Metsät pullistelevat mustikoita ja ämpärillisen poimii parissa tunnissa. Mutta mitäs sitten tehdään, kun pöydät notkuvat tuoreita marjoja? Marjojen pakastaminen on hyvä keino säilyttää marjoissa sekä laatu, että maku.
Marjat kannattaa pakata ilmatiiviisti ja pakastaa nopeasti, jotta niiden laatu säilyy hyvänä. Pakastetuissa marjoissa tapahtuu soluhengitystä, joka laskee marjojen luontaista sokeripitoisuutta, joten ripaus sokeria on etenkin pehmeäkuorisille marjoille paikallaan. Sokeri säilyttää marjojen värin, aromin ja C-vitamiinipitoisuuden hyvällä tasolla.
–Ennen pakastamista on tarkistettava, kuinka paljon omassa pakastimessa voi kerrallaan pakastaa. Pakastuskyky (kg/vrk) on mainittu pakastimen arvokilvessä ja sillä tarkoitetaan enimmäismäärää, jonka pakastin pystyy jäähdyttämään vuorokauden aikana huoneenlämpöisestä -18 asteeseen”, opastaa Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.
Pakastimen pakastuskytkin on syytä laittaa päälle mielellään 12–15 tuntia ennen pakastusta. Lähes täyden pakastimen jäähtyminen pakastuslämpötilaan voi kestää vuorokauden. Jäähtymisaika on laitekohtainen ja riippuu pakastettavasta määrästä, pakastimen täyttöasteesta, tilavuudesta ja tehosta. Laite ei vaadi esijäähdytystä, jos pakastettavia on alle kolme kiloa.
Nopeassa jäädytyksessä muodostuu pieniä, samankokoisia jääkiteitä ja tuotteen solurakenne säilyy ehjänä. Hitaassa jäätymisessä jääkiteistä tulee suuria ja epäsäännöllisen muotoisia ja ne rikkovat tuotteen solurakennetta. Vaurion huomaa vasta pakasteita sulatettaessa; sulatetusta tuotteesta irtoaa runsaasti nestettä ja se on vetinen.
– Isoja marjaeriä pakastettaessa kannattaa poiminta tai hankinta ajoittaa useammalle päivälle ja pakastaa marjat laitteen pakastuskapasiteetin mukaisissa erissä, suosittelee Marjomaa.