Ei oikein muutakaan voi todeta, kun niihin on tutustunut. Minulle on tullut vaikutelma, ettei kaupungin johtavilla virkamiehillä ole kaikin ajoin jalat maassa ollenkaan, vaan he ikään kuin leijuvat joissakin ”sfääreissä”. Eritoten tämä koskee kaavoituspäällikköä, joka ulkomaanreissuillaan näkemiään ajatuksia yrittää soveltaa Äänekoskelle, joka on kuitenkin liian pieni paikka moisten soveltamiseen. Eritoten ihmettelen hänen eräänlaista pakkomielletään kahviloista, eiköhän niitä ole aivan tarpeeksi.
Huippuna on kaupunginjohtajan lausunto että: uuden mahdollisesti kaupungin rakentamaa kahvilan hintaa ei edes tiedetä vielä. Pitäisikö nykyisten kahvilayrittäjien menestymistä vaikeuttaa moisella suunnitelmalla, varsinkin kun yksi on joka tapauksessa tulossa Viiskulmaan? Käsittääkseni talous on edelleen tiukalla, siihen ei kahvilainvestointeja enää kaivata. Toinen ainakin tässä vaiheessa järjetön ajatus on se pysäköintitalo. Olen kirjoittanut aiemmin, että Äänekoskea pitäisi markkinoida ilmaisella pysäköinnillä, koska niitä paikkoja toistaiseksi riittää. Onkohan tarkoitus, että kun asuintaloja joskus tehdään Työskintien seutuville, niin ko. talojen pysäköinti olisi maksullisena siinä pysäköintitalossa, koska hallituksen listassa 6.6. sanotaan, että pysäköitipaikat ovat 250:n metrin päässä.
Ei pidä tehdä liian ahdasta kaavaa, kyllä jokaisen rakennuksen vieressä pitää olla kohtuullinen määrä pysäköintipaikkoja, tehtäköön niitä talojen pohjakerroksiin, kun tilaa on vähän ja vieraspaikat ulkopuolelle talon viereen. Olen edelleenkin sitä mieltä, ettei toria pidä siirtää nykyiseltä paikaltaan mihinkään. Montakohan sataatuhatta säästyisi, kun entisestä ”muokattaisiin” sellainen viihtyisä ”olohuone”, niin kuin muutama vuosi sitten aiottiin? Kyllä sen ajatellun torin paikalle aivan varmasti löytyisi muutakin. Enpä malta olla vielä huomauttamatta, kun Länsiportin kaavasta kättä väännettiin, niin Shellin paikka oli vakavasti uhattuna, mutta mites on nyt, iso laajennus tuli liike-elämää piristämään. Mutta silloinkin oli suunnitelmissa kahvila/kioski Mercurian parkkipaikalta Torikadulle ulostulon kohdalle. Totean vielä lopuksi, että totta kai suunnitelmia/ visioita pitää olla tekeillä, mutta niiden pitäisi olla sellaisia ”maanläheisiä”, eikä liian korkealentoisia.
Raimo Poikonen, teknisen lautakunnan jäsen
Vaikka nyt onkin tulevaisuuden uskoa, ei Äänekoskella ole positiivisen paikan imagoa. Tästä ei pysty muodostumaan mitään Töysän Tuurin veroista ostosparatiisia. Myöskään kovin suurta satunnaisten matkailijoiden tulvaa ei ole odotettavissa. Siksi kannatan harkintaa kaupungin suunnitelmien suhteen. Jalat maassa on hyvä lähtökohta. Kaupunkilaiset eivät montaa kahvilaa, montaa ravintolaa elätä, kun matkailijoita ei teollisuuspaikkakunnan imagosta kärsivälle Äänekoskelle montaa eksy. Varsinkaan kaupungin ei tule rakentaa tai investoida kahviloihin eikä vastaaviin tiloihin. Siihenhän Poikonenkin viittasi. Kaupungin tulisi lopettaa muutkin liiketoiminnot ja myydä olemassa olevat yritykset, bisnekset ja tarpeettomat rakennukset. Veroäyriäkin tulisi jollain keinoin saada kilpailukykyisemmäksi, alle verrokkipaikkakuntien. Harvoja positiivisia asioita paikkakunnalla on Keitelejazzit. Se houkuttelee kerran vuoteen satunnaisia kesästä ja musiikista nauttivia paikkakunnalle. Tietenkin tämän hetkinen tilanne on positiivinen, kun paikkakunnalla on kohta yli 2000 rakentajaa töissä. Pian hekin ovat poissa ja alkaa arkinen arki.
Samaa mieltä Raimon kanssa. Jätetään suuruuden hullutukset pois ja sijoitetaan ne rahat vanhusten / lasten palvelujen parantamiseen.
Jätetään suuruuden hullutukset pois ja maksetaan säästyneillä varoilla velkoja pois. Näin tulevilla sukupolvilla olisi vähemmän maksettavaa ja rahaa riittäisi vielä tulevaisuudessakin vanhusten hoitoon yms. Eihän vanhusten osuus väestöstä suinkaan ole vähentyvä vaan päin vastoin.
Hyvä Raimo!
Olen täysin samaa mieltä. Lisäksi sanoisin, että ei vaihdeta torin paikkaa, vaihdetaan mieluummin kaavoituspäällikkö.