ÄKS

Kömin Kilta juhli kolminkertaisesti – tyylikkäästi ja arvokkaasti

23.04.2023 11:19 (muokattu 23.04.2023 14:26)
Reetta ja Esko Korjonen viettivät 55-vuotishääpäiväänsä sekä Reetan 75-vuotispäivää Kömin Killan 75-vuotisjuhlassa Konginkankaan kylätalolla.

Kömin Kilta vietti lauantaina kolminkertaista juhlaa, kun kotiseutuyhdistys täytti 75 vuotta, vahvat kotiseutuvaikuttajat, Reetta ja Esko Korjonen viettivät 55-vuotishääpäiväänsä ja Reetta 75-vuotispäiväänsä. 

 

Arvokasta juhlaa vietettiin kauniissa kylätalossa. Ikkunoista tulviva kevätaurinko kunnioitti juhlijoita läsnäolollaan tuoden lisää lämpöä jo ennestään lämminhenkiseen tilaisuuteen. Juhla alkoi Keski-Suomen kotiseutulaululla, jota säesti Konginkankaan rengit. Juhlan musiikista vastasi myös Olga Kolari kanteleineen. 

Tilasuuden juonsivat Kömin Killan puheenjohtaja Marjatta Huhta ja Timo Pasanen. Juhlapuheen piti kaupunginjohtaja Matti Tuononen. Hän kertoi, kuinka Kömin Kilta on tullut jo kunnioitettavaan seniorikansalaisen ikään nähden matkallaan monenlaista. 

– Kömi on Konginkankaan pitäjän vanha nimi ja Kilta tarkoittaa keskiaikaista keskinäiseen apuun ja seurusteluun koottua yhteisöä. Onpa oivallinen nimi annettu kotiseutuyhdistykselle 75 vuotta sitten, Tuononen sanoi. 

Kotiseutuyhdistykset lisäävät ihmisten kotiseututunnetta ja sitä kautta voi löytyä yhteys omiin juuriinsa. 

– On tärkeää tuntea kuuluvansa jonnekin, olla osaa jotain kokonaisuutta, yhteisöä ja sukupolvien ketjua. Jokaisella ihmisellä ja paikkakunnalla on oma tarinansa, historiansa ja vahvuutensa. Kantakaamme sitä mukanamme ylpeydellä, Tuononen muistutti. 

Kotiseutuyhdistykset tekevät vapaaehtoisvoimin erittäin arvokasta kotiseututyötä. Tuononen sanoi, että Konginkankaalla työtä tehdään poikkeuksellisen näkyvästi ja vahvasti. 

– Lista on pitkä. Yksi hieno esimerkki on Kömin Killan vauvaraha Konginkankaalle syntyville vauvoille. Tämä on hienoa, sillä uusia asukkaita Äänekoskelle tarvitaan. 

Tuononen sanoi, kuinka Äänekosken kaupungin yksi vahvuus on vireät yhdistykset ja persoonalliset kylät, joita kaupunki haluaa vahvistaa edelleen. 

– Kaupunki tukee kylien järjestötoimintaa ja tapahtumia ja osallistavan budjetoinnin ja kyläparlamenttitoiminnan kautta kaupunki tukee pieninvestointeja ja -hankintoja. Vuoropuhelua tarvitaan, jotta tarpeet tulee aidosti huomioitua ja asukkaiden viihtyvyyttä parannettua. Taajamien elinvoimaisuus syntyy ihmisistä – sen asukkaista ja lukuisista kesäasukkaista. Äänekosken taajamien ja kylien luonne on omaleimainen. Konginkankaalla arvostetaan yhteisöllisyyttä ja ihmisiä sellaisina kuin he ovat, Tuononen kiitteli. 

Juhlaan saatiin tervehdys Suomen Kotiseutuliiton varapuheenjohtaja Tuija Aholalta. Hän kertoi vierailleensa Konginkankaalla viimeksi noin 40 vuotta sitten, jolloin kohteena oli Mikko Niskasen Käpykolo. 

– Puhetta valmistellessa mietin, mitä minulle tulee mieleen Konginkankaasta. Ensin tunnistin sijainnin kartalla. Keski-Suomi on minulle tuttua seutua, sillä äitini on kotoisin Saarijärveltä. Vähitellen mieleeni tulvahti muutakin: kauniit maisemat, Keiteleen rannat, muistin lukeneeni Akseli Gallen-Kallelan maalausretkistä Konginkankaalle, ja onhan kuvanveistäjä Eila Minkkinenkin täältä kotoisin. Sain vierailla elokuvaohjaaja Mikko Niskasen Käpykolossa viettäen siellä kokonaisen viikonlopun. Lisää tietoa Konginkankaasta sain Marjatta Huhdan lähettämän paketin myötä, joka sisälsi Kongintaival -lehtiä ja Konginkankaalta maailmalle -kirjan. Ja nyt täällä juhlassa Konginkangas -kokemukseni taas kasvavat. 

Ahola kertoi Konginkankaan olevan luontoa, maisemia, tapahtumia, ihmisiä, vanhempia ja uudempia muistoja, hyviä ja positiivisia tunteita. 

– Asioita, jotka tuottavat mielihyvää. Yllättävän positiivinen kirjo asioita joita voi syntyä mieleen melko vieraasta taajamasta. Samat elementit, joita Konginkangas -pohdiskelu tuotti ovat niitä joiden kautta hahmotamme omaa kotiseutuamme: luonto, rakennukset, paikat ja maisema sekä esineet, tapahtumat ja ihmiset ja niihin liittyvät muistot sekä kokemukset ja elämykset. Näiden elementtien parissa kotiseutuyhdistykset kuten Kömin Kilta toimii, Ahola sanoi ja kiitteli vuolaasti yhdistyksen toimintaa ja julkaisuja. 

Juhlassa myönnettiin myös Kömin Killan kunniajäsenyys Marja-Liisa Liimataiselle, Helena Ojaselle ja Taina Paakkunaiselle. He kaikki ovat toimineet Kömin Killan puheenjohtajina.  

Onnea vielä kerran vireälle ja tärkeälle 75-vuotiaalle Kömin Killalle ja lämmin kiitos ÄKSän kanssa tehdystä yhteistyöstä!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy