ÄKS

Mielipide: Toteutuuko keskustan kaava?

04.07.2024 15:41

Nyt, kun ns. Valintatalon kiinteistön purku on käynnissä ja rakennus on kohta maantasalla heräsi taas kiinnostukseni kaupungin keskutaajaman kohtaloon.

Äänekosken keskustaan, Kauppakadun, Torikadun ja Työskintien väliselle alueelle laadittiin kymmenkunta vuotta sitten uusi asemakaava. Se valmistui 2016 ja sai, valitusten jälkeen,  lainvoiman vuonna 2018. 

Kaavan laadinnan aikaan kaupunkimme asukasmäärä oli yli 20000 ja toiveissa oli kasvu mm. tehdasinvestointien ansiosta. Alueelle tulisi kaavan mukaan tori, monitoimiaukio ja sille on kaavoitettu yhteensä viisi asuin/liikekerrostaloa, joihin uusia asuntoja tulisi jopa 200.

Mielestäni kaavaa  voidaan pitää onnistuneena, mutta sillä  edellytyksellä, että kaupungin asukasmäärä olisi kasvanut tai kasvaisi toiveiden mukaisesti.  Tosiasia kuitenkin on, että väestömäärä on laskenut yli kymmenellä prosentilla, ollen nyt alle 18000. Kasvun kulmakerroin on ollut oikea, mutta etumerkki väärä!

Voidaan sanoa, että kaavan toteutus alkoi vuonna 2015 ns. Koskenhovin rakennuksen purkamisella. Seuraava vaihe oli Niskasen kiinteistön purkaminen 2017. Tällöin oli toiveita myöskin uuden rakentamisesta, mutta erilaisten vaiheiden jälkeen hankkeet eivät toteutueet. Kaupunki ja Proavera suunnittelivat keskusaukiolle ns. Toripaviljonkia, mutta tällekään hankkeelle ei löytynyt toteuttajaa.

Asemakaavan toteutus jatkuu nyt siis ns. Valintatalon kiinteistön purkamisella ja seuraava kohde lienee entinen Seurakuntatalo.

Positiivisena asiana voidaan pitää kavaan kuuluvan Keskusaukion toteutusta ensin kaupungintalon puoli ja viime kesä aukion toinen osa. Eikä se mukulakivipintainen pihakatukaan ensisäikähdyksen jälkeen niin paha ole. Nyt olisi purkamisesin sijaan rakentamisen aika!

Keskustan kehittämisen kannalta täytyy vain toivoa, että asukasmäärä kääntyisi nousuun ja mahdollisimman moni Äänekoskella työssäkäyvä huomaisi, että täällä koulut, päiväkodit ja harrastusmahdollisuudet on laitettu erinomaiseen kuntoon.  Äänekoskella voi asuakin eikä vain käydä töissä!

Jorma Kiviranta

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy