ÄKS

Kun mämmi ei nappaa: Pääsiäisen nostalgiset herkut

25.03.2016 10:00 (muokattu 25.03.2016 11:50)
Maistuisko sitruunaleivos?
Ei pääsiäisenä tarvitse syödä vain mämmiä ja pashaa. 

 

Aivan yleistä on meillä Suomessa mämmin tarjoaminen pääsiäisjälkiruokana. Vaihteeksi se onkin erinomaisen hyvää varsinkin, jos se on hyvin imellytettyä ja maustettua, sekä kyllin kypsää ja jos sen kanssa raaskii tarjota hyvää paksua kermaa.

Tämä tapa ei kuitenkaan estä pääsiäisenä tarjoamasta muitakin jälkiruokia ja jos vielä pidetään huoli siitä, että nekin ulkonäkönsä puolesta jollain tavalla muistuttavat pääsiäisestä, niin ne ovat sitä hauskempia.

Tähteeksi jääneen riisipuuron voi käyttää hyvin monipuolisesti, koska se niin hyvästi sopii yhdistettäväksi muihin ruoka-aineisiin. Sekoittamalla siihen kalaa, lihaa, vihanneksia, juurikasveja tai hedelmiä saamme loputtomiin erilaisia vanukkaita ja palleroita. Parhaimmillaan riisipuuron tähteet ovat kuitenkin jälkiruuissa. Lottamuseon väki listasi muutaman herkullisen pääsiäisreseptin:

 

Uunipuuro

Vuoka voidellaan kylmällä voilla ja pohjalle pannaan kerros puuroa, sokeria ja kanelia ripotellaan päälle; sinne tänne pannaan voikokkareita. Nyt pannaan taas kerros puuroa, ja näin jatketaan, kunnes vuoka on täysi. Päällimmäiseksi ripotellaan sokeria ja kanelia.

Paistetaan uunissa.

 

Jälkiruoka riisipuurosta

Kylmä puuro pannaan lasimaljaan kerroksittain vadelmahillon kera. Puuro peitetään vatkatulla kermalla, joka koristellaan hillolla.

 

Pääsiäisen paras sitruunaleivos

Pohja:

4 munaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

2 dl riisi/mannapuuroa

1 tl leivinjauhetta

Pohja tehdään uunipellille. Paistetaan 200 asteessa noin 15 min. kullan ruskeaksi.

Täyte 1 vaniljakiisseli:

4-5 keltuaista

2 rkl sokeria

2 dl kermaa

1 vaniljatanko / siemenet

Vispilöi keltuaiset ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa, lisää kerma samalla lämmittäen ja hämmentäen seosta kunnes seos alkaa kiehua ja sakeutua. Lisää vanilja joukkoon ja anna jäähtyä.

Täyte 2:

5 dl kuohu/vispikermaa vaahdotetaan ja lisätään joukkoon pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu.

Täyte 3:

1 dl appelsiinimarmeladia

Leivoksen kokoaminen:

Leikkaa jäähtynyt pohja puoliksi. Lisää kiisseli puolikkaalle pohjalle ja tasoita. Laita kiisselin päälle osa sitruunakermavaahdosta. Nosta pohjan toinen puolikas päälle ja painele kevyesti, jotta asettuu paikoilleen. Päällystä lopulla sitruunakermavaahdolla ja lisää appelsiinimarmeladi viimeiseksi pinnaksi. Koristele appelsiinin lohkoilla.

Pääsiäisen parhaan sitruunaleivoksen resepti on kehitelty Lottakanttiinin koekeittiössä isoäidin reseptikirjan innoittamana.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy