ÄKS

Metsästä nousee kurki -teos on nyt virallisesti julkistettu

03.12.2021 11:36
Metsästä nousee kurki seisoo vankasti ja uljaana Viiskulman kiertoliittymässä.

Viiskulman kiertoliittymän taideteos, Metsästä nousee kurki, parani prosessin edetessä metallialan ammattilaisten käsissä, kertoi teoksen suunnitellut Jari Suuronen. 

 

Metsästä nousee kurki -teoksen julkistaminen koettiin pirtsakassa pakkasessa. Paikalla julkistuksessa oli itse taiteilija, Jari Suuronen teoksen toteuttajat POKElta ja kaupunginjohtaja Matti Tuononen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen ja valtuuston puheenjohtaja Jari Halttunen sekä vs. vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen. 

Pohjolainen avasi tilaisuuden kerraten Viiskulman kiertoliittymän teoshankinnan historiaa. 

– Hankintaprosessi käynnistyi ideatasolla jo vuonna 2017. Tekninen lautakunta päätti järjestää taidehankintaan liittyvän kilpailun. 

Kilpailu oli kaikille avoin ja sen ajankohta oli kesä 2019. 

– Lautakunta linjasi päätöksessään, että taiteen avulla on luotava viihtyisää ympäristöä kaikille keskusta-alueen liikkujille. 

Vaatimuksena oli, että teos vahvistaa kaupungin identiteettiä, on ilmasto-olosuhteet kestävä ja on mahdollisimman huoltovapaa. 

No sellainenhan siitä tulikin! 

Valinnan teki tekninen- ja vapaa-aikalautakunta yhteistyössä sekä jälkimmäisen valitsema valintaryhmä. 

– Perusteluina olivat: teos on näyttävä, toteutuskelpoinen, vaakunamme heraldiikan ja sillan kurkiaiheet huomioiva kokonaisuus, jossa on moderni ote ja joka on kiinnostavasti yhdistetty luonnonmateriaaliin, Pohjolainen sanoi ja kiitti taiteilija Suurosta ja kaikkia, jotka olivat osallisena teoksen syntyvaiheissa. 

Jari Suuronen kertoi googlanneensa, mitä taiteilija tarkoittaa. 

– Ihan en sitä täytä, mutta olkoon tämä minun elämäni taiteiijapäivä ja huomenna olen vakavasti taidetta harrastava osa-aikainen taiteilija, Suuronen veisteli, ja kiitteli kaupunki, että kilpailu oli avoin. 

Suuroselta lähti erityinen kiitos POKElle, joka lähti teosta toteuttamaan. Myös ELY-keskus sai kiitosta, että teos on saatu heidän mailleen pystyttää. 

– Oli valtavan mukava tehdä tätä yhdessä. Mikä ilahdutti eniten, oli huomata, että tästä tuli parempi kuin mallista josta lähdettiin liikkeelle. 

Kiitosta lähti myös kaupungin suuntaan. 

– Yllätyin miten monta vaihetta tällaisen teoksen saamiseen on lupahakemuksineen päivineen. Tarvittiin myös sähkö- ja maansiirtotöitä ja kiven siirto ja jalusta valun. 

Kilpailukutsu osui Suurosen silmään. Aihe ei jättänyt rauhaan ja kurki on hänen lempilintunsa. 

– Harrastan lintukuvausta ja olen kuvannut kurkia yli kymmenen vuoden ajan. Kurki on mystinen, sulavalinjainen, ihmisarka lintu ja jollain tapaa myös alkukantainen. 

Siinä olikin pohtimista kuinka kurjen sulavalinjaisuus saadaan taltioitua metalliin. Kului viikkoja miettiessä, eikä ratkaisua tahtonut löytyä. 

– Kun ajatus hautui päässäni tarpeeksi, keksin kuinka saan sen toteutettua.

 Innostus oli valtava ja tekemisen halu polttava. 

– Otin auton sisävanteen ja puhaltimen ja tein ahjon pihalle. Hain rautakaupasta lattarautaa ja pyöröterästä ja aloitin projektin. Vaimo haki grillihiiliä ja pajavasaran ja iltapäivällä pääsin takomaan. 

Suuronen teki töitä muutaman hellepäivän verran. 

– Siitä tuli sellainen jota olin hahmotellut. Otin kuvat ja lähetin kilpailuun. Yllätys oli suuri, kun sain kuulla että teos on valittu Äänekosken keskeiselle paikalle, kiertoliittymään. 

Totetutusvaiheessa merkittävässä roolissa olivat POKEn metallialan opiskelijat. 

– He lähtivät rohkeasti tuntemattomalle matkalle. Ilahduin, kuinka he pitivät laatua tärkeänä. Siinä meni monta kurjen osaa uusiksi kun haluttiin lähteä hakemaan muotoa uusiksi. Tästä tuli paljon hienompi kuin tekemäni malli. Kiitos tekijöille, te voitte olla ylpeitä joka kerta, kun ajatte ympyrään. 

Taiteilija Jari Suuronen korkkasi kakun julkistusseremonian päätteeksi.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy