ÄKS

Kustannustukea voivat hakea nyt myös yksinyrittäjät

03.05.2021 12:02

Yritysten kannattaa toimia nyt, sillä kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika on 23. kesäkuuta asti.

 

Poikkeuksena edellisiin hakukierroksiin, nyt myös yksinyrittäjät ja uudet yritykset voivat hakea kustannustukea. Jotta yritys voi hakea kustannustukea, sillä täytyy olla Y-tunnus, yrityksen joustamattomia kuluja täytyy olla vähintään 2000 euroa ja liikevaihdon täytyy olla laskenut yli 30 prosenttia vertailukauteen nähden.  

Joustamattomilla kuluilla tarkoitetaan sellaisia kuluja, joita ei voida sopeuttaa toiminnan volyymia vastaavalla tavalla. Yrityksen on siis huolehdittava näistä kuluista, vaikka yrityksellä ei olisi myyntiä lainkaan, eikä joustamattomia kuluja ole mahdollista sopeuttaa toiminnan supistumista vastaavasti, toisin kuin esimerkiksi aine- ja tarvikemenoja tai uusia investointeja. 

Tukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan. Tukea maksetaan yritykselle vähintään 2000 euroaNäin tukea voivat saada aiempaa useammat pienyritykset ja yksinyrittäjät, jos muut tukiehdot täyttyvät. Kustannustuessa tarkastellaan pääsääntöisesti 1.11.2020–28.2.2021 jaksoa ja sitä verrataan vuotta edeltävään vastaavaan ajanjaksoon. Poikkeuksena ovat arvonlisäveron vuosi- ja neljännesvuosi-ilmoittajat.  

Tukea voi hakea myös harkinnanvaraisin perustein. Kustannustuen 3. kierroksella yrityksen tulee kuitenkin todentaa, että liikevaihdon alenema on johtunut pandemiasta. Tällä kierroksella hakemuksella syy tulee valita suoraan hakemuksella esitetyistä vaihtoehdoista. 

Myös uudet yritykset voivat hakea kustannustukea. Uudeksi yritykseksi lasketaan yritys, joka on perustettu 1.1.2020 jälkeen. Uuden yrityksen pitää olla listattuna Valtioneuvoston määrittelemällä toimialalistalla. Jos uusi uuden yrityksen toimialaa ei ole toimialalistauksessa, se ei voi hakea kustannustukea, koska tällöin yrityksen liikevaihdon muutosta ei voida osoittaa. Myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset voivat saada kustannustukea. 

Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika päättyy 23.6. klo 16.15. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta. Apua tuen hakemiseen antavat Äänekosken kaupungin yritysneuvojat.    

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy