Kun urheiluseurat kamppailevat taloudellisten vaikeuksien kanssa, liikunnan harrastajamäärä kasvaa koko ajan Ääneseudulla. Pula on kunnon tiloista. Harjoitellaan surkeissa olosuhteissa ja pienissä tiloissa.
Aloitetaan jäähallista. Äänekoski, Suolahti, Sumiainen -akselilla on noin sata jääkiekon harrastajaa, joista 70 lapsia. Jäähallin rakentaminen yhteiskoulun ja uimahallin viereen olisi oiva ratkaisu. Jäähallista saisi jäähdytykseen kuluvan lämpöenergian kanavoitua uimahalliin. Tällä tavalla uimahallin säilyttäminen turvattaisiin.
Monitoimihallin pitäisi palvella mahdollisimman paljon eri lajeja.
Muutama fakta:
– Huiman jalkapallo 500 lisenssipelaajaa josta 440 lapsia.Kaikkiaan piirin sarjoissa (kilpa- ja harrastesarjat) mukana oli 26 joukkuetta Huimasta.
Tärkeimmät saavutukset: Viime vuonna P04 ja P02 voittivat piirimestaruuden sekä T03 joukkue sai hopeaa. Huiman edustusjoukkue nousi 3 divisioonaan. Huima P05 : Luis Antonio cup Seinäjoki kultaa. Kokkola cup Suomen toiseksi suurimman kansainvälisen junioriturnauksen pronssi.Pojat osallistuivat kahdeksaan turnaukseen ja pelasivat 70 peliä kauden aikana.
– Urho jalkapallo: kolme junnujoukkuetta, edustusjoukkue + futiskerho yhteensä noin 65 lasta.
Jokaiselle ikäryhmälle löytyisi pelaajat mutta ei ole tekijöitä. Olosuhteet paranivat tekonurmen myötä ja harrastajamäärä kasvoi huimasti.
– Suolahden Urho yleisurheilulisenssiurheilijat 52.
Lasten sarjakisat: 300 eri kävijää kesällä 2016. Parhaimmillaan 165 lasta yhdessä kisassa. Veteraanit: viisi.
Tärkeimmät saavutukset: Saija Seppä pohjoismaiden mestari N19 800m/1500m, kolme Suomen mestaruutta: N19 maastojuoksu/ 800m/ 1500m, Euroopan tilaston 3. N18 1500m:llä
– Äänekosken urheilijat
Arviolta tällä hetkellä ohjatuissa ryhmissä noin 60. Lisenssin omaavia oli viime kesänä noin 50. Kymmenen viikkokisaa pidettiin ja eri osallistujia oli yhteensä 75.
Saavutuksia tärkeimmän oli Aino Pulkkinen N19 SM-kultaa 100m, 200m ja 400m. 2017 Aino Pulkkinen naisten 150m halli-SE 18,18 2016 Jami Kinnunen M22 keihään pohjoismaiden mestaruus ja SM-kultaa
– Urho Salibandy, Äänekosken aliarvostetuin harrastus? Lisenssipelaajia on 150 ja yhteensä harrastajia lajissa noin 300. Nämä vain Urhon piirissä. Lisäksi on harrastelijapelajioita ja kerhoja. Lapsia harrastajista on arviolta 80%.
Eron esimerkiksi Huiman jalkapalloon tekee se, että Urhon salibandy ei automaattisesti ilmoita kaikkia harrastajia pelipassin omaaviksi. Jos näin tapahtuisi, olisi lisenssipelaajien määrä varmasti 250.
Kaupungin tiloissa oikean kokoisilla kentillä (liikkari) on vain viisi vuoroa viikossa. Lajin kehittymisen ja nopeasti kasvava harrastajamäärän vuoksi tilapula on todella kova.
Salibandykentän koko on 20×40 ja virallinen alusta on muovimatto. Tämmöistä yhdistelmää ei Äänekoskelta löydy. Hyvin erikoista, koska kyseessä on suurin sisälaji kaupungissamme?
Tämä ei ole vaaliretoriikkaa, jos kysyt minulta jäähallin ja monitoimihallin rakentaminen tai pääsy valtuustoon ovat ehdottomasti ensimmäinen vaihtoehto. Meillä valmentajilla, ohjaajilla ja vanhemmilla on kova haaste edessä miten saataisiin murrosikää lähestyviä nuoria pysymään urheilun parissa.
Kun lapset ja nuoret liikkuvat ja on harrastusmahdollisuuksia on se käytetty aika pois pahanteosta sekä jatkossa auttaa sosiaalisessa elämässä.
Ilidio Flores, valtuutettu (vas), Äänekoski
Ei missään nimessä monitoimihallia! Jalkapallolle on hyvät kentät jo Äänekoskella!!
Mistä revitään rahat 🙂 Onko järki mennyt kun bio tehdas rakennettiin??
Eero: edes kentät eivät riitä mihinkään keväällä. Ja jos halutaan yhtään tarjota sadoille mahdollisuus harrastaa totisemmin, niin miksei. Tasavertaisesti muiden lajien kanssa läpi vuoden. Ja hei, me on aina maksettu ja maksetaan käyttömaksuilla.
Jäähallin voi unohtaa! Jalkapallo, salibandy ja keilaus…siinä mihi tarvitaan kunnon tilat…eikös äänekoskelta ole keilahalli loppumassa vähän ajan sisään?
Uusi koripallo sali Äänekoskelle
Entäs talviaikaan? Eikös huimalaisetkin käy Viitasaarella asti reenaamassa talvisin?
Ja Kannonkoskella. Jyväskylästäkin haetaan irtovuoroja Killeriltä ja Vehkalta, jos niitä sattuu tuurilla saamaan.
Mitä jos ostettais liikkarille muovimatto ja jaettais vuorot tasaisesti (koripalloilijatkin voi pomputella palloa muissakin saleissa)? Uus jäähalli ois pitäny rakentaa jo ajat sitten mutta sen paikasta ei taideta päästä sopuun. Ja torinki vois jättää siihen missä se nyt on.
Mitä ihmettä täällä tehtäisiin jollain jäähallilla? Lajin harrastajamäärät ja yleinen kiinnostus koko ajan laskussa, kun taas futiksen harrastajamäärät ja kiinnostus lajia ja kotimaista futista kohtaan nousussa? Rakennetaan ennemmin kunnon olosuhteet jalkapallolle, koska nykyisellään kentät vs harrastajamäärät ovat naurettavia.
Muutenkin pienemmillä paikkakunnilla mietitään tällä hetkellä mitä noille jäähalleille tehdään kun ei niille ole enää käyttöä, mutta aikoinaan 95 huumassa piti joka tuppukylään saada keppimiekkailuhalli.
Kun väestö jatkaa ikääntymistään yhä harvempaa kiinnostaa enää jääkiekko ja pian Suomikin on sivistysvaltio ja jalkapallo on ykköslaji!
niin jäähalli suolahteen ja monitoimihalli äänekoskelle
Ei missään tapauksessa niin kauan kun sairaat ja vanhukset ovat hoitoa ja apua vailla,
Terveyskeskusmaksu ovat pilvissä ja rahat ei tahdo riittää edes kunnolliseen ruokaan,. Sairaalaan ei mahdu hoitoon silloin kun sitä tarvitsisi, Rakennetaan siihen lisäosa ,ei mitään halleja terveille nuorille ihmisille ainakaan kaupungin varoilla. Vanhemmat hoitakoon lapsensa ,niin mekin on tehty
Äänekoskella on luonto lähellä sinne harrastamaan.kiitos
Olisipa tehty normaalirakennus tuosta terveyskeskuksesta, eikä lasista ökysontaa, olisi tilaa ainakin tuplasti. Mutta piti taas tehdä hieno(huono) rakennus joka kohta homeessa. Paloasemakaan ei kauaa kestänyt. Kenen vastuu noista?
Jalkapallo on maailman, suomen ja äänekosken ylivoimaisesti harrastetuin laji. Ehdottomasti jalkapallohalli äänekoskelle että saadaan puitteeet kuntoon edelleen kasvavalle lajille. Koripalloilijat mahtuu liikkarille, harrastajia niin vähän ettei tarvetta lisätilalle tosiaankaan ole tarvetta.
Jääkiekon harrastajia todella vähän joten nykyinen halli riittää aivan varmasti jatkossakin!
Nykyinen halli on pian käyttökiellossa taas rakenteidensa takia. Uusi tarvitaan siksi koska vanha lahoaa käsiin. Muuten kyllä varmasti riittäisi. Ja harrastajia tulee lisää halliin, kun puitteet on kunnossa.
Oikeata asiaa.on se kumma kun suolahteen jotain meinataan pyytää niin heti koskelta aletaan viisastellaan.terveissä nuorissa on kuitenkin tulevaisuus.
Suolahteen uusi jäähalli mutta monitoimihalli kannattaa unohtaa. Vasta investoitu tekonurmikenttään. Ei sitä golffiakaan voi talvella pelata.
Jos Äänekoskelle jäähalli tai tuo monitoimihalli tehdään niin suolahti menettää jäähallinsa.. mut hyvä kysymys mistä kaupunki repii rahat tälläisiä suunnitelmia..eikö jo monet muutki suunnitelmat ole viel odottamassa alkamistaan.. esim uus torin rakentaminen ym tyhmyydet
Jäähalli Suolahteen. Koulut käyttää arkipäivisin, iltaisin ja viikonloppuisin seurojen harjoitukset ja pelit. Kaikille avoimia luisteluvuorojakin, jos tunteja vain riittää. Monitoimihallille paras paikka olisi Kotakennään alueella tai Palomäen kentällä. Liikuntapuistoon kannattaa harkita vain, jos esim. tekojään jäähdytyslämpöjä voi hyödyntää. Molemmille halleille on käyttöä eikä nämä ole mistään muusta pois. Jos täällä ei ole harrastusmahdollisuuksia, lapsiperheet muuttavat sinne missä niitä on. Tonttimaata ja asuntoja löytyy lähikunnista ihan riittävästi.
Asiaa Ilidio puhui, kiitos!!!
Sen huomaa, että taas tuntee pelissä. Mielipiteitä kirjoitettaan, vaikka ei oikeasti ole faktatietoa. Hyvä esim. Suolahden jäähalli. Harrastajia kyllä löytyy, mutta hallin käyttöikä alkaa olla finaalissa. Kaikkia lajeja tarvitaan ja niille vähintäänkin kohtuulliset olosuhteet. Ymmärrän, että rahaa ei koskaan liikaa, mutta suunnitelmia ja unelmia saa olla vanhuksiakaan ja sairaita unohtamatta. Viisautta päättäjille!
Hyvä jos kaupunkiin saataisiin yksi paikka, joka täyttäisi kunnolla myös salibandyn ja siinä samalla myös futsalin tarpeet. Veikkaan että futsal on tulevaisuuden laji ja salibandyn suosio jatkaa jatkuvasti kasvamistaan niin koko maassa kuin Ääneseudullakin. Salibandy- ja futsal kentät ovat samankokoisia ja kummassakin suositeltava alusta on muovimatto.
Lukion uusi tuleva sali pitäisi helpottaa näiden lajien tilantarvetta, mutta onko siellä katsomo ja turnausten järjestämiseksi riittävä määrä pukuhuoneita?
Salibandyjaos on tätä nykyä Suolahden Urhon suurin jaos ja salibandy tätä nykyä Äänekoskella harrastetuin sisäpalloilulaji, joka vetää mukaan entistä enemmän lapsia ja nuoria. Kaudella 2017-18 Urholla on juniorijoukkueet kaikissa juniorisarjoissa 1999-syntyneistä alkaen aina 8-vuotiaisiin (2009-syntyneisiin) saakka. Joukkueet ovat isoja ja jokaisessa on yli 20 pelaajaa, joissakin ikäluokissa jopa yli 30 pelaajaa. Urhon B- ja C-juniorit pelaavat salibandyliiton sarjoissa kun taas nuoremmat osallistuvat Keski-Suomen piirisarjaan.
Miesten joukkueita on kaksi ja naisten joukkueita yksi. Miesten edustus pelaa III-divisioonassa ja käy kovaa taistelua tamperelaisjoukkueita vastaan II-divisioonan karsintapaikasta. Naiset ovat niinikään toisena sarjassa, mikä sija oikeuttaisi nousukarsintapaikkaan III-divisioonassa.
Aikuisten osalta toimintaan kuuluu myös kuntosähly.
Urhon salibandyjaoksen positiivinen ongelma on jatkuva joukkuemäärän ja pelaajamäärän kasvu. Valmentajia, joukkueenjohtajia ja taloudenhoitajia sekä huoltajia on joukkueisiin saatu hyvin mutta kasvun esteeksi uhkaa tulla lajin harrastamiseen sopivien tilojen puute.
Lajin suosio Ääneseudulla on kasvanut myös tyttöjen keskuudessa ja suunnitteilla on myös Urhon ensimmäisen tyttösalibandyjoukkueen perustaminen, mikä nostaisi pelaajien määrän jo noin 300 pelaajaan.
Monille urheilulajeille haasteeksi on tullut myös jatkuvasti kasvavat lajin harrastamisen kustannukset, jotka kasvavat paljon kovempaa vauhtia kuin perheitten käytettävissä olevat tulot. Entistä harvemmalla lapsella, nuorella ja aikuisella on vähemmän mahdollisuuksia osallistua ja harrastaa. Tämä on sekä syrjäyttävää ja syrjivää, joiden estäminen nimenomaisesti mainitaan vastikään päivitetyssä liikuntalaissa, joka korostaa urheilun ja liikunnan kansanterveydellistä vaikutusta ja sen edistämistä. Lain henki tulisi huomioida niin urheiluseuroissa kuin kaupungintalollakin, jossa ei-kaupallisesta liikuntapaikkarakentamisesta ja osaltaan myös harrastusten kustannuksista päätetään (salivuokrat).
Urhon salibandyjaoksen motto on ollut ja on seuraava: ”Järjestetään urheilu- ja liikuntapalveluita salibandyn parissa sellaisilla kustannuksilla, että köyhimmätkin ihmiset pystyvät lajia harrastamaan”.
Ari Baas
Urhon salibandyjaoksen puheenjohtaja
Monitoimihalli olisi hyvä ja todella tarpeellinen saada ääneseudulle, jotta eri urheilun harrastelijat/kuntoilijat sekä ammattilaiset pääsisivät treenaamaan paremmin. Kannatan! Mahdollisimman monta lähikuntaa ja Keski-Suomalaista kuntaa/kaupunkia, yritystä, yksityisiä ihmisiä sekä eduskuntaa, myös veikkausta Ray:tä ja ketä ties muita voisi pyytää hyvillä perusteluilla rahallista tukea monitoimihalli hankkeeseen. Kaikki ihmiset tarvitsevat liikuntaa, jotta pysyvät paremmassa kunnossa ja terveempänä. Olisi jo otollinen aika tälläiselle hankkeelle! Toisi myös lisää työtä… Raha ei saisi olla este! Viisaat päät yhteen ja monta tukiaa, kun saadaan mukaan, niin uskoisin kaiken järjestyvän.