ÄKS

Mielipide: Suomen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa

28.03.2023 12:31

Kansainvälinen tiedeyhteisö on lähes yksimielinen, että ilmaston lämpeneminen on tosiasasia ja siihen on reagoitava, mitä pikemmin sen parempi. Tähän kannattaa uskoa eikä siihen pariin prosenttiin, joka aina on erimieltä.  Voi tietenkin väittää, että ei meidän tekemisillä maailmaa pelasteta. Meidän suomalaisten rooli, voi ja pitää, kuitenkin olla paljon kokoamme suurempi uusien ratkaisujen ja teknologioiden kehittäjänä,  valmistajana ja myyjänä. Tällä tavoin voidaan Suomeen saada uutta huippuosaamista ja teknologiaa, uusia Nokiota, jotka luovat uusia työpaikkoja ja hyvinvointia.

Kuten olen jo aikaisemmin kirjoittanut tämä ei ole mitään otopiaa tai toiveajattelua vaan alkaa olla todellisuutta. Metsäteollisuudella on jo valmiina puujohjaisia biopolttoaineita, Äänekoskella on rakenteilla  biometanolilaitos ja pilot vaiheessa on  tekstiilikuitulaitos.  Sunilassa on etenemässä hanke akkuhiilin valmistamiseksi puun ligniinistä. Myöskin hanke selluloosakalvon valmistamiseksi etenee. Tässä muutamia julkisuudessa olleita hankkeita ja muita on tutkimusputkessa. 

Erittäin merkittävää on myöskin, että Suomen maaperässä on useita rikkaita harvinaisten maametallien esiintymiä. Näitä tarvitaan akkuteollisuudessa kasvavia määriä. Suomessa on myöskin kehitetty pitkälle näiden metallien talteenottoa.

Ehkä kaikkein  mielenkiintoisin alue on tuuli- ja aurinkosähkön avulla tapahtuva veden elektrolyytinen hajottaminen vedyksi ja hapeksi. Syntynyttä vetyä voidaan käyttää erilaisissa prosesseissa tai polttoaineena, tai sitä voidaan varastoida. Suomessa on jo nyt kehitetty pitkälle menetelmä, fossiilisten tuotteiden korvaamisesta vedyllä metalliteollisuudessa. Toinen pitkällä oleva innovaatio on hiilivetypolttoaineiden valmistus vedystä ja hiilidioksiidista. Polttomoottreista ei siis tarvitsekaan luopua. Myöskin ensimmäinen vetyä pottoaineenaan käyttävä lentokone on tehnyt neitsytlentonsa.

Tässä muutamia esimerkkejä roolistamme ilmastonmuutoksen torjunnassa. Voimme siis olla paljon kokoamme merkittämpi vihreässä siirtymässä, jos ja kun niin haluamme. Vaaleilla valittavilla kansanedustajilla on suuri rooli, ettei tätä tuhannen taalan paikka sössitä.

Matti Vihelä, eduskuntavaaliehdokas, Kokoomus

Vastaa

  1. Kansalainen sanoo:

    No mutta kun ei ole rahaa lähteä tuohon vöyhötykseen, niin en lähde. Kolme lasta ä, asuntolaina, autot, kesämökki, jne… Kulut ovat suuret, eikä palkka riitä.
    Voi toki olla hankkimatta lapsia ja perustamatta perhettä. Tuodaan lapset tänne ulkomailta tulevaisuudessa, niin riittää palkka.

  2. Nahkuri sanoo:

    Tiedeyhteisö lähes yksimielinen.. joopa joo. Ei ole. Koska eri mieltä olevat vaiennetaan ja canceloidaan. Ei voi olla muuta kuin samaa mieltä.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy