ÄKS

Kymmenen vuotta oikeutta vailla

15.07.2023 10:01
Arkistokuva: Max Steffansson.

50 rohkeaa thaimaalaista marjanpoimijaa nousi kymmenen vuotta sitten taistelemaan palkoistaan ja työoloistaan. Vieläkään he eivät ole saaneet oikeutta asialleen, vaikka marjabisneksen harjoittajat Suomessa ovat saaneet tämän tästä syytteitä ja tuomioita ihmiskaupasta. 

 

Thaimaalaiset marjanpoimijat kävivät oikeutta Äänekoskelta käsin lähes tasan kymmenen vuotta sitten. Aihe nousi valtakunnan otsikoihin.

– Miksi lainsäätäjä ei halua puuttua asiaan? Onko Suomi oikeusvaltio ensinkään? Kun nämä ensimmäiset 50 poimijaa tekivät poliisille ilmoituksen joutuneensa ihmiskaupan uhriksi, ei asiaa tutkittu lainkaan, kertoo Äänekoskella vieraillut thaimaalainen ihmisoikeusaktivisti Junya Lek Yimprasert pöyristyneenä.

Tällä hetkellä Lek on puolustamassa 250 Ruotsissa olevaa thaimaalaista metsämarjanpoimijaa ja 150 Suomessa olevaa thaimaalaista marjanpoimijaa. 

Tämä taitaa olla molempien maiden suurin ihmiskauppa- tapaus, joka tulee oikeusistuimen käsiteltäväksi.Ruotsissa on nähtävissä edistysaskeleita thaimaalaisten marjanpoimijoiden oikeudellisen aseman selviämiseksi. Ruotsissa asia on tälläkin hetkellä voimakkaasti otsikoissa ja asia etenee, iloitsee Lek varovaisen toiveikkaana.

Mutta ei Suomessa.

– Pienet, orastavat edistysaskeleet, joita tällä kymmenen vuoden oikeudettomalla taipaleella on saavutettu, romuttuvat joka vuosi viimeistään siinä vaiheessa, kun samanlaisia, saman sisältöisiä viisumeja thaimaalaisille marjanpoimijoille Suomen edustustosta myönnetään, kuten tänä vuonna, taas. En aio vaieta, me tulemme marjanpoimijoiden tukiryhmän kanssa nostamaan asian esille niin kauan, kunnes poimijoiden oikeudellinen asema Suomessa on selkeä ja raskaan työn tekijät saavat työstään asiallisen palkan ja hyvät työolot, vaikka se veisi vielä toiset kymmenen vuotta, toteaa Lek lopuksi.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Junya Lek Yimprasert on ollut tuttu näky työskentelemässä suolahtelaisten ystäviensä luona.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy