Vielä vuonna 1972 Suolahdessa oli poliisilla oma päivystys. 2008 oli vielä olemassa Äänekosken kihlakunta. Kohta ei ole enää omaa poliisilaitosta koko maakunnassa. Kuinka kauaksi hallinto vielä karkaakaan?
Keski-Suomen liiton ja Jyväskylän kaupungin mielestä Keski-Suomen poliisilaitos tulee säilyttää. Maakuntahallituksen ja Jyväskylän kaupunginhallituksen mukaan hallinnon uudistuksessa tulisi pyrkiä rakenteisiin, joissa toimijoiden toiminta-alueet ovat samat.
Kannanotossa todetaan, että poliisilaitosuudistus on ristiriitainen muun muassa hätäkeskusuudistuksen kanssa: hätäkeskusuudistuksessa Keski-Suomi kuuluu alueeseen jonka toimipiste on Vaasassa, sen sijaan Pirkanmaan hätäkeskusalueen toimipiste on Porissa.
Poliisin hallintorakenneryhmän Pora III -hankeryhmän esityksessä Suomeen muodostettaisiin yksitoista poliisilaitosta nykyisten 24 poliisilaitoksen sijaan. Keski-Suomen poliisilaitos yhdistyisi Pirkanmaan poliisilaitoksen kanssa.
Keski-Suomen liitto ja Jyväskylän kaupunki katsovat, että hankeryhmän esittämää poliisilaitosjakoa tulee muuttaa siten, että Keski-Suomen poliisilaitos säilyy, mukaan lukien Keskusrikospoliisin toiminta. Uudistuksen toteuttaminen on haasteellista, koska tällä hetkellä Keski-Suomen ja Pirkanmaan poliisitoimilla ei ole luontaista yhteyttä.
Yhteisen poliisilaitoksen alue olisi maassamme väestömäärältään suurin ja poliisien määrä olisi maamme toiseksi suurin. Kannanotossa huomautetaan, että näin suuressa yksikössä alueen tuntemus on vaarassa heiketä. Esimerkiksi pohjoinen Keski-Suomi on vaarassa jäädä katveeseen. Suunnitellun alueen pääpaikka olisi Tampereella, johon Keski-Suomen pohjoisosista tulee matkaa lähes 300 kilometriä.
Poliisilaitosuudistuksella pyritään välttämään operatiivisen toiminnan leikkauksia, mikä on tavoiteltavaa. Tällaisena uudistus ei kuitenkaan tue yhtenäisen aluerakenteen kehittämistä, sanotaan kannanotossa.
Keski-Suomi on täyden palvelun ely -keskuksen alue, jossa on myös maakunnallinen palo- ja pelastustoimi ja sairaanhoitopiiri sekä Länsi-Suomen sotilasläänin Keski-Suomen aluetoimisto. Myös kolmas sektori, mukaan lukien maanpuolustusjärjestöt, toimii maakunnan rajojen puitteissa.
Merkittävä osa Suomen valtateistä risteää Keski-Suomessa. Keski-Suomi on logistinen solmukohta erityisesti raskaan liikenteen osalta. Kasvava, 132 000 asukkaan Jyväskylä olisi suunnitellun uudistuksen jälkeen ainoa ilman omaa poliisilaitosta jäävä kaupunki Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa.
Keski-Suomen liitto ja Jyväskylän kaupunki katsovat, että nyt suunniteltava poliisilaitosten uudistus vaarantaisi hyvin toimivan maakunnallisen viranomaisyhteistyön Keski-Suomessa. Yhteistyössä eri viranomaisten, kuntien ja muiden tahojen kesken tehty maakunnallinen turvallisuussuunnittelu on ollut hyvä esimerkki tästä.
Säännöllisesti kokoontuva Keski-Suomen valmiustoimikunta on tehnyt yhteistyötä varautumisessa muun muassa myrskyihin ja suuronnettomuuksiin. Valmiustoimikunta on myös seurannut ja analysoinut valmiusharjoituksia. Poliisin johdon osallistuminen maakunnalliseen turvallisuussuunnitteluun ja alueen toimijoiden kiinteä yhteys vaarantuvat, jos hallinto siirretään Pirkanmaalle.
Kannanotossa todetaan käytännön osoittaneen, että johtotason etääntyessä osallistuminen ja paikallistason tietämys heikkenevät, esimerkkeinä entiset läänit, nykyiset AVIt, käräjäoikeudet ja syyttäjänvirastot.