ÄKS

Kulttuuritoimen syyskausi käynnistyy lokakuussa ukrainalaisin soinnein

15.08.2022 10:18

Äänekosken kulttuuritoimen syyskauden ohjelma käynnistyy 1.10. ukrainalaisin soinnein, kun Valtuustosalin lavalle astuu kolmen taidokkaan ukrainalaismuusikon bandurayhtye, Oriana.

 

Konsertissaan Oriana yhdistää ukrainalaista perinnesoitinta banduraa, suomalaista kannelta ja soinnikasta laulua. Illan ohjelmisto on monipuolinen kattaen laajasti tyylilajeja kansanmusiikista jazziin. Oriana on useasti edustanut Ukrainaa kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla ja kilpailuissa sekä konsertoinut aktiivisesti ympäri Eurooppaa.

Kansainvälinen tunnelma jatkuu lauantaina 15.10, kun lavalle nousee afrobeatista, jazzista ja voodoo-rytmeistä modernilla, urbaanilla otteella vaikutteita saanut Helsinki-Cotonou Ensemble yhdessä jyväskyläläiskuoro Ruamjain kanssa.

Helsinki-Cotonou Ensemblen kantavia voimia ovat kitaristi Janne Halonen ja beniniläinen laulaja-perkussionisti-saksofonisti Noël Saïzonou. Ensemble säväyttää intensiivisellä tunnelmallaan ja virtuoosimaisella esityksellään, mutta myös raikkaan tarkkanäköisellä laulunkirjoitustaidollaan. Sekakuoro Ruamjai tunnetaan erityisesti elävästä esiintymisestä ja tulkinnan taituruudesta sekä perinteisen kuoromusiikin rajojen koettelusta. Kuoroa johtaa Jaime Belmonte.

Torstaina 3.11. Suolahtisalissa sukelletaan glam rockin, heavymetallin ja permanenttirockin maailmaan, kun vaaralliseksi bändiksi tituuleerattu Kissa valloittaa Suolahtisalin. Luvassa on tiukkoja riffejä, ujeltavia syntikoita, tappavan tarttuvia kertosäkeitä ja tinkimätöntä asennetta. Günter Kiviojan johtaman yhtyeen villi olemus saa hymyn huulille, mutta sarjakuvamaisen imagon alta löytyy aimo annos ihan oikeaa substanssia, puhtaan musiikillista laatua.

Torstaina 10.11. kulttuurikeskus Painotalon lavalla kuullaan monipuolista laulutaituria, Taikapeili -yhtyeestäkin tunnettua Nina Tapiota. ”Tarinan takana Nina Tapio” -konsertissa sukelletaan Nina Tapion päiväkirjamerkintöjen kehystämänä mm. Katri Helenan ja Hectorin klassikkokappaleiden tuoreisiin tulkintoihin. Musiikista vastaavat Katja Lappi, Lauri Schreck, Anssi Växby sekä Mamba Assefa.

Torstaina 24.11. tunnelmoidaan Johanna ja Mikko Iivanaisen ”Talven tulet” -konsertin tunnelmissa. Johanna Iivanaisen poikkeuksellisen kaunis ääni on tuttu monista yhteyksistä; sen herkkää voimaa ja sävykkyyttä ovat hyödyntäneet monet jazzsäveltäjät Henrik Otto Donnerista Eero Koivistoiseen ja Antti Sarpilaan. Vuonna 2002 Johanna sai Louis Armstrong -palkinnon ja vuotta myöhemmin historian ensimmäisen Sony jazz -palkinnon.

Kitaristi Mikko Iivanainen on erottunut suomalaisen jazzin kentällä harmonisella syvyydellään sekä saundien monipuolisuudella. Dynamiikan soitossaan lahjakkaasti hallitseva Iivanainen on vaikuttanut useissa maamme eturivin jazzyhtyeissä, kuten Free Control -yhtyeessä, Nordic Trinityssä sekä Loco Motifessa.

Syyskausi päättyy 1.12. klo 18 Ahaa-teatterin Mila Teräksen nuortenkirjaan perustuvaan ”Amiraali” -näytelmään. Näytelmä on lämmin kuvaus nuoren ensirakkaudesta ja vapaudesta olla oma itsensä, glitterin kanssa tai ilman. Tarinaa siivittävät ystävyys, nuorten huoli ympäristöstään ja ilmastosta, sekä yhdessä tekemisen voima.

”Amiraali” -nuortenromaanin on dramatisoinut ja ohjannut Ahaa Teatterille Antti Viitamäki.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy