ÄKS

Niko Dahlblom on luovien harrastusten moniottelija

21.12.2020 06:00
Niko Dahlblom (vas.) ja pääosaa näyttelevät Tuomas Korkia-aho Jyväskylän kaupunginteatterin West Side Story -musikaalissa. Kuva: Jiri Halttunen

Kerta toisensa jälkeen uudenlaisesta valokeilasta itsensä löytävä Niko Dahlblom toistaa ”Moka on lahja!” ja painaa yli jännityksestä.

 

Nuoresta iästään huolimatta Niko Dahlblom on ehtinyt kerätä komean repertuaarin Äänekosken tarjonnasta tanssin, laulun ja teatterin saralta. Parhaimmillaan hän saattoi yhden päivänä aikana kulkea kahden kaupungin välillä kolmessa projektissa, hypätä siitä bänditreeneihin ja vielä laulutunnillekin.

Nyt kun harrastaminen on muuttunut työksi, osaa näyttelijäksi tavoitteleva Niko arvostaa entistä enemmän kokemuksia, jotka kotipaikkakunnaltaan sai.

– Vaikka hauskanpito onkin nuorempana päällimmäisenä mielessä, niin kyllä monenlaisiin ihmisiin tutustuminen, itsensä likoon laittaminen ja tekemisen meininki antoivat hyvät eväät eteenpäin, Niko pohtii.

Joskus läpi käytiin vakaviakin asioita, kuten nuorten kokemia paineita käsittelevässä Varjolasten teatteriprojektissa Veden Paino. Nuoriin teki vaikutuksen nähdä liikuttuneita opettajia yleisön penkeillä.

Teatterikatsomoiden kasvaessa muu on jäänyt sivuun, mutta onneksi taitojaan pääsee hyödyntämään musikaaleissa. Ensi kevääseen asti esitettävä West Side Story on Nikon kolmas musikaali Jyväskylän kaupunginteatterilla.

Harjoitus- ja esityskausien aikataulut ovat tiukat ja joskus se on tarkoittanut pidempääkin taukoa lukion opinnoista.

– Nämä ovat mulle kriittisiä vuosia satsata tulevaisuuteeni näyttelijän uralla. On ollut huikeaa, miten olen saanut tukea opintojeni järjestelyyn. Ilman sitä en voisi nyt näytellä, kahden kaupungin välillä arkeaan elävä Niko kiittelee.

Kyseessä on klassikkomusikaali, joka vie Romeon ja Julian traagisen tarinan uusiin raameihin keskelle New Yorkin jengisotaa. Niko näyttelee lavalla Jet-jengiläistä.

– Tämä vuosi on tehnyt harjoittelemisesta ja näyttelemisestäkin hieman erilaista. Syksyllä oli opettelua, miten olla yleisön kanssa, kun ei edes näe ihmisten kasvoja maskien takaa. Mutta nyt kun siihen on tottunut, niin tuntuu oudolta, että katsomo olisi vaikkapa aivan täynnä! Niko nauraa.

Varmastikin juuri tuo positiivinen suhtautuminen eteen tuleviin yllätyksiin johdattaa Nikon jälleen uusien haasteiden keskelle. Vielä ennen joulun viettoon rauhoittumista hän nimittäin vetää ensimmäiset ryhmäliikuntatuntinsa Ääneseudun Kuntokeskuksella.

– Enkä ole pitkään aikaan tehnyt mitään näin jännittävää! Nuorempana tanssin satojen ihmisten edessä ongelmitta mutta nyt 15 ihmisen ryhmän ohjaaminen tuntuu isolta jutulta!

Jokin itsensä koettelemisessa kiehtoo valtavasti. Aiemmin lasten liikuntakerhoja vetänyt Niko yritti alkuun keksiä tapoja kieltäytyä ehdotuksesta, mutta huomasikin pian innostuvansa ryhmäliikuntatuntien ajatuksesta. Nyt hän saa haastaa ohjaajana myös muut ylittämään itsensä.

– Mä olen aina saanut valtavasti tukea kotoa ja koulusta, mitä olen lähtenytkin tekemään. Ja ohjaajat ovat olleet sellaisia taitureita, että harrastaminen on ollut paineetonta mutta silti homma on pysynyt kasassa.

– Toivon jatkossakin pitäväni rennon asenteen kaikessa, mitä teen. ”Moka on lahja,” kuten Varjolasten projekteissa toisteltiin, Niko toteaa.

Niko on mukana järjestämässä Ääniä Festivaalia Äänekoskelle kesällä 2021.

Niko Dahlmblom

– Synt. 5.11.2001, kasvoi Ääneniemessä

– Näyttelee syyskuussa ensi-iltansa saaneessa Jyväskylän kaupunginteatterin West Side Story -musikaalissa.

– Asuu Jyväskylässä, käy viimeistä vuotta lukiota Äänekoskella.

– Tavoittelee näyttelemisestä itselleen ammattia.

– Tanssinut Koskelan Tanssissa, näytellyt Äänekosken teatterin Varjolapsissa ja viimeisteli lauluopinnot Ala-Keiteleen musiikkiopistolla keväällä 2020.

– Toivoo Äänekoskelle vakiintuneita tiloja harrastaa, sillä myös taide ja luovuus tarvitsevat tilan toteutuakseen.

Ääniä Festivaalia tehdään paikallisesti, kaikille, yhdessä ja intohimolla. Tapahtuman tukituotteet ovat nyt myynnissä Ääniä Festivaalin verkkokaupassa. Tarjolla on muun muassa paikallisten taiteilijoiden teoksia postikortteina, tapahtuman tukijoiden neulomia pipoja ja Ääniä-heijastimia.

Käynnissä on myös taiteilija- ja esiintyjähaku, joka on auki tammikuun loppuun asti. Lomake löytyy Ääniä Festivaalin verkkosivuilta www.aaniafestivaali.fi

Tapahtumaa järjestävät paikalliset Kulttuuri- ja mediaosuuskunta Pukkimäki OSK ja Äänekosken rockmusiikin yhdistys Ärmy ry. Ääniä Festivaali toimii voittoa tavoittelemattomasti ja kestävän kehityksen periaatteita vaalien.

Seuraa tapahtuman rakentumista sosiaalisessa mediassa ja ÄKSän sivuilla.

Ääniä Festivaali 26.7.–1.8.2021 Äänekoskella

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy