ÄKS

Mielipide: Miksi jäähallivuorot ovat kymmenen kertaa kalliimpia kuin liikuntasalien hinnat?

20.11.2023 16:05 (muokattu 20.11.2023 16:13)
Arkistokuva.

Urhon jääkiekko ja -taitoluistelujaosto kamppailevat jatkuvasti nousevien jääkustannusten kanssa. Jääkiekon parissa harrastajia on noin 130 junioria ja taitoluistelijoita on noin 35.

Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan kokouksessa esitin, että lisätään liikuntatoimen avustuksiin 30 000 euron määräraha nuorten alle 18-vuotiaiden jäävuoromaksuihin. Perustelu sille, että avustus on vain jäähallivuoroihin on se, että muut liikuntapaikat ovat kaupungin omistamia ja niissä on vuoromaksut yli kymmenen kertaa halvempia. Niiden maksuihin ei  myönnetä avustuksia siksi, että kaupunki on jo kompensoinut maksuja runsaasti.

Esitys ei saanut kannatusta.

Viime aikoina kymmenkunta alle 18-vuotiasta harrastajaa lopetti taloudellisen tilanteen vuoksi, näin olen altistuvat syrjäyttämiselle. Yksikin syrjäytynyt lapsi tai nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa.

Äänekosken kaupunki perii kiinteistöverona ja tontin vuokrana lähes saman summan kuin se maksaa koululaisten päivävuoroista ja yleisöluisteluvuoroista Proaveralle.

– Proavera yhtiönä joutuu perimään maksut asiakkailtaan, sillä ei ole verotusoikeutta, jolla kattaa kulujaan

– Missään kunnassa jäähallia ei pystytä pitämään yllä pelkästään yksityisin varoin.

– Onko vuorohinnat oikein, kun esimerkiksi Pankkarilla ja Liikuntatalolla tai Suolahden yhtenäiskoulun salissa vuoron saa noin kymmenen kertaa pienemmällä hinnalla.

– Kaupunki kompensoi salivuoroja reilusti.

– Pankkarin nettokustannus kaupungille vuonna 2022 oli noin 360 000 euroa ja liikuntatalolla 340 000 euroa eikä siellä makseta kiinteistöveroa eikä tontin vuokraa.

Ilidio Flores

Vastaa

  1. Keränen sanoo:

    Olisiko näitä kustannuksia voinut miettiä jo suunnitteluvaiheessa? Tuskin silloin sen paremmin Urho kuin Floreskaan kyseenalaisti maailman hienoimman jäähallin mittasuhteita ja ”ilmaisia” käyttökustannuksia. Jääkiekon tai taitoluistelun harrastaminen kilpailumielessä ei ole kansalaisoikeus. Mahdollisuus ilmaiseen harrastamiseen tarjotaan harrastamisen-malli kerhotoiminnan kautta jo kaikille muutenkin. Asiat tärkeysjärjestykseen.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy