta osaratkaisuksi tapahtuma-alan piinaan?”

20.12.2020 11:43 (muokattu 20.12.2020 11:44)
Tapahtuma-alalla toimii lähes 3200 yritystä ja vakituisesti tai tilapäisesti alalla työskentelee yhteensä lähes 200 000 ihmistä. Koronakriisiuhkaa supistaa alan liikevaihtoa jopa neljäsosaan viime vuodesta. Arkistokuva.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo perää nopeita toimia tapahtuma-alan tukemiseksi. Wallinheimo ehdottaa yhdeksi ratkaisuksi negatiivista arvonlisäveroa.

 

Ajatuksena on, että lipunmyynnin 10 prosentin arvonlisävero jätettäisiin perimättä. Sen lisäksi yritykselle maksettaisiin 10 prosentin tuki.

– Käytännössä koko tapahtuma-alan liiketoiminta on rajoitustoimien vuoksi täysin pysähdyksissä. Yritystukia on jos jonkinmoisia, mutta ne osuvat heikosti alalle, jossa liikevaihto voi heitellä voimakkaasti vuoden aikana. Tukiaisten varassa ei voi loputtomiin elää. Liiketoiminnan mahdollistavat ratkaisut ovat mahdollisia samalla, kun terveysturvallisuudesta huolehditaan, Wallinheimo sanoo.

Tapahtuma-alalla toimii lähes 3200 yritystä ja vakituisesti tai tilapäisesti alalla työskentelee yhteensä lähes 200 000 ihmistä. Koronakriisiuhkaa supistaa alan liikevaihtoa jopa neljäsosaan viime vuodesta.

– Vaikka kaikki ei tällä tulisi ratkaistua, olisi parempi kannustaa yrityksiä jatkamaan liiketoimintaa. Negatiivinen alv parantaisi kannattavuutta ja tuki ohjautuisi suoraan markkinaehtoisesti. Tukea saisi passiivisuuden sijaan terveysturvallisuus huomioivasta luovasta elinkeinotoiminnan jatkamisesta, Wallinheimo kysyy.

Tapahtuma-alalla on raportoitu myös selkeitä peruutusaaltoja, jotka ovat yhteydessä hallituksen tiedotustilaisuuksiin.

– Hallitusta ei tunnu paljoa haittaavan, että tuhansien yritysten työ valuu hiekkaan ja kymmenet tuhannet ihmiset jäävät vaille työtä. Ei tunnuta ymmärtävän mikä vastuu selkeillä ohjeistuksilla ja selkeällä viestinnällä on. Sanat ovat tekoja hyvin konkreettisesti nyt tapahtuma-alalla, Wallinheimo jatkaa.

– Kriisi on kestänyt jo pitkään eikä normaaliin palata nopeasti. Häviämme paljon vähemmän sillä, että antaisimme tuhansien yritysten kaatua epidemiaan, joka ei kuulu tavanomaiseen yrittäjäriskin piiriin. Niin tapahtuma-ala, kuin muutkin toimialat tarvitsevat nyt tilaa toimia. On kannustettava aktiivisuuteen. Nyt tarvitaan toivoa paremmasta, Wallinheimo sanoo.

Vastaa

  1. Vai ammutteko saunan takana, porvarit? sanoo:

    Kiitos, sama negatiivinen alv kelpaa varmasti meille pienituloisimmille.
    Moniko tapahtuma-alan yritys tienaa alle 14 000 vuodessa bruttona, maksaa siitä kuntaverot ja kattaa sillä kahden hengen kaikki menot?

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy