ÄKS

Mielipide: Menetämmekö kilpailukykyä ja laatua kilpailuttamattomuudesta johtuen työsuoritusten tullessa In House -yhtiöiltä?

14.08.2020 12:57

Kesäkuun Sisä-Suomen lehdessä otsikoitiin Yrittäjiltä kylmää palautetta, jonka alaotsikko käsitteli mm. virkamiesten ja luottamushenkilöiden suhtautumista paikallisiin yrityksiin. Asia on varmastikin tärkeä ja vaatii keskustelua edelleen konserniyhtiöiden asemasta Äänekoskella. Konserniyhtiöillä In House -asema mahdollistaa palvelujen tarjoamisen kaupungin käyttöön ilman erillistä kilpailuttamista. Tällöin ei voidakaan puhua hankintojen epäonnistumisesta vaan yrityksien epätasa-arvoisesta asemasta suhteessa kaupungin työsuorituksiin ja niihin työsuoritusten tarjoamisesta. Työsuorituksia eivät voi pienemmät yhtiöt ja yritykset tarjota, kun kaupunki In House -periaatteella ostaa suorituksia konserniyhtiöiltä.

In house-asemassa olevien yhtiöiden jo tarjotessa suoraan työsuorituksia monelle kaupungin tarvitsemalle osa-alueelle muiden yritysten mahdollisuudet ovat epäsuotuisassa asemassa konserniyhtiöiden rinnalla. Olisiko meillä töiden tekijöitä Äänekoskella, jos ei olisi In House-asema toimijoita? Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia laajasti ja miettiä, mitä kaupunki menettää, kun toiminta perustuu vahvasti konserniyhtiöiden työntekijöiden palkkaamiseen. Menetämmekö kilpailukykyä ja laatua kilpailuttamattomuudesta johtuen työsuoritusten tullessa In House-yhtiöiltä?

Olisiko aikaa uudelle pohdinnalle? Mikä on jatkossa kaupungin asema ja osa-alueet, joilla ostetaan In House-asemassa olevilta konserniyhtiöiltä? Sopimusten luonteella voidaan vaikuttaa siihen, mikä osa-alue teetetään edelleen In House-yhtiöiden kautta ja mitä osa-alueita vapautettaisiin kilpailutukseen. Tätä keskustelua olisi syytä käydä laajemmin ja avoimemminkin. Työsuoritukset voisivat saada uusia ulottuvuuksia vapaamman markkinaehtoisen ja avoimen kilpailutuksen kautta.  

Kaupunki ymmärtää tytäryhtiöiden merkittävyyden työntekijöiden tärkeänä työllistäjänä ja lisäksi tuloksesta saatavien eurojen kautta. Toisaalta, olisiko kaupungilla rohkeutta avata yhdessä luottamushenkilöiden kanssa näkymää siihen suuntaan, että markkinatilanteen niin salliessa ja avoimemman markkinoinnin ja kilpailutuksen kautta tasattaisiin monien Äänekoskella toimivien pk- yritysten asemaa suhteessa konserniyrityksiin nähden.

Kilpailutuksia seuranneena Äänekoskella toimivat yritykset ovat tarjonneet palveluitaan tarjousten muodossa ja nähdäkseni hyvin hankintakilpailutuksissa menestyneet. Tämä on tärkeää seutukunnallisen menestymisen kannalta. 

Anna-Riitta Pentinpuro

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Mikko Somiska sanoo:

    Hyvä ja kantaaottava teksti. Tähän yhteyteen on hyvä liittää professori Tomi Voutilaisen kirjoitus, koskien kyseistä aihetta.https://yle.fi/uutiset/3-9386566

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy