ÄKS

Mielipide: Onko tämä oikein?

19.06.2021 15:13
Arkistokuva.

Kyse on Äänekosken Vanhusten palvelutalon rakennushankkeesta Kuhnamon rantaan.

 

Lähiseudun asukkaana ihmettelen monien muiden mukana sitä miksi kaupungilta lähetetään naapurustolle tieto ja huomautusoikeus (?) vasta sen jälkeen kun päätös on jo tehty, taputeltu ja suunnitelma kaivurin kauhaa vaille valmis. 

Tämä osoittaa törkeää piittaamattomuutta asukkaista sekä heidän mielipiteistään ja paikkakunnalla viihtyvyydestään.

Luonnonkauniit näköalat ja ranta-alueiden säästäminen kaupunkilaisten virkistysalueiksi on ehdottomasti pienen kaupungin tärkein valttikortti ja vastapaino tehdaspaikkakunnalla asuville.

Nimenomaan vapaat ranta-alueet keskustan tuntumassa ovat mittaamattoman arvokkaita nyt ja varsinkin tulevaisuudessa.

Ihmettelemme eikö muuttotappio-Äänekoskella ole todellakaan muuta rakennuspaikkaa tälle massiiviselle pytingille. Onko pakko uhrata kaupungin ainoa valoisa ja kaunis järvenranta-pelto rakennuksen ja parkkipaikkojen vaatiman asfaltin alle?  Seuraukset olisivat peruuttamattomat.

Paras paikka vanhuksille olisi esim terveyskeskuksen läheisyydessä tai tyhjillä ja tyhjentyvillä  alueilla keskustassa.  Palvelujen ollessa lähellä voisivat omatoimiset vanhukset suorittaa itse asioitaan.

Luutuneiden käsitysten sijaan pitäisi päättäjillä  olla uudenlaista näkemystä ja ajattelutapaa. 

Tämän päivän ja tulevaisuuden päätökset tulisi tehdä enemmän luontoarvoja ja asukkaiden viihtyvyyttä huomioiden ja varsinkin täällä Äänekoskella kaupungille ominaista erityistä järviluontoa vaalien.

Tätä mieltä ja pyynnöstä tämän asian paperille saattanut:

Seija Linna-Takala

Vastaa

 1. Veronmaksaja sanoo:

  Mitäpä sitä vanhuksille suomaan elämän viimeksi vuosiksi mukavaa järvinäkymää.
  Parempi varmaan olisi ,jos sijoittaisi kaikki jonnekin betonilähiöön.
  Valitettavasti kaikki eivät ole arvoiltaan ahneita ja häikäilemättömiä. Vanhukset ovat ansainneet palvelutalon parhaalta paikalta!

  1. Pertti Salo sanoo:

   Olen samaa mieltä, Käynti vanhainkodilla avaa silmät, kenelle ei suotaisi järvinäkymää viimeisinä elon vuosina.

  2. Seija Linna-Takala sanoo:

   Kyllä, olen samaa mieltä, että vanhukset ansaitsevat parhaan paikan, mutta käsittääkseni tässä suunnitelmassa asukkaiden huoneista ei ole järvinäkymää lainkaan ja jokainen rantatietä lenkkeillyt tietää, että kun pohjoinen puhuu on siellä todella kylmä. Pohjatuulille altis paikka ei ole paras mahdollinen vanhusten ulkoilun kannalta. Lisäksi pitkä matka ylämäkeen terveyskeskukseen ja kaupoille on varsinkin pyörätuolipotilaille ja heidän omaisilleen hankalaa.
   Äänekoskella ei voi puhua betonilähiöistä.
   SLT

 2. seija linna-takala sanoo:

  Olen samaa mieltä, että vanhukset ansaitsevat parhaan paikan, mutta käsittääkseni ko suunnitelmassa ei asukkaiden huoneista ole järvinäkymää lainkaan. Lisäksi jokainen rantatiellä lenkkeillyt tietää, että kun pohjoinen puhuu on siellä todella kylmä. Pohjatuulille altis paikka ei ole paras mahdollinen vanhusten ulkoilun kannalta. Parasta ei ole sekään, että esim pyörätuolipotilaille ja heidän omaisilleen pitkä matka ylämäkeen terveyskeskukseen ja kaupoille on raskas ja hankala.
  Äänekoskella eivoi puhua betonilähiöistä.
  SLT.

  1. Seija Linna-Takala sanoo:

   Pertti. Siinähän menetetään myös jo olevan vanhaikodin upeat maisemat.
   SLT

  2. seija linna-takala sanoo:

   Pertti. Siinähän menetetään myös jo olevan vanhustentalon upeat näkymät.
   SLT

 3. Petteri Nieminen sanoo:

  Kyllä kylmä tosi asia on kun olet siinä kunnossa että joudut vanhain kotiin ei siinä järvi näkymä paljon mieltä lämmitä kaikkine vaivoineen ja särkyneen.Risusaari olisi hyvä paikka vanhainkodille olisi järvinäkymä joka puolelle.

  1. Reetta Korjonen sanoo:

   Olen seurannut tuon asian kehittymistä ja en ole ihan selvillä kuinka omatoimiselle vai täysin autettaville tuo on tarkoitettu. Nyt on myös kehitysaika, mutta ei suuria yksiköitä, vaan maanläheisiä tuttuja ympäristöjä. Miksi ei ole ajateltu saneerarata esteettömiä kerrostaloja noista entisistä, missä jo asuu paljon ikääntyneitä. Hissit ja yhteiset
   riittävät tilat ja voisit avun turvin olla kotonasi, vaikka viimeiseen henkäyksen asti. Maisema on tärkeä, mutta sitäkin tärkeämpi on riittävä hoito, ruoka, juoma, turvallisuus ja pysyvyys.
   Kallis investointi ja ottaako Sote sen täydestä arvosta vastaan, saako selville, että annetaanko asiasta mitään takuita. Parhaiten hoitaisi oikea hoidonporrastus ja pienemmät yksiköt jokaisessa taajamassa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy