ÄKS

Mielipide: Tuulivoiman puhuttava vaikutus

24.11.2022 13:32
Kuvituskuva.

Voimme kysellä, mikä on tärkein ja nopeimmin ihmisten elämään vaikuttava asia kotikunnassa. Onko se terveyspalvelut, kouluasiat, päivähoito, ympäristö, asumispolitiikka, vanhustenhuolto vai tuulivoiman tulo omille nurkille ?
Seuraamalla valtuustoseminaareja ja valtuuston kokouksia voi päätellä kuinka kunnissa käytävä keskustelu on ajan hermolla kuntansa tarpeista.
Melko sama meno on joka puolella Suomea. Suurin ja mullistavia uudistus, Sote ei juuri tuo lähetystöjä ja kannanottoja toimintaan. Ei täällä eikä muualla. Mutta yksi tuo tuulahduksen entisaikojen ” rauhanmarssista” ja siinä nuo asetelmat ovat hyvin selvästi muotoiltu.

Onko nyt kunnissa joku ihmeellinen halu tukkia päättäjien korvat siitä edunvalvonnasta, joka kuitenkin on myös Soten uuteen toimintapolitiikkaan huomioitava. Kuntien on valvottava asukkaan arjen sujumista ja sen toteutumista vastineeksi saadun rahan käytöstä. Kunta luovuttaa budjetista n. 60% Sotelle ja luottaa, että sieltä tehdään se, mikä on luvattu. Pitää muistaa, että lupaus ei ole vielä tulos. Siinä välissä on monta muuttujaa ja siksi kuntien on erikoisen tärkeä seurata, kuinka muuttuu toiminta ja muuttuuko se hyvään vai huonoon suuntaan.

Tuulivoiman tulo kuntiin on taas osa valtakunnan politiikkaa myös ja tärkeä. Nyt on tulossa eduskuntavaalit ja sen yhteydessä ei näytä viriävän keskustelua yhtään siitä, kuinka tuo täysin sekaisin laitettu sähkön tuotanto aiotaan ratkaista. Nyt on menossa se kausi, kun eduskunnassa käsiteltiin turpeen uusiutumista. Se arvottiin arvalla uusiutumattomaksi vastoin luonnon lakeja. Ruotsissa edustajat olivat tienneet, että se kasvaa ja niin he saavat turpeesta ja sen biotaloudesta kansallista etua. Meillä nyt voitte jokainen huomata sähkömarkkinan hinnoista, mitä poliittinen sähkö maksaa. Osallisia tähän on ihan jokainen puolue oikealta vasemmalle.
Siksi tuulivoimastrategia osana kansallista energiahuoltoa olisi saatava keskusteluun eduskuntavaalien teemana. Se koskettaa meitä jokaista ja kaikissa elämän vaiheissa. Siksi olisin odottanut, että Matti Virtanen kauan valtuutossa vaikuttaneena näkisi asiassa tämän laajemman yhteyden. Toiseksi taas on tulossa jo toimivien sähköä tuottavien laitteiden lisäksi tehtaallemme jätemassaa käyttävää sähköntuotantoa. Mikä on kestävää? Sekö, että hakataan raaka – aineen kasvualue tuulivoimalle teollisuusalueeksi vai käytetään puu rakentamiseen ja jäte energiaksi. Valtuustoaloitteen tekijät voisivat tästäkin kirjoittaa. Lisäksi, kun katsoin aloitetta, ei voi kukaan kuntalainen Virtasta lukuunottamatta tietää, keitä siinä on puuhamiehenä. Olisiko tarvinnut selkokielisen nimenselvennyksen? En tiedä onko tuossa tarkoitus osin siitä, että tulkinnanvarainen nimikirjoitus muuttuu vain Virtasen aloitteeksi.

Kaikkiaan on sanottava, että voitte jokainen katsoa Fingridin sivulta joka tunti lukeman, paljonko sieltä tuulivoimaa tulee valtakunnan verkkoon. Sitä on nyt torneissa valmiina jo 5000 MW ja nytkin on viikon kuluessa tullut vuorokaudessa keskimäärin 350 MW. Tämä ei silti ole aivan varmaa, kun missään ei ole ilmoitettu, kuinka paljon nuo pystyssä olevat tornit syövät sähköä pelkällä seisomisella Suomen luonnossa. Eikö se ole teistä strategiassa selvitettävä ensisijainen tieto. Onko tuulivoima energian syöjä vai sen lisääjä !
Ette ole valtuustoseminaarissa näitä saaneet selville eikä tiedä Virtanen, ei kukaan muukaan. Siis nyt on niin suuren strategian laatimistarve  jo valtakunnallinen, että täälläkin  pääsemme taas kehumaan,  kuten on ollut puhe esittelyssä tuulivoimasta, että olemme Suomen  ensimmäinen korkeiden tornien kaupunki myös Euroopassa, kenties koko maailmassa. Näin sen kaupungin johto meille esitteli.

Me emme saa enää Afrikkaa paremmin asioita hoidettua ja huussihommatkin otetaan malliksi sieltä. Muovipussiin ja mäkeen!
Nyt pitäisi olla aikaa laittaa jäitä hattuun joka kolkalla armasta isänmaata ja ryhtyä olemaan muutakin kuin, suuren lännen ja EU.n suurten valtioiden juoksutyttö tai -poika!

Minua surettaa tämä ahneus ja kansalaisten väheksyminen!

Reetta Korjonen, toisinajattelija jo kolmannessa polvessa

Vastaa

  1. Jarmo Aho sanoo:

    Asiaa puhut, mutta taitaa nämäkin huomiot tuuli puhaltaa horisonttiin.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy