ÄKS

Lets ́s play hockey – Stiga -Play Off pöytäjääkiekkoa harrastetaan Äänekoskella uuden seuran voimin

17.07.2019 13:09
Kiinnostaako pöytälätkä? Jos, niin huomenna torstaina kannattaa mennä kuulolle.

 

Äänekoskella majapaikkaansa pitävä Ääneseudun kiekko ry puuhaa jääkiekon parissa, mutta pöytämalli -sellaisen. Liittyykö harrastus jääkiekkoon, kyllä ja ei, vastaa Marko Nykänen Ääneseudun kiekko ry hallituksen puheenjohtaja.  

 

Stiga Playoff on virallinen temmellyskenttä, ja seurassa pelataan tuota legendaarista pöytäjääkiekkoa harrastuksena.

– Kun pienenä poikana näitä pelasi, eipä olisi uskonut että tässäkin lajissa pelataan joka vuosi SM-kisat, Ranking-kisoja ja parhaimmat pääsevät edustamaan Suomea MM-kisoihin, Marko Nykänen huokaa.

Suomessa turnauksia pelataan paljon omissa liigaseuroissa, Etelä-Suomessa, Turun ja Oulun seuduilla.

– Näin se vaan on, uskokaa tai älkää. Ja sarjoja on junioreille, avoimia sarjoja sekä sarjat naisille sekä joukkuesarjat. Senioreille sekä erityisryhmille myös sarjat. Suomen pöytäjääkiekkoliitto pyörittää toimintaa kunniakkaasti ja siitä heille iso hatunnosto. Hienoa että lätkäpeli jaksaa ponnekkaasti haastaa nykyajan pleikkarit. Ja tekee aidon sosiaalisen tapahtuman joka kerta, Nykänen kiittelee.

Jokainen peli on sosiaalinen tapahtuma, jossa pätee herrasmiessäännöt, kuten esimerkiksi biljardissa. Virallinen peliaika on viisi  minuuttia.

– Pelaaminen on mukavaa, haastavaa, jännittävää sekä opettavaista kohtaamista. Jokaisen pelin jälkeen kätellään vastustajaa, ensimmäisellä kerralla jo pelin aluksi, jos ei aikaisempaa kohtaamista ole. Herrasmiessäännöillä mennään, Nykänen sanoo.

Vastustajan psyykkaaminen pelin aikana kielletty. Tästä voi seurata varoitus ja seuraavasta jopa luovutusvoitto.

– Eipä Ääneseudun kiekko ry.n peli-illoissa tästä tarvitse huomautella. Kerran on ollut mukana pienempääkin väkeä , kun 10-vuotias poika otti tosissaan mittaa aikuisten kanssa. Ehkäpä 8-10-vuotiat olisi hyvä ikä aloittaa meidänkin peli-illoissa käynnit. Pojat ja tytöt pelaisivat omaa sarjaansa. Junioreiksi lasketaan kaikki alle 13 vuotiaat, Nykänen kertoo.

Pelaaminen voi aloittaa milloin vain. Mukaan pääsee  nopeasti, ja mikäs sen parempaa kuin saada uusia tuttavuuksia ja pitää hauskaa. Toki aina kun viiden minuutin peli on alkamassa, pieni jännitys on ilmassa.

– Peli on parhaimmillaan vanhempien ja lasten yhdessä harrastamista, toisaalta tässäkin lajissa väännetään kovia viiden minuutin matseja jopa MM-tasolla. Ja kas kummaa, ruotsalaiset ovat myös pöytälätkässä, Nykänen tietää.

Ääneseudun kiekko ry on rekisteröity yhdistys ja yhdessä harrastaa voi 1-2 kertaa viikossa pöytäjääkiekon pelaamista yhdessä.

– Tuo parituntinen viikkoharrastus on kaikille sopiva harrastus. Näppärät sormet, käsien koordinointikyky ja havainnointikyky, toisen lukemisen taito auttaa asiaa. Kuten shakissa, mutta tässä nopeammassa tahdissa, Nykänen vinkkaa ja jatkaa kuinka nuoret ovat pääsääntöisesti todella nopeita oppimaan pöytäjääkiekon pelaamisen.

– Sukupuolella ei ole väliä, laji sopii kaikille. Jatkamme taas nyt syksyllä ja toivottavasti seuramme saa pelaajia lisää. Olet tervetullut !

Syyskuun lopussa Tuurissa pelataan Suomen Ranking-kisat. Seniorisarjat kutsuvat, mutta toki samalla myös astetta kovempaan, avoimeen sarjaa olisi hyvä saada Äänekoskelta edustus.

– Ilman tappioita ei voi kehittyä pelaajana pöytäjääkiekossakaan. Saataisiinko viiden vuoden sisällä äänekoskelainen kymmenen parhaan joukkoon SM-tasolla? Haaste on kova mutta mahdollista. Kun SM-nelonen kävi keväällä meillä vierailulla ja pelasi kanssamme, eipä tainnut yhtään tappiota ottaa vastaan, Nykänen muistelee.

Nykänen on osallistunut vuonna -92, SM-kisoihin, sijoituksella 26.

– Peli laittaa nöyräksi ja opettaa häviämisen taidon. Kun tulee 0-8 tupaan, ei auttanut muuta kuin kiroiltava mielessä ja mennä seuraavaan peliin, mikä alkoi jo minuutin päästä edellisestä. Aikaa ei ollut heitellä penkkejä ja noitua koko lajia syvimpään suohon. Sitten tulikin 1-0 voitto ja jälkeenpäin selvisi, että voitto irtosi edellisen vuoden SM-mestarista. Hieno, yllättävä laji, sanoo Nykänen.

– Jotta jalo pöytäjääkiekon idea säilyy, meidän seuraamme on helppo tulla, niin junioreiden kuten aikuistenkin. Pöytäjääkiekko on hieno ja ennen kaikkea mukava harrastus. Hyppää seuraamme mukaan, pelaamaan tai kannatusjäseneksi. Syksyllä jatkamme viime keväänä alkanutta toimintaa, Nykänen yllyttää.

Nykänen toivottaa tervetulleeksi yhteiseen kokoukseen Äänekosken vanhalla seurakuntatalolle.

– Tapaamme pelaajia, mietimme yhdessä syksyn pelipäivät ja seuran toimintaa. Ja sitoutua ei tarvitse mihinkään, riittää kun on kiinnostusta pelata. Tapaamme yleisessä kokouksessa torstaina 18. heinäkuuta klo. 19.15 vanha seurakuntatalo, Kautonkatu kolmosessa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy