ÄKS

Kysyimme ravintoloitsijoilta: Miltä nyt tuntuu, kun ravintolat saavat avata ovensa 1. kesäkuuta? – Viljo´s ei avaa, Ravintola Keiteleessä mietitään vielä

19.05.2020 15:56 (muokattu 19.05.2020 16:30)
Ravintola Viljo´s ei avaa oviaan - ei ainakaan toistaiseksi.
Ravintolat saavat olla auki klo 23 asti, anniskella saa klo 22 saakka. Asiakaspaikkoja vähennetään puoleen, buffetruokailua ei sallita. Ravintoloille annetaan yleiset velvollisuudet puhtauden ylläpidosta ja etäisyyksistä huolehtimisesta. Asiakasmäärän rajoitteet eivät koske terasseja. Siinä sitä on ravintoloitsijoille pohdittavaa.

Ravintolat ja kahvilat ovat koronavirusepidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa olleet suljettuina asiakkailta 4. huhtikuuta lukien. Hallitus antoi tänään esityksen eduskunnalle tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Laki astuu voimaan kesäkuun alusta ja on voimassa lokakuun loppuun saakka, kunhan eduskunta antaa asialle siunauksensa.

Tartuntariskin välttämiseksi ravintoloissa ja kahviloissa vähennetään asiakaspaikkojen määrää sekä huolehditaan asiakkaiden välisestä riittävästä etäisyydestä. Ravintoloiden asiakkaille täytyy antaa myös näkyvä mahdollisuus käsien pesuun tai käsidesin käyttöön. 

Rajoituksia tulee myös aukiolo- ja anniskeluaikoihin. Asetuksella säädettäisiin tarkemmin tarvittavista rajoituksista. Ravitsemisliikkeiden aukioloaika on enintään kello 6–23 ja anniskeluaika enintään kello 9–22. Jos asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22:ta, juoman nauttiminen olisi sallittua kello 23:een eli sulkemisaikaan saakka.

Ravintoloiden asiakkaat tarvitsevat koronavirustaudin tarttumisen ehkäisemisestä. Ravitsemisliikkeiden on huolehdittava asiakkaiden koskettamien pintojen ja esineiden riittävästä puhdistamisesta. 

Ravitsemusliikkeiden yleinen velvollisuus on järjestää sisä- ja ulkotilojensa rakenteet ja kalusteet sekä palvelukäytännöt siten, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle. Ravitsemisliike ei saa sijoittaa asiakkaita tai seurueita liian lähelle toisiaan. Tarkkoja metrimääriä asetuksessa ei asetuksessa ole säädetty.  

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä. Asiakkaat voisivat kuitenkin noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä. 

Asiakkaat eivät saa annostella ruokaa ja juomaa itse esimerkiksi ns. buffetpöydästä. Asetuksessa rajoitettaisiin lisäksi ravitsemisliikkeen asiakaspaikkamäärä puoleen normaalista.

Ravintola Keiteleen Juha Willman ja Esa Sääskilahti eivät ole tyytyväisiä hallituksen esitykseen. Hotelli Keiteleen valttikortti on juuri puffetlounas ja monen sortin pitopöydät.

– Esitys on suoraan sanottuna sieltä ja syvältä! Emme voi hyväksyä tätä tällaisenaan. Jo asiakaspaikkojen puolittaminen on valtavan suuri isku toiminnan jatkumisen kannalta. Willman puuskahtaa.

Willman laskee, että buffetruokailun muuttaminen a´la cartemaiseksi ruokatarjoiluksi karsii asiakkaita sekä nostaa kuluja valtavasti.

– Miten otetaan juomat, leivät, salaatit ja kahvit? Ei tule onnistumaan lounasruokailu tällä tavoin, Willman sanoo.

Willman pohtii, kuinka lounasaikaan tullaan tiettyyn kellonlyömään ja halutaan syödä nopeasti.

– Jonoja syntyy, jos ruokaa pitää hakea vaikkapa tiskiltä. Tämä on aivan mahdoton ja typerä idea toteutettavaksi.

Ravintola Keiteleessä on nyt pohdinnan paikka.

– Näillä periaatteilla emme voi avata ravintolaa. Meidän olisi palkattava 3-4 työntekijää, jotta homma toimisi turvallisuusmääräyksien mukaisesti. Millä sabluunalla voidaan avata ja milloin, sitä on nyt tarkkaan mietittävä.

Viljokset Suolahdessa, Uuraisilla ja Laukaassa eivät avaa oviaan. Näin kertoo ravintoloitsija Matti Leppänen. Suolahden satamassa sijaitseva Majakka aukaisee ovet heti kesäkuun ensimmäinen päivä.

– Majakka aukeaa, se on päätetty. Viljokset eivät aukea. Niiden suhteen kun toiminta ei ole kannattavaa näillä aukioloajoilla, Leppänen harmittelee.

Leppänen kertoo, kuinka korona on kaivanut koko kevään ajan kuoppaa yritystoiminnan alta

– Miksi kaivaa itse kuoppaa syvemmälle, Leppänen sanoo.

Pub Markus sulki ovensa etulinjassa. Ovi pantiin asiakkailta kiinni jo 18. maaliskuuta. Ravintoloitsija Jore Sohlman kertoo, että Pub Markus avaa ovensa 1.6. klo 9.

– Silloin alkaa toiminta. Tiskiltä poistuu tuolit, ja tiskille tulee selkeä piste, josta juoma käydään tilaamasta. Meillä käy siivousfirma joka yö siivoamassa, joten puhdasta on. Uskon äänekoskelaisten järkeen, että paikalle ei tulla oireisena, ja että sääntöjä noudatetaan, Sohlman sanoo.

Happy hourit ja muut palkinnot ovat taloudellisin syin pois ohjelmistosta. Myös esiintyjien buukkaamista harkitaan tarkkaan.

– Otamme soittokierroksen jo buukatuille bändeille, kuinka he itse kokevat tilanteen. Tanssiparkettia ei saa täyttää, ja salikin on maksimissaan puolillaan, joten ehkä bändit ja orkesterit eivät koe tilannetta parhaaksi mahdolliseksi keikkailuun, Sohlman pohtii.

Kulut alkavat juosta heti täysimääräisenä. Sohlman pohtii, kuinka moni lomautettu työntekijä kutsutaan ruotuun.

– Nyt on laskettava kulut ja menot tarkasti, Sohlman sanoo.

Bar Hurmoksen Saila Kähärä kertoo olevansa onnellinen, kun ravintolat saadaan auki ihan pian.

– Ensi lamaannuksen jälkeen tartuimme toimeen aloimme tehdä remonttia. Meillä on kaupungin suurin aurinkoterassi, joten satsauksia tehtiin myös terassille. Nyt vain toivotaan lämmintä ja ihanaa kesää, Kähärä toivoo.

Ravintolassa on tehty isoja suunnitelmia tulevaan.

– Mutta tiedotamme niistä vasta hetken päästä, Kähärä vinkkaa.

Asiakaspaikkoja löytyy 380.

– Mietimme kesän esiintyjiä, ehkäpä jatkamme viime kesän suosituilla terassikeikoilla. Syksylle on ohjemisto mietinnässä, mutta katsotaan ensin miten virus käyttäytyy, Kähärä sanoo.

Anna Mankisenmaa ei avaa Killingin ovea vielä 1.6. Hallituksen linjaukset eivät yllättäneet, mutta Killingissä olisi mieluusti pidetty ovia auki vaikkapa puolille öin.

– On pohdinnassa avaanko 12. kesäkuuta vai vasta juhannusviikolla, Mankisenmaa sanoo.

Mankisenmaa toivoo, että ruoka-asikkaita tulee ovesta sisään.

– Freesaan kesän ruokalistaa, joten uutta on luvassa, Mankisenmaa sanoo.

Vastaa

 1. Jiisi sanoo:

  Ois menty entisaikaan. Yheltä kiinni. Puol yks valomerkki. Silloin ois ollu asiakkaitakin.

 2. Heikki sanoo:

  Tarkoitukseella haluaan tappaa pienyrittäjät maailmanlaajuisesti. Iso puhallus. Turvaväleihin hyvä opetella tulevaa kasvojentunnistus-maailmaa varten. Eksosomilla on iso voima. Herätys! Seuraavaksi haluatte luopua käteisesestä, kaikesta yksityisyydestä koronasovelluksen verukkeella. Pelko on paras hallintakeino. Ottakaa rokoite joka sormelle! THL tietää.

  1. Duunarit sanoo:

   Onpahan kumma virus kun leviää vain ruokapaikoissa saattapi hallituksen jäsenet olla pikkasen kivikaudella ….
   Ei helvatavie yhteisvastuuseen koko hallitus.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy