ÄKS

Mittavien mahdollisuuksien innovaatiohankkeita – Metsä Springin tähtäimessä hyöty ja hyvinvointi

26.09.2020 10:28
Äänekoskella on jo onnistuttu tekstiilikuidun valmistuksessa.

Äänekoski on nyt yksi niistä onnekkaista paikkakunnista, joilla koneiden pysäyttämisen sijaan investoidaan. Metsäteollisuuden ympärille kasvaneessa tehdasryppäässä toteutetaan kaksi mittavaa tutkimushanketta demolaitoksineen.

 

– Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin tehtävänä on edistää uusiutuvien raaka-aineiden ja materiaalien jatkojalostusta kehitys- ja tutkimustyöllä sekä  investoinneilla. Tavoitteena on, että tutkimustuloksia ja innovaatioita voidaan hyödyntää ja laajentaa niitä teolliseksi tuotannoksi, kertoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas vonWeymarn.  

Jos toiminta johtaa tuotantolaitosten rakentamiseen, on Äänekoski mukana mahdollisen uuden   täysimittaisen tehtaan sijainnin selvityksessä.

– Metsä Groupilla on monilla paikkakunnilla teollisuutta, jonka yhteyteen mahdollinen uusi tuotanto olisi luontevaa sijoittaa. Monet seikat vaikuttavat, muun muassa sekin, miten uusille laitoksille löytyy tilaa, von Weymarn arvioi ja jatkaa, että tehdasintegraatissa hyötyviä osapuolia voisi olla useampiakin.       

Hankkeiden onnistuessa on luvassa uusia suomalaisia tuotteita, joiden valmistus tuo työtä ja  hyvinvointia. Hyötyä koituu laajalti. Suomalaisessa metsäteollisuudessa on laitettu tutkimuksessa ja tuotekehityksessä nyt iso remmi päälle, kun metsäyhtiöt panostavat jatkojalostukseen. Uusia konsteja ja tuotteita luodaan eri konserneissa useiden kymmenien miljoonien eurojen hankkeilla.

Kun painopaperien kysyntä markkinoilla laskee edelleen ja samalla sellun tarve niiden valmistuksessa vähenee, tarvitaan tilalle uusia, vähintäänkin saman jalostusasteen tuotteita. Selluloosa muuntuukin moneksi, kun pannaan toimeksi. Keskeinen tutkimuskohde Metsä Springillä on raakaöljypohjaisen muovin korvaaminen erilaisissa tuotteissa puukuidusta valmistettavilla materiaaleilla.

– Maailmalla on jo nyt kova kysyntä tuotteille, joiden valmistuksessa öljy on vaihdettu bioraaka-aineeseen, kuten selluun.

Von Weymarn kertoo, että tarvetta on myös puuvillaa korvaaville tuotteille.

– Vaikka sekin on luonnonkuitu, viljelystä koituu nykyään mittavaa uhkaa ympäristölle.

Toimitusjohtaja korostaa, että tarvitaan eri alojen laajaa asiantuntemusta, kun selvitetään tuotantoketjun toimivuutta, jatkojalostusta, käyttösovellutuksia ja kierrätystä, eli tuotteen elinkaarta alusta loppuun.

VonWeymarn painottaa, että eettisyys, kestävä kehitys, kierrätys, ekologisuus, hiilijalanjälki ja ympäristö ovat keskeisesti esillä, kun luodaan uusia tuotteita ja tuotantomenetelmiä.  

Metsä Spring ja japanilainen Itochu Corporation toteuttavat Äänekoskella 40 miljoonan euron tutkimushankkeen, jonka puupohjaisia tekstiilikuituja valmistava koetehdasalkoi pyöriä syyskuussa. Koetehtaan laskennallinen maksimikapasiteetti on noin 500 tonnia kuitua vuodessa. Henkilöstöä on runsaat kymmenen.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Niklas von Weymarn kertoo, että tekstiilikuituhankkeessa japanilaisten tutkimusosuutena on selvittää uuden kuidun markkinoita ja soveltamista jatkojalosteissa eli langoissa sekä vaate- ja kangasteollisuudessa.

– Äänekoskella puolestaan paneudutaan valmistusprosessin kehittämiseen ja kuidun laatuominaisuuksiin. Tavoitteena on luoda markkinoille uusi kilpailukykyinen tuote, von Weymarn tarkentaa.

Selluloosasta on tehty muuntokuituja jo kauan. Tuttuja termejä kuluttajille ovat muun muassa raion, tekosilkki, viskoosi ja säteri. 

Elokuussa julkistettiin Valmetin kanssa toteutettava 20 miljoonan euron tutkimushanke koelaitoksineen.

– Valmetin kanssa tutkimme puolestaan, miten sellua voidaan muokata ja soveltaa muovin tilalle, vaikkapa arkisiin tuotteisiin, kuten kahviloiden kartonkimukien kansiksi.

Von Weymarn kertoo, että kaiken kaikkiaan Metsä Springissä on parissa vuodessa käyty läpi jo 350 ideaa ja ehdotusta. Perehtymisen jälkeen on voinut kehittyä hyvinkin mittavaa toimintaa, kuten Äänekoskella nyt nähdään.

– Kaikki ideat ovat tervetulleita ja niihin kyllä tutustutaan, vaikka kuulostaisivat kuinka hulluilta, sanoo Niklas von Weymarn kannustaa itse kutakin innovoimaan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy