ÄKS

Marke Tuominen Sumiaisten kirkossa: ”Epävarma maailmantilanne korostaa luotettavan tiedon merkitystä”

06.12.2023 10:43

Marke Tuominen piti itsenäisyyspäivänä puheen Sumiaisten kirkossa. Kirkkokomennon jälkeen laskettiin sankaraihaudalle seppele. 

 

 

Tänään vietämme Suomen 106:tta itsenäisyyspäivää. Se on Suomen historian ensimmäinen itsenäisyyspäivä NATO-maana. Samaan aikaan tilanne itärajalla on jännittynyt.

Olemme saaneet perinnöksi itsenäisen isänmaan. Sotiemme veteraanien perintö on kuitenkin paljon muutakin kuin itsenäinen Suomi. Oman suvun sotahistoria, museot ja perintötilat. Tämä sotasukupolven perintö on olennainen osa kulttuuriperintöämme ja kansallista identiteettiämme.

Puolustushallinto tukee veteraanien perinnön vaalimista vuonna 2024 osoittamalla toimintaan rahoitusta 0,5 miljoona euroa vuosittain. Tämä on erittäin merkittävä päätös ja osoitus, sillä rahoitus takaa veteraanityöntyön tehtävien siirron veteraanijärjestöiltä Tammenlehvän Perinneliitolle vuoden 2024 aikana. Lopullinen vastuunvaihdon päivä on Talvisodan päättymispäivä 13.3.2025 samana vuonna viimeinen rintamalle joutunut ikäpolvi täyttää 100 vuotta.

Veteraanien itsensä perustamien veteraaniliittojen tehtävä oli kuunnella veteraaneja ja meidän lupauksemme heille on Tammenlehvän Perinneliitto.Se miksi Tammenlehvästä tuli Suomen veteraanien veteraaniperinteen vaalija ja symboli on pitkä ja vaiherikas. Tammenlehvä kuvaa viisautta,vahvuutta ja voimaa, siksi Tammenlehvä on monien maiden kansallispuu.  Äänekosken Tammenlehvän Perinnetoimikunnan perustamisasiakirja on alkekirjoitettu Äänekosken kaupungintalolla marraskuussa. Paikalla oli 12 allekirjoittajaa ja mukana Äänekosken viimeinen veteraani. Veteraanityön kokemuksia ja oppeja ei unohdeta. Tammenlehvän Perinnetoimikunta jatkaa työtä.

Suomen Sinivalkoinen kirja vuodelta 1940 ja sen jatko-osa Suomen Sinivalkoinen kirja II vuodelta 1941 ovat hyvin ajankohtaisia ja mielenkiintoisia. Mikä tekee yli 80-vuotiaasta julkaisusta ajankohtaisen? Molempien kirjoittaja on Suomen ulkoministeriö, joka halusi antaa kansalaisille perusteellista ja luotettavaa tietoa niistä hirvittäväistä tapahtumista mitä tapahtui sotavuosina ja rauhan neuvotteluissa. Toinen osa käsittelee Moskovan rauhan toteuttamisen ympärillä käytyjä neuvotteluja sanasta sanaan.

Ajankohtainen kysymys yli kahdeksankymmenvuoden takaa. Onko sopimuksilla mitään merkitystä kun toinen osapuoli on oikeusvaltio ja toinen ei ole?

Kun ajat muuttuvat, sopimusten tulkintaa pitäisi muuttaa ajan kuvaan sopivaksi, sillä myös itsestään selvyydet muuttuvat vuosikymmenten kuluessa. Epävarma maailmantilanne korostaa luotettavan tiedon merkitystä.

Vuorokauden ympäri kuuluvat uutiset Ukrainan sodasta, Gazan kriisistä tai tilanteesta Itärajallamme. Avoin kriisiviestintä tuo kansalle varmuutta siitä,että heidän turvallisuudestaan huolehditaan kaikissa tilanteissa. Venäjän ja Ukrainan sodasta suomalaisilla on yhteneväinen näkemys koska tiedämme,että Ukraina puolustaa myös Suomen ja Euroopan itsenäisyyttä. Gazan sota jakaa näkemykset, vaikka puhutaan jo kansanmurhasta ja lapsi vangeista.

Meidän on täällä vaikea ymmärtää kaikkea, sillä niin moniääninen kansakunta on kyseessä.

Vaikeina aikoina voimme ammentaa voimaa muistelemalla sitä rohkeutta, sitkeyttä, peräänantamattomuutta,veljeyttä ja vastuuntuntoa jota Suomen itsenäisyyttä puolustaneet veteraanit ja lotat osoittivat.

Marke Tuominen

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy