ÄKS

Metsä Woodin Äänekosken Kerto LVL -tehtaan peruskivi on muurattu

24.11.2023 12:16 (muokattu 24.11.2023 12:17)

Tämä päivä kirjataan historiaan ja betonoitiin kivijalkaan: Metsä Woodin Äänekosken Kerto LVL -tehtaan peruskivi muurattiin perinteisin menoin ja monin kiitoksin. 

 

Metsä Woodin toimialajohtaja Jaakko Anttila kiitti paikalle kutsuttua kansanedustaja Timo Harakkaa. Myös kaupunki sai kiitoksia vuosien mittaan tehdystä yhteistyöstä. 

– Toimiessaan liikenne- ja viestintäministerinä on Timo Harakka kehittänyt Suomelle ja Äänekoskelle tärkeää liikenneinfrastruktuuria, jonka päälle meidän on mahdollista rakentaa tehokas teollinen toimintamme  Äänekosken kaupunki on tehnyt kanssamme pitkäjänteisetä ja avointa yhteistyöstä ja on kaupunginjohtaja Matti Tuonosen johdolla luonut Metsä Groupille erinomaiset edellytykset kehittää toimintaa ja tämä investointi osoittaa, kuinka työ on tuottanut tulosta ja osoittaa myös sen, että myös Metsä Group on sitoutunut kehittämään pitkäjänteisesti Äänekosken tehdasintegraattia, Jaakko Anttila sanoi.

Kiitosta sai myös pääurkaoitsija SRV.

– Urakoitsija on johtanut rakennusurakkaa hyvin ammattimaisesti ja projekti etenee täysin turvallisesti ja hyvin aikataulussaan kohti vuoden 2026 syksyllä tapahtuvaa starttia, Anttila lausui.

Anttila kertoi kuinka Metsä Groupin tehtävänä on jalostaa suomalaisten metsänomistajien puu tehokkaasti uusiutuviksi tuotteiksi maailman väestön perustarpeisiin.

– Asuminen on yksi näistä perustarpeista ja väkiluvun kasvaessa on rakentaminen pystyttävä tekemään mahdollisimman kestävästi ja resurssitehokkaasti. Kerto LVL tuotteet tukevat erinomaisesti tätä tavoitetta ja rakennusteollisuuden siirtymää kohti kestävämpiä ratkaisuja

Rakentuvan tehtaan raaka-aineena käytetään kestävästi kasvatettua pohjoista puuta, joka on itsessään uusiutuva raaka-aine ja siitä tehdyt rakennusmateriaalit ja rakennukset myös sitovat hiiltä pitkäaikaisesti.

– Tämän lisäksi Kerto LVL on viilupuutuotteena hyvin luja ja tämän ansiosta myös materiaalitehokkain ratkaisu puurakentamiseen. Tämä säästää arvokasta puuraaka-ainetta, resursseja ja mahdollistaa keveiden esivalmistettujen elementtien valmistamisen

Metsä Woodilla nähdään Kerto LVL:n kysynnän kasvavan – tämä antoi potkua investoida uuteen tehtaaseen.

– Tehdas tulee lisäämään kapasiteettiamme yli  50 prosentilla ja nostaa tuotannon turvallisuuden ja tehokkuuden uudelle tasolle.  Olemme jo ennen itse investointipäätöstä tehneet kovaa töitä suunnittelu-, rakentamis- ja laitetoimittaja kumppaneidemme kanssa ja tekemämme työ alkaa nyt konkretisoitua, kun voimme nähdä rakentamisen tuloksia.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Rakennuksen koko tulee olemaan 500×100 metriä ja tällä hetkellä työmaalla työskentelee parisataa henkilöä, kertoi SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola korostaen työturvallisuusasioita.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertasi 127 vuotta sitten Äänekoskella alkanutta teollista toimintaa. 

– Kun nyt rakennettavan kertopuutehtaan investointisuunnitelmista ensi kertaa uutisoitiin, linjasi Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä kuinka Äänekosken valtit tehdasinvestoinnille ovat puuraaka-aineen saatavuus, teollisen integraation tarjoama kilpailukykyetu ja hyvä mahdollisuus saada pätevää henkilöstöä. Laveasti tulkiten perusteet ovat pysyneet lähes muuttumattomina ensimmäisen tehtaan perustamisesta lähtien, Tuononen sanoi. 

Hän lisäsi kaupungin näkökulmasta listaan myös äänekoskelaisten asukkaiden, poliittisten päättäjien ja viranhaltijoiden asenteen.

  Äänekoskella on myönteinen suhtautumisen teollisuuteen sekä kaupunkiorganisaatiolla joustavuutta ja tehokkuutta päätöksenteossa, esimerkiksi rakennus- ja ympäristöluvituksissa ja maankäyttösopimuksissa, Tuononen sanoi. 

Tuononen kiitteli, että Äänekoski näkyy metsäteollisuuden maailman kärkenä. Hän sanoi, kuinka Äänekoski on ollut usein edelläkävijä, tänne on aina tullut uusia tehtaita ja nytkin MetsäGroupin integraatissa on meneillään monenlaisia jatkojalostuskokeiluja, joiden realisoitumisia varsinaisiksi tuotantolaitoksiksi odotetaan jännityksellä.

– Ja jälleen tänne saadaan huippumodernia teknologiaa, kun Metsä Group rakentaa tälle paikalle Kerto LVL -tehtaansa. Tämä on Äänekoskelle ja koko Keski-Suomelle erittäin merkittävä ja tärkeä hanke. Hankkeen työllistävä vaikutus niin rakentamisen kuin varsinaisen tuotannon aikana on huomattava. Suomi tarvitsee kipeästi vientituloja, ja kansantalouden kannalta uusi tehdas valmistuessaan toimii osaltaan Suomen uutena vientiveturina, Tuononen muistutti. 

Tilaisuuteen tervehdyksensä toivat myös kansanedustaja Timo Harakka ja SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola.

– Hyvää huomista, Äänekoski. On upeaa, että Äänekoskella kirjoitetaan uutta teollista lukua, ilmastoteollisuutta. Eläköön suomalaisen insinöörin luovuus ja työntekijän ahkeruus. Kertopuutehdas on askel eteenpäin, sillä kulutuksen kuormitus on lisääntynyt. On syytä olla kiitollinen, että suomalainen teollisuus kantaa vastuuta ilmastopäästöjä vähentäen, Harakka sanoi ja kiitti kasvusta ja uusista työpaikoista, joita metsäteollisuus on luonut Äänekoskelle kolmella er vuosisadalla.

Metsä Group on sitoutunut kehittämään pitkäjänteisesti Äänekosken tehdasintegraattia, sanoi Jaakko Anttila.

Kapsellin laitettiin monenlaista.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy