ÄKS

Mukavaa ja turvallista matkaa – laadukas rengas toimii kuluneenakin

16.04.2021 06:00
Rengas Tuomiset -liikettä pyörittävä Ari Tuominen kertoo, että tutkittua tietoa renkaan laadusta saa EU:n vaatimasta luokituslapusta, jossa kerrotaan vierintävastus, rengasmelu ja ajoturvallisuuden kannalta eryisen tärkeät vedensiirto-ominaisuudet.

Kun autossa tien päällä kaikki on neljän kämmenen kokoisen läntin varassa, on tärkeää, että noihin tietä vasten oleviin pintoihin voi luottaa ja tietää, että auto käyttäytyy turvallisesti ja odotetusti myös yllättävissä tilanteissa, toteaa äänekoskelainen rengasalan yrittäjä Ari Tuominen.

 

– Tämä koskee myös kuluneita renkaita. Niillähän me kaikki ajamme heti asennuksen jälkeen, Ari Tuominen täsmentää.

Yrityksellä on toimipisteet Teollisuuskadulla ja Hirvaskankaan liikennekeskuksessa. Tuominen on pannut merkille, että koronaepidemian aikana on myynnissä merkkirenkaiden osuus kasvanut.

– Yksi syy voi olla rajoittunut reissaaminen. Rahaa käytetään muuhun elämänlaadun ylläpitoon ja vaikkapa mukaviin ja turvallisiin laaturenkaisiin. Se on hyvä asia kaikkien tiellä liikkuvien turvallisuuden kannalta.  

Tuominen arvioi, että muutamalla laaturenkaaseen sijoitetulla lisäkympillä saa paljon myös lisäarvoa halpisrenkaaseen verrattuna.

– Esimerkiksi alhainen vierintävastus vähentää polttoaineen kulutusta ja ajokilometrien myötä hintaero kuittaantuu. Samalla alla on kuluneenakin luotettava rengas, Tuominen toteaa.

Hän arvioi, että 4 millimetrin ura kulutuspinnassa tarjoaa laaturenkaassa vielä hyvät ajo-ominaisuudet. Laki sallii kesärenkaassa 1,6 millin urasyvyyden, mutta riskit kasvavat mitä lähemmäs sitä rengas kuluu.

– Erityisesti renkaan vesiominaisuudet heikkenevät vaarallisesti, kun minimipinta lähestyy.  

Hyvä rengas syntyy monien tekijöiden yhteistuloksena, joista muodostuu toimiva kokonaisuus. Tunnettujen valmistajien merkkirenkaissa ei voi jo firman maineenkaan takia olla heikkoa lenkkiä.  

Takavuosina hankinnan perusteina olivat monesti vain renkaan tarjoamat ajokilometrit ja hinta.

– Nyt merkkirenkaan perusominaisuuksien tiedetään olevan kohdillaan ja huomiota saavat rengasmelu, vierintävastus ja vesiominaisuudet.

Tuominen toteaa, että melun merkitys on kasvanut sitä mukaan, kun autot ovat tulleet hiljaisemmiksi ja sähköautot suorastaan äänettömiksi.

Tuominen kannustaa rengashankinnoissa realismiin ja tutustumaan tutkittuun tietoon.

– Renkaiden osuus autoilun kokonaiskustannuksista ovat yllättävän vähäiset. Kannattaako pikkurahan takia tinkiä turvallisuudesta ja matkanteon mukavuudesta?

Kätevästi tietoa on tarjolla EU:n jokaiseen uuteen renkaaseen vaatimasta tarralapusta, jossa kerrotaan kirjaimilla renkaan ominaisuuksista.

– Mitä alemmas parhaasta A-ryhmästä mennään, sitä varautuneemmin pitää minun mielestä renkaaseen suhtautua, rengasasiantuntija varoittaa.

      

Vastaa

  1. Rasvakaapeli sanoo:

    Itse ostin kalliit laatu talvirenkaat autooni 5 vuotta sitten, maksoi 860 asennettuna. Nyt niissä ei ole enään nastan nastaa jäljellä, olisko sittenkin pitänyt ostaa puolta halvemmat, nyt säästyneillä rahoilla olisin voinut ostaa uudet halvat talvirenkaat autooni

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy