Suomalaisissa kodeissa heitetään vuosittain miljoonia kiloja ruokaa roskiin. Varsinkin juhlapyhien aikaan ruokajätettä kertyy helposti tavallista enmmän.
Jäikö kinkkua viime vuonna yli? Entäs, jos tänä vuonna hankkisitkin vähän pienemmän? Eikö kukaan tykkää porkkanalaatikosta? Voisiko sen jättää pöydästä kokonaan pois?
Ruoan oikein säilyttäminen on myös tärkeää. Kotona valmistetut ruoat säilyvät jääkaapissa noin kolme päivää. Nopeasti pilaantuvat ruoat, esimerkiksi kala, kannattaa säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa.
Jos ruoat uhkaavat jäädä syömättä, voi vaikkapa koputtaa naapurin ovelle ja kysyä, kelpaisivatko ylijääneet herkut. Kuivakakut, piparit ja suklaat tekevät kauppansa varmasti joulupyhien jälkeen työpaikkojen kahvihuoneissakin.
Faktaa ruokahävikistä ja kätsy annoslaskuri löytyvät Saa syödä! -sivustolta osoitteesta http://www.saasyoda.fi/.