ÄKS

Koulunmäen C-rakennuksen harjannostajaiset on työn juhla: ”Rakentaminen on toimintaa, joka vaatii sitoutumista, toisten kunnioittamista ja tervettä ammattiylpeyttä läpi koko tuotantoprosessin”

26.04.2024 15:06 (muokattu 26.04.2024 15:11)

Perjantaina vietettiin Koulumäen C-rakennuksen harjannostajaisia perinteisissä merkeissä. Rakennuksen valmitustuttua sen katon alla opitaan, harrastetaan ja vietetään aikaa. Koulu, Ala-Keiteleen musiikkiopisto ja nuoristilat saavat huikeat puitteet toiminnalleen. 

 

Kokonaisinvestoinnin arvo hankkeella on 21 miljoonaa euroa. Rakennuksen kerrosala on 5755 kem2 ja rakennuksen käyttöikätavoite on 100 vuotta.

Puheenvuoroja käyttivät Rakennusliike Seiskan, Arkiitehtitoimisto Acardian ja kaupungin edustajat. Ohjelmassa kuultiin musiikkia Visertäjät -kuoron sekä harmonikkataituri Veeti Tarvaisen toimesta. Lopuksi kuultiin myös Tomi Haustolan stand up -veto. 

Äänekoskella nähdään nyt modernia koulurakentamista, sanoi pitkän uransa ensimmäisen harjannostajaispuheen pitänyt arkkitehti, pääsuunnittelija Ilkka Kärnä Arcadia Oy:stä. 

– On hienoa huomata, miten tämä visiomme on saanut konkreettisen muodon ja kohonnut nyt jo harjakorkeuteen. Jokaisen tiilen, jokaisen palkin ja jokaisen ikkunan takana on lukuisia tunteja suunnittelua, työtä ja visiointia tulevaisuuden koulurakennuksesta ja oppimisen ympäristöstä. Rakennus symboloi yhteistyötä, innovaatiota ja kestävää kehitystä ja on tarkoitettu palvelemaan monia tulevia uusia oppilassukupolvia sekä kaupunkilaisia, Kärnä muistutti. 

Uuden koulurakennuksen käyttöaste tulee olemaan korkea, koska se sopii kouluopetuksen lisäksi monenlaiseen iltakäyttöön. 

– Uudisrakennukseen tulevat tilat Ala-Keiteleen musiikkiopistolle ja uudet nuorisotilat. Myös koulun n. 400 m2 liikuntasali saadaan iltaisin kaupunkilaisten harrastuskäyttöön.Aineopetuksen luokat ovat hyvin perinteisiä luokkatiloja, jossa oppimisrauha onnistuu parhaiten. Koulurakennukseen tulee monikäyttöinen iso kirjasto, oppilaiden oma olohuone. Henkilökunnalle ja koulun oppilaskunnalle tulee myös omat tilat. Oppilaita uuteen rakennukseen tulee noin 350 ja henkilökuntaa noin 40 henkilöä, Kärnä luetteli. 

Kärnä kertoi, kuinka Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 

– Hankeessa on huomioitu laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. C-rakennus on Äänekoskella ensimmäinen kohde, jolle haetaan Rakennustiedon RTS- ympäristöluokitus. Ympäristön huomioiva rakennus säästää vettä ja energiaa, tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja säästää rahaa elinkaarensa aikana.

Kaupungin vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen sanoi rakentamisen olevat tekemistä, jossa humanistien ja insinöörien suunnitelmat muotoutuvat koneiden ja henkilöiden työn kautta konkreettisiksi fyysisiksi rakennelmiksi, joiden kestävyys mitataan parhaimmillaan vuosisadoissa, ellei jopa tuhansissa.   

– Tänään olemme nostamassa harjaa täällä Koulunmäen koulun C-rakennuksen rakennustyömaan uumenissa ja juhlistamme tähänastisten työmme tuloksia, odottaen samalla innokkaasti hankkeen etenemistä ja valmistumista. Paljon on jo tehty ja paljon on vielä tekemättä, Pohjolainen laski. 

Hän iloitsi rakennuksen valmistumisesta jo etukäteen, koska vihdoin ja viimein Äänekosken kaupungin ylläpitämä Ala-Keiteleen musiikkiopisto pääsee omiin, kaupungin omistamiin ja nykyaikaisiin tiloihin. 

– Musiikkiopiston noin 300 oppilasta ovat tämän ansainneet. 

Pohjolaisen toimikaudelle on osunut useita suuria rakennushankkeita, kuten Pankkari, Kuplahalli, Painotalon ja museon remontit, sekä useita merkittäviä ulkoliikuntapaikkahankkeita. 

– Jos jotain näistä hankkeista olen oppinut, niin sen, että rakentaminen ja rakennuttaminen on tiimityötä, jossa kaikkien hankkeessa mukana olevien laatuun tähtäävällä työpanoksella on merkitystä, Pohjolainen muistutti. 

Hän sanoi, kuinka rakentaminen on toimintaa, joka vaatii sitoutumista, toisten kunnioittamista ja tervettä ammattiylpeyttä läpi koko tuotantoprosessin. 

– Lisäksi se vaatii monitahoista ja laaja-alaista osaamista sekä kykyä ymmärtää rakennusten käyttäjien tarpeita ja näkökulmia. Äänekosken kaupungin kulttuuri- ja liikuntatoimen puolesta haluankin lopuksi kiittää kaikkia tähänastisesta yhteistyöstä ja toivon meille kaikille hyvää yhteistyötä myös jatkossa, Pohjolainen toivotti.

Kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä iloitsi, että harjannostajaisia vietetään lähellä vappua – työn juhlaa.
– Heikon työn laatua ollaan saatu kaupungissa maksaa pitkään. Nykyrakentamisen työn laatua ja työmaan siisteyttä on ollut ilo seurata. Uskon, että pitkään rakennusalalla työskennelleen on helppo allekirjoittaa muutos, Härtsiä kiitteli ja uskoi, että monipuolisia toimintoja sisällään pitävä rakennus lisää kaupungin vetovoimaa.

Portaiden yläpäästä löytyy muun muassa musiikkiopiston tilat.

Rakennusliike Seiskan edustaja Jarno Mäkikoivu kertoi harjannostajaisten olevan yhteistyön juhla. 

– Juhlimme enemmän kuin vain rakenteen valmistumista. Juhlimme yhteistyötä, kovaa työtä ja sitoutumista, jotka ovat tehneet tästä projektista menestyksen, kaikista häiriö tekijöistä huolimatta.

Mäkikoivu muistutti, kuinka harjannostajaiset on vanha perinne, joka symboloi rakennusprojektin merkittävää virstanpylvästä. 

– Se on hetki, jolloin voimme hetkeksi pysähtyä ja ihailla aikaansaannostamme. Tämä rakennus on noussut tyhjästä, pala palalta, jokaisen tähän projektiin osallistuneen asentajan ansiosta. Työntekijöinä olette kohdanneet haasteita ja ongelmia, joita ei suunnittelupöydällä osattu odottaa. Olette ylittäneet esteitä ja saavuttaneet tavoitteita, jotka aluksi saattoivat tuntua mahdottomilta. Jokainen naula, jokainen betonikuorma ja jokainen suunnitelman piirros on ollut osa suurempaa kuvaa – rakennusta, joka seisoo nyt perustuksillaan. Tämä on teidän ansiotanne. Jokainen teistä on ollut tärkeä osa tätä prosessia, ja ilman teidän panostanne, emme olisi tässä pisteessä. Teidän ahkeruutenne, taitonne ja omistautumisenne ovat olleet tämän projektin sydän, Jarno Mäkikoivu sanoi ja kiitti vielä tunnollisia, projektiin osallistuneita työntekijöitä.

Nuorisotilassa on valoa ja kokoa.

Nuorisotilassa on valoa ja kokoa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy