ÄKS

Mielipide: Vääristyykö painotukset vaaleissa?

13.01.2022 09:48

Olen seurannut hyvin mielenkiinnolla sitä, kuinka tuo vaaliehdokkaiden tieto ja tuntemus Soten tehtävistä näkyy vaalimainonnassa ja ehdokkaiden puheissa. Ei minun mielestä ole nyt kovin tasapainoinen kehitys menossa.

Miksi se on niin tärkeä jo nyt vaalissa. Ne valtuutetut luovat linjat ja toimintamuodot, joilla palvelut kohdentuvat. Ei riitä jompi kumpi eli terveyden edistäminen tai sosiaalihuollon korostaminen, vaan nyt ne laitetaan tuottamaan turvaverkkoja hyvään arkielämään.
Pelkona on minulla, että nuo vahvat osat, eli ennenkin kuntaelämää ohjannut erikoissairaanhoito vie siinä asiaansa ja muut vikisivät. Näin se on ennenkin ollut kuntien sopeuttaessa budjettia sosiaalitoimeen ei lakisääteisten toimintojen rahoituksesta. Tämä on ihan ensimmäinen asia, josta pitää olla pelisäännöt, että toisen ylitykset eivät syö pelinappuloita toisen laudalta. Näyttää olevan niinkin, että kun valtuustoon muodostuu jonkun ammattikunnan edustajia runsaasti, niin se puoli voi korostua. Tämä ei ole poliittinen jakauma, vaan ammatillinen näkemys oman toiminnan tärkeydestä, arvosta ja arvostuksesta. Siksi toivoisi sinne valikoituvan laajasti osaajia ja ennenkaikkea ihmisen elämän tarpeiden ymmärtäjiä. Uudistus on muutakin kuin rahan riittävyys ja sen säästötarve. Se on palvelujen uudelleen organisointi, tuottamisen muodot ja myös omatoimisuuden ja omaisten huomion kiinnittäminen avun tarjoamisessa. Siis hanke on valtaisa ja sen matkalla on monta mutkaa ja metsäänkin voidaan mennä. Toivottavasti ei eksytä niin syvälle, että  Sote lapsi hukkuu jo ennen kuin on kastettu toimintaan.

Toinen asia, joka ihmisiä hämmentää on se, että eivät ehdokkaat kerro, ei puolueet juuri korosta, että nämä eivät ole kuntavaalit. Näissä vaalien ehdokkaita voi äänestää alueen nimistä. Kuntarajat ovat pois ja voit löytää paremmin sopivan ehdokkaan, jos ymmärrät, että ei tarvitse äänestää vain oman kunnan ehdokkaita. Miksi tämä on niin heikosti kerrottu ja siksi voi esim.joku hyvinkin pätevä ihminen mennä pienistä kunnista läpi, jos monista kunnista saa kannatusta. Nyt korostuu asian harrastuneisuus ei pelkkä poliittisuus, mitä puolueet minusta aivan liikaa korostavat. Asiantuntijuus on se ja arkijärki toinen, joita toivon monelle valtuutetulle työhön mukaan.
Näin arvelee entinen kuntapäättäjä, nykyinen palvelua käyttävä mummo.

Reetta Korjonen

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy