ÄKS

Mikon ja Niken taidetta ylöspantuna – UpSyntrooma esittelee kahden erityisen Outsider-taiteilijan töitä

04.10.2023 10:00 (muokattu 04.10.2023 22:45)
Nikke Liinamaan (vas.) ja Mikko Oulin taidenäyttely on avoinna Hoikkassalissa lokakuun loppuun saakka.

Mikko Ouli ja Nikke Liinamaa ovat tunteneet toisensa pitkään ja piirtäneet vielä pidempään. Nyt näiden taiteen ”outsidereiden” persoonalliset työt ovat esillä Hoikkassalissa.

 

Taide kuuluu kaikille, yhdenvertaisesti. Taiteilija voi olla koulutuksen saanut – tai virallisen taidemaailman ulkopuolinen.

45-vuotias Mikko Ouli ja 32-vuotias Nikke Liinamaa kuuluvat jälkimmäiseen joukkoon eli niin sanotun Outsider-taiteen tekijöihin. Äänekoskelaiskaksikko tekee omaa luovaa työtään omaehtoisesti ja intohimoisesti. Kynä on tiukasti kädessä päivittäin, joskus jopa kahdeksan tuntia.

Ouli ja Liinamaa erottuvat massasta muutenkin. Miesten oireyhtymään liitetään negatiiviseksi mielletty sana down, mutta todellisuudessa se oli kromosomihäiriötä ensimmäisenä tutkineen lääkärin sukunimi.

Taiteellaan Ouli ja Liinamaa kääntävät mielleyhtymän ylösalaisin. Siksi taiteilijoiden Hoikkassalissa avautuvan yhteisnäyttelyn nimi onkin UpSyntrooma.

Mikko Ouli ja Narnian kuninkaalliset.

Kuvataiteen kaanonia saati virallisten asiantuntijoiden mielipiteitä kumpikaan ei pohdi. Esillä onkin ainutlaatuisia, riemastuttavia ja taatusti persoonallisia töitä.

Taiteilijoista vanhemman eli Mikko Oulin töitä 0n ollut nähtävillä Hoikkassalissa aiemminkin, vuonna 2002. Nikke Liinamaalle näyttely Äänekoskella on ensimmäinen. Hänen töitään on ollut esillä Outsider art -monitaidetapahtumassa Helsingissä vuonna 2022. Keväällä 2023 samat työt olivat nähtävillä myös virtuaalisessa Outsider Art Finland -ryhmänäyttelyssä Pariisissa.

Piirtäjänä Ouli innostuu eri aihepiireistä ja keskittyy kyseiseen aiheeseen usein pitkään. Hoikkassalissa nähdään Oulilta muun muassa eläimiä, maisemia, Narnia-aiheisia kuninkaallisia ja muumeja. Värikkäästi piirtävä Ouli on innostunut viime aikoina erityisesti itsenäisyyspäiväjuhlista.

Liinamaan pääasiassa luonnoskirjoihin kuulakärkikynällä piirtämät teokset ovat sarjakuvamaisia, oivaltavia, vakavia, mutta usein myös humoristisia. Outsider Art -näyttelyn kuraattorin mukaan Liinamaa tekee käsitetaidetta.

Nikke Liinamaan töistä suurin osa löytyy luonnoskirjoista, mutta näyttelyssä on myös suurelle lakanalle tehty työ, joka oli alunperin esillä Jyväskylän kaupunginkirjastossa.

UpSyntrooma näyttely on avoinna 3.–31. lokakuuta 2023 Hoikkassalissa, Äänekosken kaupunginkirjaston alakerrassa (Wessmanninkatu 2).

LUE LISÄÄ: Nikke Liinamaalla luvassa Helsingin-reissu – valittiin Outsider Art Festivaalin taiteilijaksi

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy