ÄKS

Mielipide: Asukkailla on asiaa valtuutetuille – kiinnostaako ketään?

15.05.2022 20:29
Kuvituskuva.

Liimattalan tuulivoiman 2-vaiheen kaavaan sai jättää mielipiteensä perjantaina 13.5.2022 kuukauden esilläolon viimeisenä päivänä. Vain kahdessa päivässä Liimattalan tuulivoimahanketta vastustavan mielipiteen allekirjoitti 222 asukasta.

Muutama valtuutettu on kommentoinut Liimattalan tuulivoimaloita vastustavia asukkaita väittämällä, että ”siellä muutama äänekäs foliohattu/kukkahattutäti puhuu höpöjä”. Tällainen halventaa, loukkaa ja vähättelee asukkaita, joita myös äänestäjiksi kutsutaan. Nämä 222 allekirjoittajaa ovat nuoria, vanhoja, lapsiperheellisiä, eläkeläisiä, yrittäjiä, eri alan ammattilaisia, äänekoskelaisia syntyjään kuten myös muualta muuttaneita ja varmastikin kaikkien puolueiden äänestäjiä. Eli hyvin heterogeeninen otos kaupungin asukkaista; eikä ainoastaan Liimattalasta. Ei siis missään tapauksessa höperöjä foliopäitä, vaan asukkaita, jotka ovat ottaneet tuulivoima-asioista selvää.

Onko 222 paljon vai vähän? Kukin valtuutettu voi pohtia tätä itsekseen ja suhteuttaa lukumäärää viime vaaleissa saamaan äänisaaliiseensa.

Äänekosken ääniharava oli kansanedustajamme Juho Kautto 336 äänellä, toisena oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen 277 äänellä ja kolmas Tommi Lunttila 206 ääntä. Yli 150 äänen heidän lisäkseen pääsi vain 5 valtuutettua. Varsinaiseksi valtuutetuksi pääsi alimmillaan 56 äänellä ja varavaltuutetuksi alimmillaan 19 äänellä.

Me asukkaat haluamme tässä samalla muistuttaa valtuutettuja myös 31.1.2022 Sisä-Suomen lehdessä ja Äksässä (*1) julkaistusta mielipidekirjoituksesta, jonka allekirjoitti 374 kaupunkilaista. Valtuutetut saivat sen myös sähköpostilla. Siinä vetosimme kaupungin päättäjiin, että Liimattalan tuulivoimaloiden kaavahanke hylättäisiin valtuustossa. Kirjoituksessa kävimme myös läpi ehdokkaiden vaalilupaukset. Jos nämä 374 allekirjoittajaa keskittäisivät vaaleissa äänensä yhdelle ehdokkaalle, hänestä tulisi kaupungin uusi ääniharava.

Me asukkaat kysyimme valtuutetuilta sekä paikallislehdissä (25.8.2021) että sähköpostitse kysymyksen: ”Pidätkö vai petätkö vaalilupauksesi, valtuutettu?” (*2). Enimmäkseen valtuutetut eivät ole vaivautuneet vastaamaan, paitsi osa keskustan, perussuomalaisten ja maltillisten valtuutetuista. Heille kiitos, että ovat kiinnostuneita asukkaista ja heidän mielipiteistään.

Liimattalan tuulivoimalan osayleiskaava on tulossa 13.6. käsittelyyn valtuustoon, jossa jokaisella 43 valtuutetulla on se yksi oma, henkilökohtainen ääni. Silloin näemme, kuka pitää lupauksensa ja kuka pettää?

”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta” Satu Lamberg

*1) https://aksa.fi/mielipide-liimattalan-tuulivoimahanketta-vastustavat-seka-asukkaat-etta-valtuutetut/

*2) https://aksa.fi/mielipide-pidatko-vai-petatko-vaalilupauksesi-valtuutettu/

Vastaa

  1. Reetta Korjonen sanoo:

    Kiitos Satu Lamberg ja ne kaikki, jotka tuohon halusivat yhtyä. Meitä on vielä enemmän, kun osa antoi oman vastineen ja kyläyhdistys voi edustaa yleistä mielipidettä.

    Se, mitä me asioiden esille nostaneet olemme saaneet osaksemme, ei mitenkään ole ollut suopea tapa kohdata uusia Iliöitä. Me täällä olemme osanneet toimia ihan ilman konsultteja ilmiömäisen demokraattisesti. Näin ne asiat voidaan ennakoida ja nythän se on sitten ihan virallista faktaa. Kiitos valtuuston ja valmistelleiden viranhaltijoiden.
    Tämän tuulivoiman myötä voi olla, että demokratia vahvistuu päätöksissä ja kuullaan herkemmin asukkaita. Puhdistihan tuo jo ummehtunutta poliittista ilmastoa. Kiitos rohkeudestaan !

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy