ÄKS

Konginkankaan palvelukeskuksen vesijohtovedestä on löytynyt Legionella-bakteeria

16.03.2024 09:11 (muokattu 16.03.2024 09:13)
Palvelukeskuksessa siirrytään käyttämään ensisijaisesti suihkutilaa, josta ei ole näytteissä todettu Legionellaa.  Varotoimenpiteenä suihkun aikana sekä asukkaat että henkilökunta käyttää hengityksensuojaimia.

Jyväskylän seudun ympäristöterveys on ottanut 27.2.2024 Konginkankaan palvelukeskuksesta talousvesinäytteitä, joista osasta on löytynyt toimenpideraja-arvon ylittäviä pitoisuuksia Legionella-bakteeria.  

 


Konginkankaan palvelukeskuksen kiinteistön omistaa Äänekosken kaupunki ja tiloja vuokraa Keski-Suomen hyvinvointialue.  Tiloissa toimii Keski-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneiden ympärivuorokautinen palveluasumisen yksikkö, jossa on 32 asukaspaikkaa.    

Legionella ei tartu ihmisestä toiseen ja myös vesijohtoveden juominen on turvallista. Ihmiseen Legionella-bakteerit voivat tarttua vain vesiaerosolin mukana esimerkiksi suihkussa. Palvelukeskuksen asukkailla ei ole todettu Legionellan aiheuttamia keuhkokuumeita. Legionella-bakteerille altistuneista vain noin 5 prosenttia saa keuhkokuumeen. 

Tilanteesta on tiedotettu palvelukeskuksen henkilökuntaa ja asukkaita. Omaisten tiedottaminen on myös aloitettu ja kaikkiin omaisiin ollaan yhteydessä. 

Toimintaa voidaan jatkaa turvallisesti Konginkankaan palvelukeskuksessa  

Tilanteesta huolimatta toimintaa voidaan jatkaa turvallisesti Konginkankaan palvelukeskuksessa. Kaikki tarvittavat suojatoimenpiteet on otettu käyttöön.  Palvelukeskuksessa siirrytään käyttämään ensisijaisesti suihkutilaa, josta ei ole näytteissä todettu Legionellaa.  Varotoimenpiteenä suihkun aikana sekä asukkaat että henkilökunta käyttää hengityksensuojaimia.   

Torjuntatoimenpiteet aloitetaan 

Äänekosken kaupunki on ryhtynyt torjuntatoimenpiteisiin, jotta Legionella-bakteeri saadaan poistettua Konginkankaan palvelukeskuksen vesijärjestelmästä. Legionella- bakteeria torjutaan muun muassa poistamalla käytössä olevat, käyttöveteen kytketyt lämmityspatterit, nostamalla vesijohtoverkoston lämpimän käyttöveden lämpötilaa, tarkistamalla vesikalusteiden kunto ja juoksuttamalla vettä. Myös pesutilojen suihkupäät tullaan tarvittaessa uusimaan. Korjaavat toimenpiteet aloitetaan viikolla 12. Tarvittaessa kiinteistön vesijärjestelmä tullaan desinfioimaan.  

Torjuntatoimenpiteiden toteuttamista valvoo terveydensuojeluviranomaisena Jyväskylän seudun ympäristöterveys. Tehtyjen toimenpiteiden jälkeen Jyväskylän seudun ympäristöterveys ottaa seurantanäytteet.  

Rutiinitarkastuksen yhteydessä havaittiin Legionellan riskitekijöitä  

Konginkankaan palvelukeskukseen tehtiin kesällä 2023 Jyväskylän seudun ympäristöterveyden toimesta suunnitelmallinen terveydensuojelulain mukainen tarkastus. Tarkastuksen yhteydessä havaittiin talousvedessä poikkeavia lämpötiloja. Tämän havainnon perusteella käynnistettiin kiinteistössä vesijärjestelmän riskinarviointi kiinteistön omistajan toimesta. Riskinarvioinnin perusteella päädyttiin ottamaan talousvedestä Legionella-näytteet. 

Legionella-näytteenotto kiinteistöistä tulee jatkossa lisääntymään, sillä uusi EU:n juomavesidirektiivi edellyttää jatkossa ensisijaisiin tiloihin tehtäviä kiinteistöjen vesijärjestelmien riskinarviointeja. Riskiarvioinnin piiriin kuuluvat mm. ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt, laitoshoito, vuodeosastot, hotellit ja hostellit, uimahallit, kylpylät sekä yleiset saunat.  

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy