ÄKS

Mielipide: Omalääkärimalli tulee

26.01.2023 18:49

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti 19.1 lakimuutoksista, joiden tarkoituksena on perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukkeneminen ja hoidon jatkuvuuden parantaminen. 

 

STM mainitsi eduskunnan edellyttäneen lakimuutokset hyväksyessään omalääkäri- ja omahoitajamallin laajentamista. Hoidon tarve on arvioitava nopeammin, eli samana päivänä, jona yhteydenotto tapahtui.

Käytännössä tämä tarkoittaa perusterveydenhuoltoon panostamista lisäämällä lääkäri- ja hoitajatyövoimaa terveysasemille. Siihen tarvitaan perusterveydenhuollon rakentaminen houkutteleviksi työpaikoiksi. Osana tätä on myös lisätä nykyistä enemmän opiskelijoita sosiaali- ja terveydenhuollon alalle. Samalla Hyvinvointialue joutuu kilpailemaan tekijöistä yksityisten terveysyritysten kanssa tarjoamalla tekijöille hyvät työskentelyolosuhteet ja kilpailukykyisen palkan.

Ensimmäiseksi pitää purkaa vaikka urakkatöillä patoutunut lääkäreiden vastaanottotarve, joka vie aikansa. Samalla on kuitenkin aloitettava omalääkäri ja -hoitajamallin rakentaminen erityisesti pitkäaikaissairauksia poteville. Tämä on ensimmäinen askel osin romuttuneen terveydenhuollon pelastamiseksi, joka melko nopeasti näkyy päivystyskäyntien ja poliklinikkaruuhkien vähenemisenä.

Nyt mitataan Hyvinvointialueen kyky.

Joonas Könttä, kansanedustaja (kesk.)

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy