ÄKS

Konginkankaan kesäpäivät on aistien elämys

02.07.2022 13:39
Konginkankaan kesäpäivillä paistoi aurinko kilpaa iloisten kasvojen kanssa.

Konginkankaan kesäpäivillä nautittiin auringosta, kesästä ja seurasta oikein olan takaa!

 

Ja vastakeitetystä muikkusopasta, makkarasta ja tarinoista sekä Konginkankaan renkien soitannoista. Kyläyhdistyksen yksi voimannäyte, Konginkankaan kesäpäivät ei jättänyt kylmäksi ketään. Perinteinen tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Kylätalon pihapiirissä sekä ilmalämpöpumppujen viilentämässä sisätilassa. Juttua riitti sekä nähtävää ja kuultavaa, kun päästiin pitkän koronakurimuksen jälkeen kohtaamaan toisiaan.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Paananen katseli kiitollisena ympärilleen: väkeä on tontin täydeltä ja ilmeet ovat iloisia. Paikalle on katettu monenlaista myyntipöytää ja kauppa tuntuu käyvän.

– Olen todella tyytyväinen ja niin tuntuu olevan myös yleisö. Täällä on ihana tunnelma, aurinko paistaa kuumasti ja sisällä on viileää. Paikan vaihdos on saanut kiitosta, 99 prosenttia saamastani palautteesta on ollut hyvää, tätä miljöötä on kiitelty. Meidän täytyy koittaa pitää toiminta kiinnostavana, jotta meillä riittää näitä hurjia talkoolaisia, joiden voimalla me saamme tällaisen suuren tapahtuman järjestettyä, Paananen sanoi.

Konginkankaan kesäpäivien kesäasukkaan puheenvuoron käytti Tuija Rasinen. Hän on viettänyt kesiään Keiteleen rannalla perheensä kanssa jo vuodesta 2001 saakka.

– On suuri ilo tavata, nähdä ja kuulla teitä kaikkia parin vuoden koronahiljaisuuden jälkeen. Häiden, ristiäisten, konfirmaatioiden, syntymäpäivien, valmistujaisjuhlien ja jopa muistotilaisuuksien peruuntuminen oli surullista – varsinkin kun osa näistä tapahtuu sellaisenaan vain kerran. Moni vuosijuhla ja vuosittainen tapahtuma siirtyi tuonnemmaksi tai toteutettiin etänä. Mikään tapahtuma ei kuitenkaan ole samanlainen, jos suurin osa osallistujista seuraa tapahtumaa vain sähköisistä välineistä. Näiden Kesäpäivien kaltaisten tapahtuminen järjestäminen oli mahdotonta parin vuoden ajan – ja juuri siitä syystä tämä hetki tässä tuntuu hienolta, Rasinen sanoi.

Rasinen kertoo kuinka on nauttinut jo kahden vuosikymmenen ajan Keiteleen ihanista rannoista, vehreistä metsistä, väriloistosta kukkaniityillä, lintujen laulukonserteista ja  Konginkankaalla viihtyvistä ystävällisistä ihmisistä.

– Keväällä 2020 tapahtui elämässäni merkittävä muutos – koronasta johtuen sekin. Laajaa etätyösuositusta noudattaen minusta tulikin lähes ympärivuotinen konginkankaalainen.  Kahden vuoden ajan työtilani ikkunasta on näkynyt vuodenaikojen mukaan muuttuva metsä asukkaineen. Työpäivän lomassa olen voinut seurata erilaisten lentävien elämää. Mieleenpainuvimpana kolmen palokärjen ateriointi kelottuvan männyn rungolla. Siinä pääsi jyhkeä puunrunko eroon kaarnapeitteestään uskomattomalla vauhdilla. Enkä minä käkeäkään ollut koskaan aiemmin nähnyt – ainoastaan ihastellut ahkeraa kukkumista. Myös isommat lentävät eli Tikkakosken Ilmasotakoulun pojat pitivät säännöllisesti huolen siitä, että turvallisuudestamme huolehditaan – lentämällä Keiteleen yllä, Rasinen kertoi huomioistaan.

Ympärivuotisen luonnon ihastelun lisäksi myös luonnossa liikkumisesta tuli Rasisen etätyöaikana jokapäiväistä. 

– Omasta pihasta juoksulenkille pinkaisu ja talvella keväthangille hiihtelemään lähteminen ovat mahtavaa ylellisyyttä. Puhumattakaan heti jäiden lähdön jälkeisestä kylmävesidippauksesta. Tämä ei minulta kaupungissa onnistuisi. 

Hän halusi myös muistaa ystävällisiä ja avuliaita konginkankaalaisista.

– Kiitos avuliaiden naapureiden ja muiden kyläläisten päivittäisten arjen asioiden järjestyminen onnistui. Teiden säännöllinen auraaminen, sujuva postinjakelu, kaupasta löytyvä valikoima ja huoltamopalvelut nousivat arvoon arvaamattomaan. Ja ne ladut – kiitos kaikille latuverkostojen ylläpitäjille!  Meillä täällä Konginkankaalla on mahtava luontoympäristö – sen arvo on korvaamaton. Meillä on myös toisenlainen ympäristö vaalittavanamme ja se on tämä henkinen ympäristömme. Palatkaamme siis takaisin korona-aikana hajaantuneisiin yhteisöihin naapurustossa, urheiluseuroissa, harrastuspiireissä, seurakunnissa, järjestöissä ja yhdistyksissä! Sillä näillä ihmisten välisillä kohtaamisilla, tapahtumilla ja tilaisuuksilla on hyvinvointimme kannalta suuri merkitys, Tuija Rasinen kiiteli

Kun ohjelma loppui alkoi satamassa tapahtua: Toimi-laivan yleisöristeily kiinnosti. Myös museolla avattu näyttely veti väkeä sisään tungokseksi asti.

Konginkankaalaisittain kiinnostava Mikon Matkassa -näyttely on avoinna Äänekosken Torikadulla heinäkuun loppuun saakka. Ti-su klo 12-18. Näyttelyssä voi tutustua Mikko Niskasen elämään ja työhön. Vapaa pääsy!

Museonäyttely Elämän kiertokulku on avoinna osoitteessa Kirkkokatu 2 1.– 30.7.2021
ti – la 10 – 15.30, su 12 – 15

Toimi-laiva teki yleisöristeilyjä.

Jorma Vepsä sai Suomen Hippoksen hopeisen ansiomerkin, sillä hän on toiminut vahvasti hevosurheilun hyväksi.

Kylätalon salissa käytiin monenlaista kauppaa.

Arkadianmäeltä terveisiä toi keskustan kansanedustaja Joonas Könttä.

Kesäasukas Tuija Rasinen on asunut etätöiden vuoksi tai ansioksi Konginkankaalla muutenkin kuin kesäaikaan. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Paananen kuunteli liikuttunein silmin kesäasukkaan kehuja. 

Muikkuketossa ei oltu säästelty muikkuja ja voita. Het ol hyvveä ääntä kohti männessään.

 

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy