Kemiallisessa metsäteollisuudessa on eletty suurta murrosta viimeisen parin vuosikymmenen ajan. Digitalisoitumisen takia on paperin tuotantoa jouduttu ajamaan reilusti alas. Kartongin kulutus ja tuotanto on puolestaan kasvanut nettikaupan ja uusien (sekä tulevien) kuitupohjaisten pakkausratkaisujen ansiosta, Monia entisiä paperikoneita on uudistettu ja kunnostettu tuottamaan erilaisia pakkauskartonkeja.
Suurin muutos on kuitenkin tapahtumassa kuidunvalmistuksessa. Entiset sellutehtehtaat ovat aidosti muuttuneet ja muuttumassa biotuotetehtaiksi. Onnistuneen ja innovatiivisen suomalaisen tutkimuksen ansiosta pystytään prosessin eri vaiheissa jo nyt ottamaan talteen useita kemikaaleja. Niitä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai raaka-aineena arvokkaampien tuotteiden valmistukseen. Tästä esimerkkiniä on ligniini, josta pystytään valmistamaan erittäin kestäävää hiiltä akkuteollisuudelle.
Merkittävää on myöskin sellun jalostusasteen nostaminen valmistamalla siitä arvokkaampia tuotteita. Tästä loistoesimerkkinä on tekstiilikuitu, jota valmistetaan kuivaamattomasta sellusta. Jo nyt on näköpiirissä tilanne, että biotuotetehtaiden tulovirrasta suurempi osa tulee tulevaisuudessa muista tuotteista kuin ”raakasellun” myynnistä.
Metsäyhtiöiden ja tutkimuslaitosten tuloksellisen yhteistyön ansiosta on metsäteollisuudella edessään positiiviset kehitysnäkymät. Tämä on merkityksellistä koko maan hyvinvoinnin kannalta. Onkin tärkeää, että metsien talouskäytössä, hoidossa, korjuussa, suojelussa, jne. eri intressipiirien kesken löydetään toimiva yhteistyö Suomen eduksi
Tämä on välttämätöntä, sillä ”Suomi tarvitsee menestyäkseen uudistuvan puujalan”
Matti Vihelä, eduskuntavaaliehdokas, Kokoomus
Kunhan niitä tuloja ohjataan lisääntyvissä määrin myös tehdaskaupunkien kukoistukseen – infraan sekä kulttuuriin. Noita laitosrumiluksia katsoessa ei vielä mielenmaisema kaunistu.
Se, että kehutaan, kuinka ne tuottavat hyvää kaikille, ei vielä tuota hyvää kaikille.
Kyllä ne tuovat hyvän potin rahaa Äänekoskellekin yhteisöverojen muodissa ja tietenkin työntekijöiden verotulot.