ÄKS

Mielipide: Yksityiset sote-palvelut vaativat myös paljon veroeuroja

08.03.2024 21:43

Valtiovarainministeriön kovan linjan talousohjaaminen rakentuvien hyvinvointialueiden rahoituksessa on tuhoisaa. Näyttää siltä, että Suomen istuva hallitus ei edes halua sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen onnistuvan, niin tiukasti rahoitusta säädellään.

Teppo Kröger Suomen Akatemian Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikön johtaja otti myös kantaa siihen, kuinka tämä talousohjaus rapauttaa jo entisestään heikkoja vanhusten sote-palveluja.

Saimme hyvinvointialueille jo valmiiksi kuntien vuosia jatkuneesta alibudjetoinnista johtuneen valtavan suuren palveluvelan, jota ei millään pystytä maksamaan huonosti aikataulutetulla ja leikatulla valtion rahoituksella.

Kokoomuksen peräänkuuluttama unelma ”valinnanvapaudesta” täyttynee maksukykyisten asiakkaiden kohdalla yksityisillä palveluntuottajilla, muiden jäädessä jo nyt kokonaan vaille palvelua.

Näistä ikäihmisten hoivapalveluista nostan esimerkiksi suunnitelman sulkea Äänekoskelta kaksi vanhusten ympärivuorokautisen, tuetun ja yhteisöllisen palveluasumisen yksikköä; yhden Konginkankaalta ja toisen Sumiaisista.

Äänekoskella väestö ikääntyy ja sairastavuus on suurempaa kuin keskimäärin. Meillä on kasvava tarve näille sote-asumispalveluille, joita ei nytkään ole tarjolla tarpeeksi.

Minne me jatkossa ohjaamme vanhuksiamme asumaan, kun kotona asuminen ei enää onnistu? Kaavailuissa on, että yksityisellä palveluntuottajalla. Mutta missä tiloissa ja millä rahalla? Millä laskuopilla se voisi tulla halvemmaksi tai tehokkaammaksi?

Konginkankaan tila ei ole enää ajanmukainen. Julkisissa tiloissa on myös vuosia jatkuneen talouskurituksen seurauksena mittavat korjausvelat. Eikä uusia tiloja ole rakennettu tähän tarpeeseen riittävästi.

Saadaksemme vanhuksillemme terveitä asumistiloja, joihin ammattilaisten on hyvä tulla tekemään inhimillisesti arvokasta työtään, tarvitsemme siihen rahaa. Istuvalta, maan oikeistohallitukselta rahallista tai muutakaan tukea, tai arvostusta on julkisten palveluiden, – työntekijöiden tai edes – rakennusten lienee turha odottaa.

Sirpa Martins, Hyvaks-valtuutettu

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy